Tort cu nuci si mere caramelizate

Tortul cu nuci si mere caramelizate este un desert foarte bun, deloc greu de preparat, dar de foarte mare efect. Merele intregi, nucile si caramelul se potrivesc de minune.

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 400 g zahar (200g pentru zahar ars si 200g pentru blat)
  • 120 g faina
  • 3 oua
  • 700 g mare (9 bucati)
  • 1 pahar de nuci
  • 4 linguru de sirop din dulceata de visine
  • 50 g unt
  • 4 linguri zahar
  • 1 pahar apa
  • esenta de vanilie

Mod de preparare

Se pune zaharul pe foc mic si se caramelizeaza fara sa se arda, dupa care se invarte oala cu grija ca sa se imbrace si peretii. Se lasa deoparte ca sa se intareasca. Vor aparea mici crapaturi pe masura ce se raceste, dar nu e nicio problema.

Intre timp curatam merele de coaja si le scoatem mijlocul. Le-am scufundata intr-un vas cu zeama de lamaie.

Am pus 200g zahar cu trei oua intr-un  vas si am mixat pana si-a marit considerabil volumul. Apoi am adaugat faina amestecand cu lingura de lemn, de jos in sus. Daca veti folosi mixerul la incorporatul fainii aluatul nu va fi usor si aerat, deci nu va creste atat cat trebuie.

Siropul de la dulceata se amesteca cu nucile (jumatate din cantitate trebuie macinata cealalata doar tiata cu cutitul). Cantitatea acestui amestec depinde de cat de mare e gaura din mijlocul marului, deoarece aceasta trebuie umpluta foarte bine altfel intra aluatul.

Vasul cu zaharul caramelizat se unge peste tot cu 50g de unt, apoi se aseaza in el merele umplute cu amestecul de nuca.

Se toarna deasupra aluatul si se da la cuptor pentru 40-50 de minute la 170 de grade, se face testul cu scobitoarea.

Pana cand tortul e la cuptor facem un sirop din 4 linguri de zahar, un pahar de apa si cojile de la mere. Se pune siropul intr-un vas si se lasa la racit.

Cand tortul este gata se scoate din cuptor, se lasa putin sa se aseze dupa care se rastoarna pe un platou. Daca se lasa in oala pana cand se raceste caramelul se va intari si nu-l veti mai putea scoate.

Se lasa sa se raceasca complet, dupa care se insiropeaza.

Se serveste cu frisca.

Reteta de tort cu nuci si mere caramelizate a fost propusa de Micu Livia pe forum culinar.



Serveste tortul cu nuci si mere caramelizate insiropat sau nu, cu frisca sau dulceata.

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Placinta cu muschi file, piept de pui file si cascaval

Tare mult imi plac retetele Laurei Adamache. Multumesc si pentru aceasta reteta,...

Placinta cu muschi file, piept de pui file si cascaval
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca