Savarine pufoase de casa

Savarinele dulci si insiropate, neaparat racite bine inainte de servire, sunt un adevarat rasfat!

Portii
8
Timp pregatire
50 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 4 oua
  • 50 ml ulei
  • 300 ml lapte caldut
  • 2 linguri zahar brun
  • 20 gr drojdie proaspata
  • un praf de sare
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • o lingurita extract de vanilie
  • Sirop:
  • 800 ml apa
  • 250 g zahar brun
  • 2 lingurite esente de rom
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • Umplutura:
  • 800 ml smantana pentru frisca rece
  • 2 linguri zahar pudra
  • 2 linguri zahar vanilat
  • In plus, mai ai nevoie de jeleu de zmeura pentru decor, cam 200 g si ulei si faina pentru tapetat formele

Mod de preparare

Pregateste mai intai maiaua pentru aluat! Dizolva drojdia in laptele caldut, adauga zaharul si 2 linguri de faina. Lasa la dospit 10-15 minute.



Bate ouale cu un praf de sare, coaja de lamaie si vanilie, adauga uleiul, apoi maiaua dospita si faina, putin cate putin. Nu trebuie framantat prea mult, ci doar pana aluatul devine omogen, moale si lipicios. Acopera cu un prosop si lasa-l la dospit intr-un loc cald, cam 30 de minute.



Tapeteaza formele cu ulei si faina, apoi pune aluatul cu ajutorul unei linguri. Acopera din nou formele si lasa-le la dospit inca 30 de minute. Pune apoi tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, cam 20-30 de minute, pana se rumenesc deasupra. Mare atentie, sa nu deschizi deloc cuptorul pe timpul coacerii!



Intre timp, prepara siropul: pune apa la fiert impreuna cu zaharul si lasa-l sa fiarba 5 minute. Opreste focul, iar cand s-a racorit putin adauga coaja de lamaie si esenta de rom. Scoate tava si lasa savarinele sa se raceasca. Taie apoi un capacel, dar nu de tot si scufunda-le in sirop.



Mixeaza smantana rece, din frigider, iar cand incepe sa se ingroase adauga zaharul pudra si zaharul vanilat. Topeste putin pe foc jeleul de zmeura ca sa devina mai fluid si lasa-l sa se raceasca.



Si acum, hai sa umplem savarinele! Pune in fiecare frisca din belsug si unge capacele cu jeleu de zmeura. Pune-le la frigider 2-3 ore inainte de servire. Pofta buna!

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Parteneri
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
ReteteCulinare.RO

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii