Tort Tamisa

Tort Tamisa

Timp pregatire
300 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 oua
  • 225gr faina
  • 50 gr cacao
  • 250gr unt
  • 250gr zahar tos
  • 125 gr ciocolata lapte
  • o esenta de vanilie
  • un praf copt
  • Pentru crema:
  • 300 frisca lichida
  • 250 gr ciocolata lapte
  • un intaritor pentru frisca
  • Pentru sirop:
  • 100 ml apa
  • 5 linguri zahar
  • 4 linguri coniac
  • Pentru ornat:
  • 200 gr ciocolata menaj
  • 50 gr ciocolata alba

Mod de preparare

Pentru blat topiti 125 gr ciocolata lapte cu 4 linguri de apa intr-un bol asezat deasupra unui vas cu apa fiebinte. Cand ciocolata s-a topit trageti de pe foc si lasati sa se raceasca. Untul se freaca spuma cu zaharul si cu esenta de vanilie pana capata o consistenta cremoasa si pufoasa. incorporati apoi amestecand, galbenusurile si ciocolata topita. La sfarsit incorporati si faina amestecata cu cacao si praf de copt. Albusurile se bat spuma tare, cu un praf de sare, dupa care se vor incorpora cu o lingura de lemn, in crema. tapetati cu unt si hartie de copt o forma de tort cu diamentrul de 20 cm si coaceti trei foi. Ideal ar fi sa aveti trei forme de tort, pentru a putea repartiza exact compozitia. Coaceti foile, pe rand, in cuptorul preancalzit timp de 35 minunte, pana ce devin elastice. Cand s-au racit le insiropati cu un sirop facut din apa cu zahar, fiert cateva minute la temperatura maxima si adaugati coniacul dupa ce trageti de pe foc.

Crema se face punand pe foc frisca lichida impreuna cu ciocolata rupta bucati. Amestecati continuu pana ce se topeste toata ciocolata. lasati putin la racorit si apoi mixati pana se intareste. Eu am mixat suficient timp si crema refuza sa se inchege, asa incat a trebuit sa adaug un plic de intaritor de frisca. Din crema folositi 2/3 pentru a unge blaturile de tort, aranjandu-le ca un sandvis, un blat un strat de crema, un blat un strat de crema... si 1/3 din crema pentru a imbraca tortul deasupra si pe laturi.

Intr-un castron topiti ciocolata de menaj si apoi o turnati pe o hartie de copt, egala cu inaltimea si circumferinta tortului. Lasati putin sa se racoreasca si apoi o infasurati in jurul tortului, cu hartia in afaraa si dati la frigider pentru 30-40 minute. Cand s-a intarit scoateti cu grija hartia de copt si ornati deasupra dupa bunul plac. eu am incercat sa fac carlionti de ciocolata in doua culori... dar... nu mi-au iesit. Tehnica o cunosc... practica ma omoara.... mai exersam.


Am ras deasupra niste ciocolata de menaj si niste ciocolata alba... si am implantat niste vartejuri de ciocolata facuti cu o zi inainte.
Sursa acestei retete este blogul culinar Alice Albinutza.

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Sufleu cu ficatei

Am facut dupa Simona si a iesit foarte bun. Nu mi-a iesit la fel de galben si trebuia sa folosesc o forma mai mica sa iasa...

Sufleu cu ficatei
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca