Cozonac moldovenesc

Se amesteca 300 gr faina cu laptele clocotit, amestecat cu drojdia si o lingura de zahar. Se amesteca bine, apoi se acopera cu un servet si se lasa l

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1
  • 5 kg faina
  • 60-80 gr drojdie
  • 15 oua
  • 400-500 gr zahar
  • 300 gr unt
  • 3-4 linguri ulei
  • 1 lingura rom
  • 500 ml lapte
  • sare
  • zahar vanilat
  • coaja rasa de lamaie sau portocala
  • nuci
  • stafide
  • cacao

Mod de preparare

Se amesteca 300 gr faina cu laptele clocotit, amestecat cu drojdia si o lingura de zahar. Se amesteca bine, apoi se acopera cu un servet si se lasa la crescut. Separat, se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusurile se freaca impreuna cu putina sare si se adauga treptat zaharul. Se toarna peste aluatul crescut, mirodeniile, laptele si se framanta bine. Se adauga putin unt caldut, framantand bine cel putin o ora. Se unge cu unt deasupra, se acopera cu un servet gros si se lasa in loc cald, la crescut. Aluatul se intinde apoi in 4 foi de cate 1 cm grosime, care se ung fiecare cu umplutura dorita. Se ruleaza si se asaza in forme de cozonaci unse cu unt. Se mai lasa cateva minute la crescut, acoperiti cu un servest, apoi se un cu ou batut deasupra si se introduc in cuptorul bine incins. Se tin la cuptor aproximativ 1 ora.


Se servesc numai dupa ce s-au racit.

Alte retete de dulciuri:

Turta dulce Cornulete cu rahat Prajitura televizor

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Desert - Strudele de post cu mere

Cand vreau ceva dulce, rapid si mai ales de post mereu fac strudele cu mere. Zahar brun, zahar bourbon si scortisoara si e...

Desert - Strudele de post cu mere
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca