Tort cu martipan si pere in vin rosu

Perele se taie in doua cu grija in asa fel incat sa taiati si coditele in doua. Casuta samburilor se scoate cu ajutorul lingurii pariziene, apoi se cu

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru sosul de pere:
  • 750ml vin rosu sec
  • 180g zahar
  • 1 baton de scortisoara
  • 6 pere verzi
  • dar cu pulpa ferma (eu am folosit soiul Abate)
  • Pentru aluat:
  • 200g faina
  • 180g zahar
  • 120g unt la temperatura camerei
  • 200g martipan
  • 1/2 plic praf de copt
  • 3 oua mari (daca-s mai micute
  • puneti 180g faina)

Mod de preparare

Perele se taie in doua cu grija in asa fel incat sa taiati si coditele in doua. Casuta samburilor se scoate cu ajutorul lingurii pariziene, apoi se curata de coaja.

Vinul-eu am avut demidulce si am pus doar jumatate din cantitatea de zahar, am adaugat o lingura din mixul de condimente pentru vin fiert, batonul de scortisoara si se dau in clocot. Eu am pus vinul intr-o tava de prajitura, am deschis doua focuri de la aragaz si astfel am evitat sa fierb perele in mai multe etape.

Se adauga jumatatile de pere si se lasa sa fiarba la foc mic pentru 10 minute, intorcand de doua ori.

Le-am lasat in vin cel putin 5h, intorcandu-le din cand in cand, altfel nu capata culoarea rubinie intensa si frumoasa.

Pentru aluat

Se bate spuma untul cu zaharul, se adauga pe rand ouale, apoi se adauga faina cernuta cu praful de copt si martipanul taiat bucatele.

Eu am avut o bucata de martipan invelit in ciocolata. Am dat jos ciocolata, apoi am taiat bucatele martipanul-din 170g cred ca au ramas vreo 150g.

Aluatul are consistenta unei smantani groase, curge incet, dar sigur.

Textura nu este a unui chec obisnuit, martipanul ii da o consistenta speciala.

Asamblarea

Tapetam cu hartie de copt fundul unei forma rotunde (diametrul 21cm) cu margini detasabile si ungem bine inelul cu unt- eu am tapetat si inelul...

Perele se lasa la scurs pe prosoape de hartie.

Aliniem perele taiate putin la baza sa stea frumos in picioare cu scobitura spre interior - asa le-am asezat eu, desi initial trebuia cu scobitura spre exterior...

Aluatul se toarna in tava si ca sa evitati arderea coditelor imbracati-le in folie de aluminiu - cu toate acestea, au iesit cam negre...

Se da tava la cuptorul incins in prealabil la 180 grade sau 350F, pentru o ora, chiar o ora si 15 minute sau pana se rumeneste frumos si scobitoarea infipta in mijlocul aluatului iese curata. Eu am mai acoperit cu o folie de aluminiu blatul, fiindca nu era copt nici dupa o ora.

Am stins cuptorul si-am lasat tortul acolo pentru 10 minute, apoi l-am scos si l-am lasat la racit.


Se lasa la racit, iar apoi se taie felii si se serveste.

Alte retete de tort recomandate:

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Parteneri
Bucataras.RO

Paste cu carne tocata, la cuptor -pasta al forno

 Este o reteta vazuta undeva- candva. Una dintr-acelea ce te bantuie si nu te lasa sa dormi pana nu o prepari !!! Deci:...

Paste cu carne tocata, la cuptor -pasta al forno
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii