Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Inainte sa va dau reteta sa va spun cateva cuvinte despre desert. Aluatul este unul relativ simplu, este putin de lucru la aluat, dar se merita. Pentru umpluturi am ales doua feluri diferite, asta pentru a multumii pe toata lumea.

Portii
18
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
ridicata
Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 1 ou
  • 1 praf de sare
  • ½ lingurita bicarbonat de sodiu
  • 12 linguri ulei de floarea soarelui
  • Coaja rasa de la o lamaie bio
  • 12 linguri lapte
  • 2 linguri sirop de struguri si mar
  • 600-650 gr faina alba
  • 100 gr unt gras 82% moale
  • la temperatura camerei
  • Pentru umplutura 1:
  • Aproximativ 600-700 gr mere rase si calite(eu le-am avut din toamna puse in pungi la congelator)
  • 1 lingurita amestec de condimente(scortisoara
  • ghimbir
  • nucsoara
  • cuisoare
  • coaja de portocala
  • cuisoare)
  • 1 lingura griș
  • 2 pumni de nuci taiate grosier
  • 2-3 linguri sirop din struguri si mar
  • Pentru umplutura 2:
  • 1 ou intreg+2 galbenusuri
  • 1 plic esenta vanilie Finesse de la Dr. Oetker
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri sirop natural din trandafir
  • 2 linguri amidon alimentar
  • 500 ml lapte dulce
  • In plus mai aveti nevoie de: zahar pudra
  • sirop de trandafiri si sirop de struguri si mar pentru uns strudelele

Mod de preparare

Pentru aluat: eu folosesc des robotul de bucatarie, voi puteti sa folositi un castron si un tel. Am pus toate ingredientele pentru aluat in bolul robotului, mai putin faina si untul. Am dat cateva pulsatii pentru un amestec uniform. Am adaugat jumatate din cantitatea de faina, am mai dat cateva pulsatii robootului pentru a amesteca ingredientele. Am rasturnat aluatul moale pe masa infainata, am framantat aluatul, treptat am mai adaugat faina pana am obtinut un aluat elastic.

Se taie aluatul in doua parti. Se ia prima bucata de aluat si se intinde cu sucitorul intr-o foaie cat se poate de subtire(aproape ca cea de taitei). Se unge toata foaia de aluat cu jumatate din cantitatea de unt. Se impatureste aluatul ca la aluatul de foietaj(urmariti imaginile), sau se poate face sul si apoi se procedeaza la fel. Se procedeaza la fel si cu urmatoarea bucata de aluat. Se impacheteaza in folie alimentara si se da la frigider pentru 40-50 minute.

Pentru umplutura 1 cu mar si nuca: avand in vedere ca eu am avut merele gata preparate, nu a fost nevoie decat sa scot punga din congelator de cu seara si sa le las la dezghetat. Se amesteca toate ingredientele intr-un castron pentru umplutura cu mar si nuca.

Pentru umplutura 2 cu crema de vanilie: 400 ml lapte se pune intr-o craticioara cu fund dublu la incalzit. Intr-un castron se pune oul intreg, galbenusurile, vanilia, siropul de trandafir, zaharul si se amesteca cu un tel. Se adauga si amidonul, se amesteca pana se desface, apoi laptele rece ramas. Peste toate astea se adauga incet in timp ce amestecam laptele fierbinte. Se transfera toata compozitia la loc in craticioara, se pune pe foc si se lasa sa fiarba. In tot acest timp se amesteca mereu cu telul, crema incepe sa se ingroase si ajunge la consistenta unei budinci. Se pune folie alimentara peste crema si se da la frigider pana se raceste.

Se ia o bucata de aluat din frigider si se intinde intr-o foaie subtire. Se taie in jumatate pe lungime. Pe prima bucata se pune pe toata lungimea jumatate din umplutura cu mar si/sau umplutura cu crema de vanilie. Se face sul, se taie in bucati de aproximativ 8-9 cm. La fel se procedeaza si cu restul de aluat. Se pun bucatile intr-o tava tapetata cu hartie de copt(la mine tocmai s-a terminat si am folosit folie de aluminiu), se da tava la cuptorul incins la 170 grade pentru 20 minute, pana se rumenesc usor deasupra. Se lasa cateva minute sa se raceasca, 5 minute este suficient, apoi se ung strudelele cu o pensula: cele cu mar cu sirop de struguri si mar, iar cele cu crema de vanilie cu sirop de trandafir. Cand sau racit se pot pudra cu zahar pudra pentru un aspect mai frumos.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu mere

Placinta cu mere

Ne place mult placinta cu mere, de obicei mama soacra este cea care o prepara mai des. Mie imi place sa ma joc cu aluaturile,...

Placinta cu mere
Piure de cartofi cu spanac si leurda

Piure de cartofi cu spanac si leurda

Din categoria rețetelor de post, dar și din categoria rețetelor cu leurdă, rețete de primăvară, azi am preparat...

Piure de cartofi cu spanac si leurda
Salata de cartofi noi cu dressing de iaurt si mustar

Salata de cartofi noi cu dressing de iaurt si mustar

Salata de cartofi noi cu dressing de iaurt și muștar este o combinație răcoritoare și gustoasă, perfectă pentru zilele...

Salata de cartofi noi cu dressing de iaurt si mustar
Cele mai apreciate rețete
Eclere
1
Dulciuri

Eclere

Delicioase

Eclere
Bulgur colorat cu snitele de soia
2
Mancaruri de post

Bulgur colorat cu snitele de soia

O mancarica usoara si satioasa, numai buna pentru zilele de post. Pofta buna!

Bulgur colorat cu snitele de soia
Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
3
Prajituri

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)

Prajitura cu parfum de toamna! O alta varianta a prajiturii cu mere, care se face foarte usor si are un gust exceptional.

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
Mâncare de năut cu sos de ceapă
4
Mancaruri de post

Mâncare de năut cu sos de ceapă

Mâncare de năut cu sos cu multă ceapă, garnisită cu pătrunjel proaspăt și lămâie. Se poate servi cu bere cu ghimbir...

Mâncare de năut cu sos de ceapă
Ciorba cu carne de porc
5
Ciorbe

Ciorba cu carne de porc

Ciorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare. Pofta buna!!

Ciorba cu carne de porc
Parteneri
Guguluf aperitiv
Bucataras.RO

Guguluf aperitiv

Un aperitiv delicios cu ce aveți prin frigider ;)

Guguluf aperitiv
Placinta cu branza proaspata de vaci
Gustos.RO

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci
Flan cu Lapte Condensat Indulcit
ReteteCulinare.RO

Flan cu Lapte Condensat Indulcit

Flan cu Lapte Condensat Indulcit