Gogosi traditionali cu dulceata

Pentru gogosile traditionale cu dulceata se moaie drojdia cu putin lapte cald si se amesteca cu 2-3 linguri de faina, astfel incat sa se obtina o coca groasa ca o smantana.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 50 g zahar
  • 50 g unt
  • 4 galbenusuri
  • 25 g drojdie
  • 1/2 lingurita sare
  • vanilie sau
  • vanilina
  • lapte cat se cere.

Mod de preparare

Pentru gogosile traditionale cu dulceata se moaie drojdia cu putin lapte cald si se amesteca cu 2 — 3 linguri de faina, astfel incat sa se obtina o coca groasa ca o smantana. Se lasa la cald sa dospeasca. Separat, in vasul in care se framanta aluatul, se freaca galbenusurile cu sarea, apoi cu zaharul. Se pune plamadeala si se framanta, adaugand alternativ faina si lapte caldut, pana ce este cuprinsa toata faina. Coca trebuie sa fie moale, insa neframantata (lapte se pune cat cere faina). Cand se desprinde aluatul de pe mana, se adauga untul topit cald, cate putin, framantand pana ce aluatul face basici. Se lasa sa creasca la cald. Cand aluatul a crescut, se framanta din nou, ca sa dea inapoi, si se rastoarna pe masa de aluat presarata cu faina. Se imparte in doua si se intinde o foaie groasa de 1 cm. Se inseamna pe jumatate din foaie, cu o forma de tabla, ronduri de circa 6 cm diametru (fara sa se taie) si pe fiecare rond se pune cate un bob de visina din dulceata (boabele de visine se tin cateva minute pe masina, intr-o tavita, ca sa se scurga zeama din ele) sau putina marmelada cu un cornet.
Din cealalta jumatate de foaie se taie, cu aceeasi forma, rondele care se asaza peste dulceata sau marmelada si se apasa imprejur cu degetul ca sa se lipeasca (sa nu aiba faina intre ele). Cand sunt acoperite toate, se taie din nou cu aceeasi forma, patrunzand complet aluatul. Se asaza gogosile pe un servet presarat cu faina, se acopera cu alt servet si se lasa la cald sa creasca. Se intinde apoi a doua bucata de aluat si se fac gogosile la fel. Se incinge untura, intr-o cratita incapatoare. Se pun gogosile pe rand in untura fierbinte, cu fata in jos. Se intorc cu o sarma rotunda, sa se prajeasca frumos si pe cealalta parte. Se scot gogosile pe un gratar de sarma, ca sa se scurga untura. Se presara zahar vanilat. Gogosile sunt reusite cand sunt rumene-aurii, cu margine alba imprejur. Untura trebuie sa fie potrivit de incinsa; daca este rece se ingreuneaza gogosile, daca este prea fierbinte, se prajesc prea repede si raman crude inauntru.


Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Parteneri
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
ReteteCulinare.RO

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii