Tort de castane

Blatul. Se cresteaza coaja castanelor, dupa care se fierb o ora, apoi se curata de coaja si se pun intr-o cratita cu apa cat sa le cuprinda si se lasa

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Blatul:
  • 50 castane
  • 250 g zahar
  • 5 oua
  • 150 g unt
  • 1 baton vanilie
  • Crema:
  • 40 castane
  • 400 g zahar
  • 1 pahar apa
  • vanilie pentru sirop
  • 200 g unt
  • 2 linguri rom
  • Glazura:
  • 100 g ciocolata
  • 150 g zahar (sau 50 g cacao si 200 g zahar)
  • 100 ml lapte
  • unt proaspat cat o nuca (glazura de ciocolata cu unt)
  • Garnitura:
  • frisca si castane zaharisite (150 g castane
  • 100 g zahar
  • 100 ml apa
  • putina vanilie)

Mod de preparare

Blatul. Se cresteaza coaja castanelor, dupa care se fierb o ora, apoi se curata de coaja si se pun intr-o cratita cu apa cat sa le cuprinda si se lasa sa fiarba pana se inmoaie

complet.

Dupa ce au fiert se scurg bine de apa care a mai ramas si se trec prin masina de tocat, apoi printr-o sita. Se amesteca cu zaharul pisat, vanilie si galbenusurile puse pe rand si se freaca bine pana compozitia devine ca o crema.

Se amesteca apoi cu untul frecat spuma si la urma cu albusurile batute spuma. Se unge o forma de unt, se toarna compozitia si se coace la foc potrivit 30 de minute.

Cand este gata, blatul trebuie sa fie moale la mijloc.

Daca se tine prea mult la foc devine aspru. Se lasa pana ce se raceste in forma, apoi se rastoarna.

Se glaseaza cu una din cele 3 feluri de glazura, iar deasupra se garniseste cu frisca batuta si castane zaharisite.

Daca se umple cu crema atunci se coace compozitia in doua forme de marime egala. Cand sunt gata se lasa sa se raceasca, dupa care se umplu cu crema de castane.

Crema. Se fierb si se curata castanele ca la blat. Dupa ce se trec prin sita, piureul obtinut se amesteca cu siropul gros preparat din zahar, apa si vanilie.

Siropul bine legat se toarna incet peste piureul de castane. Se pune compozitia pe foc impreuna cu vanilia,

frecand mereu sa nu se prinda de fund si se tine pana se ingroasa.

Se freaca untul, se amesteca cu castanele racorite, punand cate putin si se adauga romul picurand din cand in cand, dupa gust.

Castanele zaharisite. Se curata castanele de coaja tare fara sa se zdreleasca, se pun intr-o strecuratoare, se scurg si apoi se introduc cu totul intr-o oala cu apa in care s-a dizolvat putina faina.

Se lasa sa fiarba foarte domol cam o ora, pana ce castanele sunt moi si pielita se ia usor.

Nu trebuie sa fiarba in clocote mari pentru a nu se sfarama complet.

Se da oala deoparte, se scoate cate o castana din apa si se curata de pielita cu grija, sa nu se sfarame. Pe masura ce se curata se da drumul castanelor in siropul foarte slab, preparat din parti egale zahar si apa si o bucatica de vanilie.

Trebuie sa fie destul sirop, incat castanele sa stea in voie. Se da cratita deoparte pe marginea masinii (la foc mic), asa incat siropul sa fie pe punctul de a fierbe, fara totusi sa dea in clocot.

Se tine asa vre-o 10-12 ore sau se fierbe in continuare a doua zi. Cand se inchide focul castanele cu vas cu tot sc

dau la o parte si se pun iarasi a doua zi pe masina.

Cand castanele sunt bine imbibate de zahar, se scot pe o sita. Siropul se strecoara, se pune pe masina la foc bun, adaugand, la cantitatea de zahar si apa, un varf de cutit de glucoza.

Se fierbe totul pana scade ca o glazura. Se intoduc iarasi castanele si se mai tin pe marginea masinii vreo 2 ore. Se scurg pe sita si se asaza pe tort, dupa ce sunt bine racorite.

Glazura de ciocolata cu unt. Se pun intr-un vas pe marginea masinii (la foc mic), amestecand continuu, ciocolata taiata bucati mici, zaharul si ceva mai putin ca 100 ml lapte.

Dupa ce s-a topit, se impinge vasul pe foc mai bun si se lasa sa dea in cateva clocote. Cand compozitia este destul de legata, se adauga unt proaspat cat o nuca. Se mai freaca putin cu untul si se toarna calda peste tort.
Pofta buna!

Alte retete dulciuri:

Tarta cu caise si smantana

Prajitura cu caise

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Desert prajitura cu mac, crema de vanilie si gem de caise

O prajitura aerata cu o aroma intensa de vanilie si usor acrisoara, o prajitura racoroasa si nu foarte dulce.

Desert prajitura cu mac, crema de vanilie si gem de caise
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca