Cozonac de sarbatori

Se freaca putin untul cu zaharul si apoi se pun celelalte ingrediente Intai facem maiaua,pe care o lasam la crescut intr-un loc caldut. Amestecam res

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • MAIA:
  • 25 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita zahar
  • 4 linguri apa calda
  • 1 lingura faina
  • ALUAT :
  • aproximativ un pahar cu apa calda(un pahar de 200ml)
  • 100 gr zahar
  • 500 gr faina(la temperatura camerei)
  • 2 oua + 1 galbenus(la temperatura camerei)
  • 150 g unt topit si caldut
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 plic zahar vanilat
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 3 linguri ulei (nu de masline)
  • CREMA:
  • 200 g unt moale
  • 75 g cacao
  • 300 g zahar
  • 3 linguri apa
  • 1 lingura faina cernuta
  • 1 lingurita scortisoara(daca va place)
  • 1 lingurita ness cafe
  • esenta vanilie

Mod de preparare

Se freaca putin untul cu zaharul si apoi se pun celelalte ingrediente

Intai facem maiaua,pe care o lasam la crescut intr-un loc caldut.

Amestecam restul de ingrediente pt aluat fara cele 3 linguri de ulei.Apa se pune treptat. Se framanta la robot cam 5 minute. Apoi se pune si uleiul si se mai framanta inca 5 minute.

Aluatul se pune intr-un vas incapator,se lasa la crescut 45 minute intr-un loc caldut.Aluatul trebuie sa fie destul de moale si elastic.

Se imparte in doua. Se intinde o foaie. Se pune crema. Se ruleaza si se taie felii de 4 cm(aproximativ).

Se pun in tava cu pereti detasabili(diametru 26-28cm) unsa si tapetata cu faina. Apoi se ung cu ou batut.

Se lasa la crescut 30 minute intr-un loc caldut.

Se preincalzeste cuptorul la 200 grade cu vreo 10 minute inainte sa punem tava. Cand se pune tava in cuptor se scade temperatura la 180 grade.

Timpul de coacere:30 minute.
Pofta buna!

Reteta Cozonac de sarbatori a fost propusa de Alis pe forum culinar.ro

Alte retete de cozonac gasiti aici:

Cozonac impletit,

Cozonaci Babani,

Cozonac Mariana

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Parteneri
Bucataras.RO

Dovleac umplut cu legume

Pentru o zi de post este o mancare excelenta, dar se poate adauga in compozitia umpluturii si carne, dupa cum prefera fiecare.

Dovleac umplut cu legume
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii