Chec cu morcov, nuca si stafide

Acest chec este unul din deserturile favorite ale familiei mele. Reteta am invatat-o de la soacra mea, cu multi ani in urma. Este un chec care se serveste des in sezonul rece, asta pentru ca atunci dispunem mai mult de ingredientul principal, morcovul..! Atunci cand incepe sa se coaca, emana un parfum de la morcov si de la portocale ametitor. Este un chec pufos si aromat.

Portii
8
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 4 oua
  • 400 g zahar
  • 200 g unt sau margarina
  • 1/2 kg morcov(350g -dupa ce a fost curatat si dat pe razatoarea mare)
  • 450 g faina
  • 100 g nuca taiata marunt
  • 100 g stafide
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 3 lingurite praf de copt
  • 2 linguri zeama lamaie
  • 2 linguri zeama portocale+ coaja rasa
  • 2 lingurite vanilie
  • 1/2 lingurita sare

Mod de preparare

1) Morcovii, dupa ce i-am spalat bine, ii curatam de coaja si ii radem pe razatoarea mare.

2)Separam albusul de galbenus si mixam albusul cu zaharul pana cand devine ca o spuma consistenta si nu se mai simt cristalele de zahar.

3)Dupa ce compozitia a devenit ca o crema adaugam pe rand cele 4 galbenusuri, sarea si esenta de vanilie, amestecand pana cand totul devine omogen.

4)Peste compozitie adaugam treptat, untul(margarina) moale, coaja de la portocala rasa, zeama de lamaie si de portocala, faina, bicarbonatul si praful de copt.

5)Amestecam totul bine, dupa care pregatim forma in care coacem checul.

Eu am folosit o forma speciala pentru chec, dar l-am imbracat in hartie de copt unsa cu ulei, ca sa nu mi se lipeasca stafidele si nucile de vas. La sfarsit adaugam la compozitia de chec morcovul si amestecam usor cu o spatula.

6)Compozitia de chec va fi putin mai groasa si o punem cu o lingura in forma de chec.

7)Punem jumatate din compozitie peste care presuram jumatate din nuca si stafide, apoi restul din compozitie si restul de nuci si stafide.

Cu ajutorul unei linguri vom introduce bine in compozitie nucile si stafidele de la suprafata.

8)Aprindem cuptorul la 180 grade C,apoi introducem checul, lasandu-l la copt cca. 45 pana la 50 min., il lasam sa se raceasca, apoi il scoatem pe o farfurie.

Este un chec foarte aromat si iubit de toti, mai ales de copii, fiind dulce.

Recomand sa se taie checul dupa 2-3 ore de la racire, el fiind fraged, se poate rupe foarte usor sau se sfarama.

Pofta buna!

Specific: Iordania

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Prajitura cu caise, visine si bezea

O combinatie ideala pentru vremea de afara!

Prajitura cu caise, visine si bezea
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii