Cozonac floare de post

Pufos si delicios

Portii
6
Timp pregatire
35 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 100 g zahăr
  • 50 ml ulei
  • 250 ml apă
  • 1 cubulet drojdie
  • coaja de lamaie
  • esenta de rom
  • un praf de sare
  • Pentru umplutură:
  • 250 g nucă măcinată
  • 4 linguri de zahar
  • 2 linguri cacao
  • o linguriță scorțișoară
  • 100 ml frisca lichida

Mod de preparare

Umplutura: amestecam toate ingredientele pana obtinem o pasta omogena.

Aluat: dizolvăm drojdia în 50 ml apă călduță, adăugăm o linguriță de zahăr si o lăsăm deoparte 10 -15 minute să crească.

Fierbem restul de apă cu uleiul, zahărul, praful de sare si coaja de lămâie. Când se racoreste adăugăm esența.

Cernem faina intr-un castron, facem o gropita in mijloc si turnam maiaua crescuta, framantam incorporand si siropul din zahar,apa si ulei.

Framantam aluatul pana nu se mai lipeste de maini (20-25 minute).

Il lasam la crescut la loc cald până își dublează volumul.

Cand a crescut, il impartim in cinci bucati,patru mai mari si una mai mica. Bucata mai mica va fi pentru mijlocul cozonacului. O intindem intr-o forma dreptunghiulara,o ungem cu pasta de nuca si o rulam.

Cele patru bucati de aluat egale intre ele le intindem pe rand pe blatul de lucru, dandu-le o forma rotunda si le asezam direct pe hartie de copt. Pe primele trei bucati le ungem cu pasta de nuca si le suprapunem, presand usor cu palma si lipind marginile de jur imprejur. La final, acoperim cu a patra bucata de aluat si presam bine marginile.

Cu un cutit bine ascutit taiem in opt triunghiuri egale, apoi fiecare triunghi in parte il vom cresta in mijloc. Prin aceasta crestatura com trage varful fiecarei bucati, iar capetele de jos le vom uni.

Asezam in mijloc ruloul format din bucatica mica de aluat si il presam usor.

Transferam totul intr-o cratita (tava) rotunda, ungem cu ulei cozonacul si lasam la crescut o jumatate de ora.

Dupa ce a crescut dam cratita (tava) la cuptorul preincalzit la foc mediu pentru 40-45 de minute, pana cozonacul se rumeneste frumos.

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Parteneri
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
ReteteCulinare.RO

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii