Turta dulce

Pentru aceste delicatese aveti nevoie de faina, zahar, oua, miere, nuci, scortisoara, cuisoare, esenta de vanilie.

Timp pregatire
100 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • -300 gr. faina
  • 250 gr. zahar
  • 5 oua
  • 1 canita (pt. cafea) miere
  • 1 canita ulei
  • 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
  • 100 gr. nuci (taiate cu cutitul - facultativ)
  • 1 lingurita scortisoara pisata
  • 1 varf de cutit cuisoare pisate
  • coaja de lamiie
  • esenta de vanilie
  • zahar pudra

Mod de preparare

Se ard trei linguri de zahar, se sting cu o canita de apa si se lasa la racit. 5 galbenusuri se freaca cu zaharul, se adauga, pe rand, siropul de zahar ars, alternind cu faina. Se pune mierea intr-o craticioara, se incalzeste, se trage de pe foc si se adauga bicarbonatul. Se formeaza o spuma, deci craticioara trebuie sa fie putin mai mare, pentru a permite umflarea. Se continua preparatul adaugand, pe rand, mierea cu bicarbonatul, alternand cu uleiul. Se adauga scortisoara, cuisoarele, coaja rasa de lamaie, esenta de vanilie si nucile taiate si trecute prin faina. Albusurile de la cele 5 oua se bat bine si se incorporeaza usor in compozitie de mai sus. Tavile de cozonac se tapeteaza cu hartie, se unge hartia cu ulei si se toarna compozitia, nu mai mult de 2/3 din volumul tavii. Se coace in cuptor incalzit din timp, la foc potrivit cca 45 - 50 min. Dupa coacere, se desprinde hartia, cand s-a racit se pudreaza cu zahar pudra. Ies doua tavi de cozonac.


Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...