Tort/prajitura cu prune si scortisoara

Am taiat prunele in patru, am presarat peste ele scortisoara si putin zahar pudra, le-am lasat deoparte si m-am apucat de aluat. Se amesteca zaharul

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 500g prune (taiate in 4)
  • 4 oua
  • 1 cana zahar
  • 1 cana faina
  • 1 lingurita praf copt
  • 5 linguri apa
  • 3 linguri unt topit sau ulei (eu am pus ulei)
  • 1 plic de zahar cu coaja portocala (Dr.Oetker)
  • 2 zahar vanilat
  • 1 lingurita scortioara
  • 1 lingurita zahar pudra
  • unt/faina pt uns forma

Mod de preparare

Am taiat prunele in patru, am presarat peste ele scortisoara si putin zahar pudra, le-am lasat deoparte si m-am apucat de aluat.

Se amesteca zaharul + zaharul vanilat + zaharul cu portocala + cele 5 linguri apa, pe foc, pana se topeste si se face un sirop.

Se bat albusurile spuma si se adauga siropul fierbinte in albusuri, in fir subtire, treptat, batandu-le bine in continuare. Se adauga apoi pe rand galbenusurile, uleiul si apoi faina amestecata cu praful de copt. (eu le-am batut cu mixerul pana la sfarsit).

Am tapetat (unt/faina) o forma de tort de 28 cm, am turnat aluatul si apoi deasupra am aranjat prunele (cu taietura in sus).

Aluatul a iesit mai moale. Am copt la foc potrivit, in cuptorul preincalzit, cca 35 minute dar stiti si voi ca depinde de cuptor.

Cand a fost gata, l-am scos, l-am lasat vreo jumate de ora dupa care l-am rasturnat, pudrat, gustat si savurat.

Excelent, pufos, dulce-acrisor, parfumat, pufos si iar pufos.


Pofta buna!

Reteta Tort/prajitura cu prune si scortisoara a fost propusa de Geomy pe forum culinar.ro

Alte retete cu prune gasiti aici:

Semitarta cu prune,

Galuste cu prune,

Prajitura cu prune rasturnata

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...