Poale-n brau cu branza dulce si stafide

O reteta traditionala romaneasca din zona Moldovei. "Poale-n brau” cu branza dulce si stafide sau branzoaice, cum li se mai zice, numai bune de savurat calde, in zilele friguroase.

Portii
10
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
medie
Poale-n brau cu branza dulce si stafide

Ingrediente

  • 2 oua
  • Aluatul:
  • circa 600 grame de faina (dar depinde de faina
  • poate fi mai mult sau mai putin)
  • 7 gr. drojdie uscata (1 plic Dr. Oetker)
  • 120 gr. zahar
  • un pahar de lapte (200 ml)
  • 50 ml ulei (sau unt)
  • esenta de vanilie
  • coaja rasa de lamaie
  • Umplutura:
  • 250 gr. branza de vaci proaspata
  • 2 oua
  • 100 gr. stafide
  • 120 gr. zahar pudra
  • esenta de rom
  • Pentru uns (inainte de a se coace):
  • 3 galbenusuri
  • 3 linguri de lapte
  • Pentru sirop:
  • 150 ml apa si 4 linguri de zahar (cu acest sirop se ung dupa ce se scot din cuptor)

Mod de preparare

Aluatul l-am pregatit asa:

Am topit zaharul in lapte caldut. Am batut putin ouale. Apoi, intr-un vas mai mare, am amestecat faina cu drojdia si am adaugat pe rand celelelalte ingrediente: ouale batute, laptele cu zaharul topit, uleiul, esenta de vanilie si coaja rasa de lamaie.

Am mai adaugat faina pana cand am obtinut un aluat care nu se lipeste de maini.

Am acoperit vasul cu un prosop si am lasat la dospit, la cald, pana compozitia si-a dublat volumul.

Intre timp, am pregatit umplutura, amestecand branza de vaci cu ouale, stafidele, zaharul si esenta de rom.

Cand aluatul a dospit, l-am impartit in 10 bile si am inceput sa pregatesc branzoaicele.

Am luat fiecare bila pe rand, am intins-o putin cu sucitorul (cam 10-15 cm diametrul) si am pus in mijloc o lingura de compozitie. Apoi am impachetat in forma de plic avand grija ca ultima data sa lipesc bine aluatul ca sa nu se desfaca la copt.

Am pus branzoaicele intr-o tava tapetata cu hartie de copt si le-am mai lasat o jumatate de ora la dospit.

Dupa care le-am uns cu galbenus si lapte si le-am dat la cuptor circa 30-40 de min. (pana s-au rumenit frumos).

Cand s-au copt, le-am scos din cuptor si imediat le-am uns cu siropul preparat din apa si zahar.

Sunt foarte bune servite calde!

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Lasagna cu dovlecei, vinete, parmezan si cascaval afumat

Lasagna cu dovlecei, vinete, parmezan si cascaval afumat

• asezati faina pe blatul de lucru, facand o mica gaura in centrul acesteia, in care veti sparge ouale, la

Lasagna cu dovlecei, vinete, parmezan si cascaval afumat
Briose cu afine

Briose cu afine

Imi plac foarte mult briosele...mi se par atat de dragute. Am pregatit unele cu afine de data aceasta, iar reteta am...

Briose cu afine
Cele mai apreciate rețete
Tarta cu dovlecei zucchini
1
Romania

Tarta cu dovlecei zucchini

Tarta cu dovlecei zucchini este atât de bună încât o poţi mânca la micul dejun lângă o cana cu lapte, la prânz ca...

Tarta cu dovlecei zucchini
Chiftele de cartofi cu dovlecel
2
Romania

Chiftele de cartofi cu dovlecel

Chiftelele de cartofi cu dovlecel sunt excelente pentru o cina usoara.

Chiftele de cartofi cu dovlecel
Prajitura Mena
3
Romania

Prajitura Mena

Mena cea cu gropite si plina de veselie, asa-i fata asta de la care am preluat reteta...pe cuvant de onoare ca-i o prajitura...

Prajitura Mena
Tocana de legume cu dovlecei
4
Romania

Tocana de legume cu dovlecei

Dovleceii sunt preferatele mele , am o gradina mica , dar dovleceii nu pot lipsii . Avand o recolta frumoasa m-am gandit sa...

Tocana de legume cu dovlecei
Prajitura cu cirese
5
Romania

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon si care poate fi pregatita cu orice fructe preferati.

Prajitura cu cirese