Dulce de leche (caramel de casa)

Dulce de leche este un desert foarte iubit in America de Sud. Caramelul de casa facut dupa reteta de baza este folosit in diferite retete de prajituri, gogosi sau torturi.

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 415ml lapte condensat (cel pt cafea)
  • 400ml lapte
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • un varf de sare

Mod de preparare

1. Pune laptele impreuna cu laptele condensat intr-o oala cu fundul gros, sau cu pereti dublii. Adauga bicarbonatul de sodiu si sarea daca doresti. Sarea nu este obligatorie dar va intensifica aroma de caramel.

2. Adu laptele la punctul de fierbere, la foc mediu, si pastreaza temperatura constanta in timp ce laptele face bulbuci. Amesteca constant pentru ca laptele sa nu se prinda de fundul oalei.

3. Pe masura ce amesteci laptele va incepe sa-si schimbe culoarea si sa se ingroase. Ai rabdare, va dura ceva, dar rezultatul merita, iar gustul caramelului de casa nu se compara cu cel din comert.

4. Continua sa amesteci si sa ti laptele pe foc pana cand bulbucii sunt mari si amestecul devine foarte gros. Caramelul este gata daca atunci cand scoti cu o lingura pe farfurie se formeaza o panglica care nu dispare. Poti de asemenea sa verifici daca atunci cand tragi cu lingura pe fundul oalei, poti sa ii vezi partea de jos. Asta inseamna ca dulcele de leche fierbe deja de 30-45 de minute.

5. Dupa ce e gata, opreste focul si lasa caramelul sa se raceasca complet, dupa care poti sa il folosesti la diferite retete de prajituri.

 

Tip pt prepararea dulce de leche:

4

Daca totusi ti s-a lipit laptele de fundul oalei poti sa il torni rapid intr-o alta oala. Daca in amestec sunt si bucati de caramel ars strecoara-l printr-o sita fina si continua sa amesteci.

Asculta un meci de fotbal intre timp (doar e reteta argentiniana) sau un post de radio, timpul va trece mai usor.

 

 

 


Dulcele de leche sau caramelul de casa se poate folosi la diferite retete de dulciuri sau poate fi consumat ca atare.

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert tarta cu capsune si 3 ani de bucataras

"picnicul bucatarasilor"

Desert tarta cu capsune si 3 ani de bucataras
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii