Cozonac moldovenesc

Drojdia se amesteca cu zahar, putin lapte cald si 150 gr faina, dupa care se lasa la crescut. In 250 ml lapte se amesteca zaharul si vanilia, apoi se

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • 500 ml lapte
  • 10 oua
  • 300 gr nuci macinate
  • 100 gr stafide
  • 40 gr drojdie
  • 100 gr unt
  • 200 ml ulei
  • 300 gr zahar
  • 30 gr zahar pudra
  • 2 sticlute esenta de rom
  • 50 gr cacao
  • 2 pachetele vanilie
  • sare

Mod de preparare

Drojdia se amesteca cu zahar, putin lapte cald si 150 gr faina, dupa care se lasa la crescut. In 250 ml lapte se amesteca zaharul si vanilia, apoi se lasa la racit. Intr-un vas se pune faina, se adauga galbenusurile de ou, drojdia crescuta si laptele caldut. Se amesteca pana se incorporeaza toata faina, se adauga putin cate putin untul, framantand mereu, pana cand aluatul se dospeste si se desprinde de pe maini. Se lasa apoi la crescut. Stafidele se pun rom, cacaua se amesteca cu jumatate din cantitatea de zahar pudra. Separat, se bat 5 albusuri cu restul de zahar pudra, pana se formeaza o spuma tare care se amesteca impreuna cu restul de compozitie. Se intinde o foaie de 2-3 cm grosime, peste care se asaza umplutura. Se ruleaza si se pune intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu faina. Se mai lasa la crescut circa 20 de minute, dupa care se unge cu ou, se presara zahar si se introduce in cuptorul cald, cu focul mic, circa 15 minute, dupa care se mai creste putin focul, pentru inca 30 de minute.


Alte retete de dulciuri:

Turta dulce Placinta cu mere Cornulete cu rahat

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Desert poale-n brau

Prima data cand le-am facut, mega bune, am facut dupa reteta Jamilei Reteta romaneasca

Desert poale-n brau
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca