Primul meu cozonac

Aceasta reteta de cozonac cu nuca este o reusita sigura. Nu veti da gres cu cozonacul pentru Paste cu atat mai mult cu cat va fi laudat de toata lumea.

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Aluatul:
  • 500g faina
  • 250ml lapte
  • 125g zahar
  • 50g unt
  • 1 lingurita sare
  • 20g drojdie proaspata
  • 4 galbenusuri
  • arome: coaja rasa de lamaie si portocala
  • esenta vanilie
  • rom
  • zahar vanilat.
  • Umplutura:
  • 150g miez de nuca
  • 50g cacao
  • 50g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 4 albusuri
  • esenta de rom.
  • Finisare:
  • 1 ou

Mod de preparare

Prepararea aluatului:

Se scoate untul la temperatura camerei.
Se fierbe laptele, dupa care se adauga zaharul si esentele si se lasa la racorit.
Intre timp, pregatim maiaua formata din drojdie, 2 linguri de lapte si putina faina si lasam la dospit. Separam galbenusurile si le mixam cu zaharul.
Restul de faina o adaugam intr-un vas destul de incapator peste care adaugam laptele si maiaua plus putina sare.
Framantam foarte bine, cu forta si destula rabdare, chiar si putina dragoste timp de o ora. Sa nu uitam si de untul care trebuie incorporat treptat la framantare. Lasam aluatul la crescut langa o sursa de caldura timp de ora.

Prepararea umpluturii:
Macinam nuca si adaugam cele 2 linguri de cacao si aromele. Albusurile se mixeaza cu zaharul foarte bine, dupa care se incorporeaza usor celelalte ingrediente.
Asamblare si coacere:
Pregatim tava cu hartie de copt unsa cu putin unt. Aluatul il impartim in 2 parti egale si il intindem cu sucitorul dupa care punem umplutura si daca dorim ii si impletim. Asezam cozonacelul in tava si il lasam la cresut inca o ora, dupa care il ungem cu ou si il introducem la cuptor preincalzit si il lasam o ora.

Dupa coacere:
Se scoate cozonacul si se aseaza pe o tava, il ungem cu miere de albine si presaram nuca de cocos.
Nu exista comparatie intre finetea acestui cozonac si efortul depus la preparare.

Sursa acestei retete este: http://www.culinar.ro/retete/dulciuri/cozonac/cozonac-cu-nuca/53/2/26329/
Dorinta de a testa produse Philips:
Peste cateva luni ne vom muta in casa noua si mi-ar placea sa am asemenea produse din gama Philips cu care sa prepar diferite retete de pe site-ul http://www.culinar.ro/. Preparatele pregatite cu un storcator de fructe Philips sau cu un mixer vertical Philips ar fi o incantare mine si sotul meu.


Cozonacul cu nuca se serveste cald sau rece, la orice ocazie sau de ce nu, pofta.

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Parteneri
Bucataras.RO

Piftie combinata

Anul acesta am ales sa combin pasare si porc, intr-un mod care sa nu fie deranjant pentru fiere ( mai ales ca amandoi avem...

Piftie combinata
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii