Tort Dobos

Tortul Dobos este o reteta emblematica pentru Ungaria. Este o prajitura delicata cu foi, crema de ciocolata si glazura de zahar ars, ce este preparata cu precadere de sarbatori sau la diferite ocazii festive.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 8 oua separate
  • 8 linguri zahar
  • 10 linguri faina
  • 1 praf de sare
  • Pentru crema:
  • 4 oua
  • 170 g zahar
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 100 g ciocolata
  • 200-250 g unt
  • esenta de rom

Mod de preparare

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul aproximativ 10 minute pana devine o compozitie cremoasa. Se adauga faina si se incorporeaza albusurile batute spuma cu un praf de sare. Compozitia rezultata se imparte in 6 parti si se coc 6 foi intr-o forma de tort (24 cm) cam 6-10 min fiecare.

Crema:

Ouale se mixeaza cu zaharul si se pune intr-un vas la bain marie impreuna cu ciocolata rupta bucati si se amesteca la foc mic pana se ingroase,apoi se pune intr-un vas cu apa rece sa se raceasca. Untul se freaca spuma si se adauga cremei racite, apoi se lasa la frigider. Cand este foarte rece se mixeaza din nou pana devine o crema fina.

Foile se ung cu un strat de crema. O foaie se taie in triunghiuri care vor fi imbracate in zahar ars(1/2 cana de zahar se topeste si se acopera fiecare triunghi.

Ultimul strat va fi de crema peste care se pun triunghiurile acoperite cu zahar. Se lasa la rece pana a doua zi pentru a se inmuia foile.


Tortul Dobos se lasa la rece pana a doua zi pentru a se inmuia foile.

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...