Gogosi de post cu ciocolata

Daca credeai ca in perioada postului nu poti sa te bucuri de gustul delicios al gogosilor, te-ai inselat amarnic. Avem o multime de retete de post, iar gogosile cu ciocolata fac parte dintre ele.

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 1 kg. faina
  • 50 gr. drojdie
  • o cana de zahar tos
  • 500 ml. apa calduta
  • 5 linguri ulei
  • arome (vanilie
  • coaja de lamaie
  • portocala)
  • un praf de sare (un varf de lingurita)
  • ciocolata de post pentru decor!

Mod de preparare

Gogosile de post cu ciocolata este o mancare de post delicioasa ce poate fi servita ca si desert. Faina se cerne intr-un lighenas si se face o adancitura in mijloc. Apa calduta se amesteca cu zaharul si sarea pana se topeste tot zaharul, cu aromele, uleiul, apoi cu drojdia faramitata bucatele mici si doua-trei linguri de faina. Amestecul rezultat eu il torn direct in faina cernuta si incep procesul de framantare, pana se obtine un aluat putin mai tare ca la cozonac. Se lasa la dospit, la loc calduros (nu in curent), cam 45 min. (pana isi dubleaza volumul).
Se unge masa cu ulei sau se pudreaza cu putina faina (eu prefer faina), se rup bucati din aluat si se modeleaza gogosile in forma dorita. Se pot umple si cu gem, dupa pofta inimii. Le acoperim cu un servet de bucatarie si le lasam sa mai creasca vreo 15 min. Se prajesc in ulei incins . Intr-o olita se topeste ciocolata de post si apoi se stropesc gogosile!


Gogosile de post se servesc stropite cu ciocolata de post sau pudrate cu zahar

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Curcan umplut de Craciun

Daca doresti o reteta de friptura deosebita, pentru masa de Craciun, reteta noastra de curcan umplut este ceea ce cauti. Este...

Carnati proaspeti de porc

Pentru carnati proaspeti de porc carnea de porc se spala si se taie bucati. Usturoiul se curata, se piseaza cu sare si se...