Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Inainte sa va dau reteta sa va spun cateva cuvinte despre desert. Aluatul este unul relativ simplu, este putin de lucru la aluat, dar se merita. Pentru umpluturi am ales doua feluri diferite, asta pentru a multumii pe toata lumea.

Portii
18
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
ridicata
Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 1 ou
  • 1 praf de sare
  • ½ lingurita bicarbonat de sodiu
  • 12 linguri ulei de floarea soarelui
  • Coaja rasa de la o lamaie bio
  • 12 linguri lapte
  • 2 linguri sirop de struguri si mar
  • 600-650 gr faina alba
  • 100 gr unt gras 82% moale
  • la temperatura camerei
  • Pentru umplutura 1:
  • Aproximativ 600-700 gr mere rase si calite(eu le-am avut din toamna puse in pungi la congelator)
  • 1 lingurita amestec de condimente(scortisoara
  • ghimbir
  • nucsoara
  • cuisoare
  • coaja de portocala
  • cuisoare)
  • 1 lingura griș
  • 2 pumni de nuci taiate grosier
  • 2-3 linguri sirop din struguri si mar
  • Pentru umplutura 2:
  • 1 ou intreg+2 galbenusuri
  • 1 plic esenta vanilie Finesse de la Dr. Oetker
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri sirop natural din trandafir
  • 2 linguri amidon alimentar
  • 500 ml lapte dulce
  • In plus mai aveti nevoie de: zahar pudra
  • sirop de trandafiri si sirop de struguri si mar pentru uns strudelele

Mod de preparare

Pentru aluat: eu folosesc des robotul de bucatarie, voi puteti sa folositi un castron si un tel. Am pus toate ingredientele pentru aluat in bolul robotului, mai putin faina si untul. Am dat cateva pulsatii pentru un amestec uniform. Am adaugat jumatate din cantitatea de faina, am mai dat cateva pulsatii robootului pentru a amesteca ingredientele. Am rasturnat aluatul moale pe masa infainata, am framantat aluatul, treptat am mai adaugat faina pana am obtinut un aluat elastic.

Se taie aluatul in doua parti. Se ia prima bucata de aluat si se intinde cu sucitorul intr-o foaie cat se poate de subtire(aproape ca cea de taitei). Se unge toata foaia de aluat cu jumatate din cantitatea de unt. Se impatureste aluatul ca la aluatul de foietaj(urmariti imaginile), sau se poate face sul si apoi se procedeaza la fel. Se procedeaza la fel si cu urmatoarea bucata de aluat. Se impacheteaza in folie alimentara si se da la frigider pentru 40-50 minute.

Pentru umplutura 1 cu mar si nuca: avand in vedere ca eu am avut merele gata preparate, nu a fost nevoie decat sa scot punga din congelator de cu seara si sa le las la dezghetat. Se amesteca toate ingredientele intr-un castron pentru umplutura cu mar si nuca.

Pentru umplutura 2 cu crema de vanilie: 400 ml lapte se pune intr-o craticioara cu fund dublu la incalzit. Intr-un castron se pune oul intreg, galbenusurile, vanilia, siropul de trandafir, zaharul si se amesteca cu un tel. Se adauga si amidonul, se amesteca pana se desface, apoi laptele rece ramas. Peste toate astea se adauga incet in timp ce amestecam laptele fierbinte. Se transfera toata compozitia la loc in craticioara, se pune pe foc si se lasa sa fiarba. In tot acest timp se amesteca mereu cu telul, crema incepe sa se ingroase si ajunge la consistenta unei budinci. Se pune folie alimentara peste crema si se da la frigider pana se raceste.

Se ia o bucata de aluat din frigider si se intinde intr-o foaie subtire. Se taie in jumatate pe lungime. Pe prima bucata se pune pe toata lungimea jumatate din umplutura cu mar si/sau umplutura cu crema de vanilie. Se face sul, se taie in bucati de aproximativ 8-9 cm. La fel se procedeaza si cu restul de aluat. Se pun bucatile intr-o tava tapetata cu hartie de copt(la mine tocmai s-a terminat si am folosit folie de aluminiu), se da tava la cuptorul incins la 170 grade pentru 20 minute, pana se rumenesc usor deasupra. Se lasa cateva minute sa se raceasca, 5 minute este suficient, apoi se ung strudelele cu o pensula: cele cu mar cu sirop de struguri si mar, iar cele cu crema de vanilie cu sirop de trandafir. Cand sau racit se pot pudra cu zahar pudra pentru un aspect mai frumos.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...

Prajitura cu foi de zahar ars
Turta dulce

Turta dulce

Pentru Mos Craciun am adus astazi turta dulce. Din reteta Ritei si a lui Rocsi am facut si eu alta reteta. Din pacate, anason...

Turta dulce
Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor

Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor

Un piept de porc condimentat bine si umplut cu salvie si verdeturi o sa fie perfect pentru masa de Craciun. Incearca-l si...

Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor
Cele mai apreciate rețete
Tavalita glazurata de post
1
Dulciuri

Tavalita glazurata de post

Tavalita glazurata de post este o prajitura de casa delicioasa, perfecta pentru perioada postului si pentru persoanele...

Tavalita glazurata de post
Prajitura cu foi de bezea cu nuca si crema de vanilie
2
Retete de Pasti

Prajitura cu foi de bezea cu nuca si crema de vanilie

Una din prajiturile care a avut mare succes pe masa de sarbatori si nu degeaba, pentru ca a fost delicioasa!

Prajitura cu foi de bezea cu nuca si crema de vanilie
Cornulete de post
3
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Cornulete de post

Cornulete de post este o reteta de prajituri care poate fi pregatita si in post, dar si in preioadele de peste an. Este o...

Cornulete de post
Sarmalute moldovenesti in foi de vita
4
Mancaruri cu carne

Sarmalute moldovenesti in foi de vita

Sarmalutele moldovenesti in foi de vita sunt delicioase. Pentru a prepara aceste sarmalute aveti nevoie de carne de vita,...

Sarmalute moldovenesti in foi de vita
American pancakes
5
Clatite

American pancakes

Acestea sunt vestitele clatite americane, groase, spongioase care sunt adesea consumate cu sirop de artar sau bacon prajit....

American pancakes
Parteneri
Turta dulce
Gustos.RO

Turta dulce

Turta dulce
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia