Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face dulceata, iar din coji si cotoare se face pelteaua.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru dulceata de gutui:
  • 1
  • 4 kg gutui
  • 2 pahare apa
  • 1 kg zahar
  • zeama de la o lamaie
  • Pentru peltea de gutui:
  • cojile si cotoarele de la gutui
  • 1 kg mere rosii
  • zahar
  • 2 stelute anason

Mod de preparare

Se curate gutuile de coaja, se taie felii si se dau pe razatoarea mare. Se pune apa la fiert impreuna cu zaharul, apoi se adauga gutuile si se continua fierberea pana se leaga siropul.
Separat, se pun la fiert cotoarele de la gutui impreuna cu cojile si merele taiate felii, curatate de coaja si seminte. Se adauga apa si se lasa la fiert, fara a se amesteca. Se strecoara apoi siropul printr-o sita si se pune lichidul la fiert cu o cantitate egala de zahar. Se fierbe totul la foc mare, pana se leaga.


Dulceata de gutui se poate consuma ca atare sau la diferite retete de prajituri, iar pelteaua poate fi folosita la decorarea torturilor.

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Curcan umplut de Craciun

Daca doresti o reteta de friptura deosebita, pentru masa de Craciun, reteta noastra de curcan umplut este ceea ce cauti. Este...

Carnati proaspeti de porc

Pentru carnati proaspeti de porc carnea de porc se spala si se taie bucati. Usturoiul se curata, se piseaza cu sare si se...