Gateau Royale

Blat: Biscuitilor si amaretti-lor se maruntesc pana devin pesmet. Migdalele le-am prajit putin in cuptor si se dau prin masina de rasnit cafea apoi le

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Blat: 150 g biscuiti normali
  • 75g amaretti
  • 50g migdale prajite
  • 125g unt
  • esenta de migdale sau vanilie
  • Crema de ciocolata alba+cioco capsuni: 200g cioco alba
  • 150g cioco alba cu picaturi de capsuni
  • 125ml smantana lichida
  • 700g creme-fraiche
  • 50g miere (sau zahar)
  • 4 oua mari
  • 3 linguri brandy sau rum
  • Jeleu de vin rosu: 250ml vin rosu
  • ½ lingurita de gelatina praf
  • 1 lingurita scortisoara
  • 40g zahar
  • Crema de ricotta: 4 foi gelatina
  • 2 galbenusuri
  • coaja de lamaie dupa gust
  • 80g zahar
  • 1 praf de sare
  • 125ml lapte
  • 240ml frisca
  • 250 g ricotta sau creme-fraiche

Mod de preparare

Blat:

Biscuitilor si amaretti-lor se maruntesc pana devin pesmet. Migdalele le-am prajit putin in cuptor si se dau prin masina de rasnit cafea apoi le-am adaugat pesmetului de biscuiti si le-am inecat in unt topit si putina esenta de migdale.

Se ia o forma rotunda de 22cm diametru pe care am uns-o prima cu putin ulei am tapetat-o cu aceasta compozitie pe fund si pe margini si-am pus-o la cuptor la 180°C pt 5 minute apoi am lasat-o la racit afara pe gratar.

Intre timp am coborat temperatura cuptorului la 150°C.

Crema de ciocolata alba:

Ciocolata alba am topit-o pe foc mic impreuna cu smantana lichida si apoi am lasat-o sa se raceasca. Am mixat ricotta(creme-fraiche in cazul meu) cu zahar(miere).

Si-am adaugat galbenusurile amestecand bine dupa fiecare. Am amestecat usor cu crema de ciocolata. Am adaugat brandy.

Crema rezultata am pus-o usor peste stratul de amaretti si biscuiti si-am dat la cuptor la 150°C pt 45-55minute (la mine a durat 70minute) pana compozitia devine inchegata pe margine si un pic moale la mijloc.

Am lasat-o afara in forma sa se raceasca.

Cand s-a racit crema de ciocolata alba am pus un strat de capsuni pe toata suprafata si-am adaugat deasupra jeleul de vin rosu.

Jeleu de vin rosu:

In vreo 5 linguri de vin rosu (luate din cei 250ml cantariti) am pus la hidratat agar-agar(cine vrea poate folosi gelatina normala).

In restul de vin rosu am adaugat scortisoara, mierea si-am pus pe foc.

Am adaugat si agar-ul si-am fiert vreo 5minute.

Am lasat sa se raceasca un pic si l-am varsat cu lingura peste capsuni.

Am lasat vreo 3 ore la frigider sa se inchege.

Intre timp am pregatit ultima crema, crema de ricotta.

Crema de ricotta:

Agarul l-am pus la hidratat in cateva linguri de lapte.

Am amestecat laptele, cu coaja de lamaie.

Am pus mierea.

Apoi galbenusurile.

Si-am pus totul la bainmarie pana a devenit o crema mai densa.

Am lasat-o un pic sa se raceasca si-am adaugat agarul fiert timp de 5minute in lapte.

Am amestecat creme-fraiche cu crema de oua.

Si crema rezultata am amestecat-o usor cu o lingura de lemn cu frisca.

Am pus crema rezultata peste capsuni si jeleul de vin rosu si am lasat la rece peste noapte.

A doua zi l-am scos din forma si l-am ornat cu putina ciocolata.
Reteta Gateau Royale a fost propusa de dora_m

Discuta mai multe despre aceasta reteta pe forum culinar.ro

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face...

Conopida pane

O reteta gustoasa si rapida cu conopida. Conopida pane delicioasa servita calda cu un sos rece de smantana cu maioneza.

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!