Colac traditional

Se fierbe laptele pe jumatate, cat sa fie doar cald. Cu o lingura de lapte se dizolva drojdia, iar in cel ramas se topeste zaharul. Se separa galbenus

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 2 cani de faina
  • 4 linguri de zahar
  • o jumatate de cana de lapte
  • o lingura de drojdie
  • 2 oua
  • 2 linguri de unt

Mod de preparare

Se fierbe laptele pe jumatate, cat sa fie doar cald. Cu o lingura de lapte se dizolva drojdia, iar in cel ramas se topeste zaharul. Se separa galbenusul de la un ou si se amesteca bine cu faina, apoi se adauga drojdia si laptele. Se framanta pana se obtine un aluat suficient de elastic, care se lasa sa se odihneasca timp de o jumatate de ora, dupa care se mai framanta putin. Se separa acest aluat in trei parti egale, fiecareia dintre ele dandu-i-se forma unui sul gros cam cat doua degete. Apoi, bucatile se suprapun si se rasucesc, impletindu-se si lipindu-se bine la capete prin presare cu degetele. Colacul astfel obtinut se mai lasa sa creasca timp de o jumatate de ora, Ia caldura, dupa care se unge peste tot cu oul intreg, batut spuma impreuna cu albusul ramas, se pune intr-o tavita unsa cu unt si se introduce in cuptorul incins, lasandu-se, Ia foc potrivit, pana se coace.
Alte retete cozonac recomandate

Cozonac nuca

Tarta cu visine

Chec cu visine

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Desert cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)

Pentru aceasta reteta m-am inspirat de la draga de Rocsi si vreau sa va spun ca au iesit niste cornuri foarte bune si...

Desert cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca