Galuste cu prune

Prunele se taie in jumatate si se scot samburii, daca se doresc galuste cu o pruna intreaga in interior atunci pruna se taie doar pe jumatate in lung

Timp pregatire
45 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1 kg de cartofi
  • 1 ou
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita de sare
  • 2 lingurite de ulei
  • 350 g faina
  • 1 kg de prune
  • scortisoara
  • 250 g pesmet
  • 300 g zahar

Mod de preparare

Prunele se taie in jumatate si se scot samburii, daca se doresc galuste cu o pruna intreaga in interior atunci pruna se taie doar pe jumatate in lung. Se presara cu zahar si scortisoara si se lasa cel putin 30 de minute. Cartofii se pun la fiert in coaja.

Cat fierb cartofii pregatiti amestecul de pesmet. Se caleste pesmetul in unt pana isi schimba culoarea, se retrage de pe foc si se adauga zahar si scortisoara dupa gust. Cartofii calzi se zdrobesc ca pentru piure. Se adauga faina, sarea (1 lingurita), zaharul(1 lingurita) oul si uleiul (2 lingurite). Se amesteca totul si rezultatul este un aluat moale si foarte lipicios. Aveti nevoie de 2 farfurii cu faina, una in care veti "prelucra” galusca si una doar bine pudrata cu faina in care le veti depozita pe cele prelucrate. Puneti o pruna la mijloc( prunele trebuie sa fie bine scurse de sucul ramas de la zahar, aduceti marginile spre interior si modelati sub forma de bila. Intr-o cratita puneti apa la fiert cu putina sare. Cand apa incepe sa fiarba se micsoreaza focul si se pun galustele. Dupa ce se ridica singure la suprafata le mai lasati 2-3 min dupa care le puneti la scurs. Nu prea multe in acelasi timp ca se lipesc intre ele. Prunele scurse dar cat sant inca calde se tavalesc prin amestecul de pesmet. Daca nu sunt suficient de calde pesmetul nu se va lipi.
Se servesc calde sau reci se mai poate presara zahar vanilat sau scortisoara. Reteta Galuste cu prune a fost propusa de D Vicky 26672 Discuta mai multe despre aceasta reteta pe forum culinar.ro

Alte retete recomandate:

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Parteneri
Bucataras.RO

Tree Brownies

Pentru Mos Craciun :) Ne-am jucat astazi putin, spre bucuria Rebecai. Nu sunt spectaculoare, insa incantarea ei a fost...

Tree Brownies
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii