Cozonac de sarbatori

Se freaca putin untul cu zaharul si apoi se pun celelalte ingrediente Intai facem maiaua,pe care o lasam la crescut intr-un loc caldut. Amestecam res

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • MAIA:
  • 25 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita zahar
  • 4 linguri apa calda
  • 1 lingura faina
  • ALUAT :
  • aproximativ un pahar cu apa calda(un pahar de 200ml)
  • 100 gr zahar
  • 500 gr faina(la temperatura camerei)
  • 2 oua + 1 galbenus(la temperatura camerei)
  • 150 g unt topit si caldut
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 plic zahar vanilat
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 3 linguri ulei (nu de masline)
  • CREMA:
  • 200 g unt moale
  • 75 g cacao
  • 300 g zahar
  • 3 linguri apa
  • 1 lingura faina cernuta
  • 1 lingurita scortisoara(daca va place)
  • 1 lingurita ness cafe
  • esenta vanilie

Mod de preparare

Se freaca putin untul cu zaharul si apoi se pun celelalte ingrediente

Intai facem maiaua,pe care o lasam la crescut intr-un loc caldut.

Amestecam restul de ingrediente pt aluat fara cele 3 linguri de ulei.Apa se pune treptat. Se framanta la robot cam 5 minute. Apoi se pune si uleiul si se mai framanta inca 5 minute.

Aluatul se pune intr-un vas incapator,se lasa la crescut 45 minute intr-un loc caldut.Aluatul trebuie sa fie destul de moale si elastic.

Se imparte in doua. Se intinde o foaie. Se pune crema. Se ruleaza si se taie felii de 4 cm(aproximativ).

Se pun in tava cu pereti detasabili(diametru 26-28cm) unsa si tapetata cu faina. Apoi se ung cu ou batut.

Se lasa la crescut 30 minute intr-un loc caldut.

Se preincalzeste cuptorul la 200 grade cu vreo 10 minute inainte sa punem tava. Cand se pune tava in cuptor se scade temperatura la 180 grade.

Timpul de coacere:30 minute.
Pofta buna!

Reteta Cozonac de sarbatori a fost propusa de Alis pe forum culinar.ro

Alte retete de cozonac gasiti aici:

Cozonac impletit,

Cozonaci Babani,

Cozonac Mariana

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Parteneri
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa