Dolmathakia - sarmale grecesti

Dolmathakia sunt versiunea greceasca a sarmalelor in foi-de-vita de vie, impregnate cu arome mediterane de ulei de masline si lamaie.

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 200 ml ulei de masline
  • 400 g ceapa tocata
  • 250 g orez
  • 2 lingurite marar tocat
  • 200 ml apa fierbinte
  • 2 lingurite seminte de pin
  • 1 lingurita sare
  • Un praf de piper
  • 50 – 60 foi proaspete de vita-de-vie sau de la conserva
  • 1 lamaie

Mod de preparare

Dolmathakia sunt versiunea greceasca a sarmalelor in foi-de-vita de vie, impregnate cu arome mediterane de ulei de masline si lamaie.

Incingeti 100 ml de ulei de masline pe o tigaie si caliti ceapa pana se inmoaie. Adaugati orezul si lasati tava acoperita la foc mic 5 minute. Adaugati mararul, semintele de pin, 100ml apa fierbinte, sarea si piperul. Fierbeti 5 minute. Lasati sa se raceasca.

Foile de vita-de-vie de la conserva vor fi limpezite in apa rece, iar cele proaspete se vor pune in apa clocotita pentru 3 minute, apoi se vor limpezi in apa rece.

In centrul fiecarei frunze, asezate cu fata lucioasa in jos, se va pune cate o lingurita cu varf de umplutura. Impaturiti foaia (nu foarte stans, deoarece orezul se va umfla). Tapetati o tigaie cu foi de vita-de-vie si asezati dolmathakia unul langa celalalt, in straturi. Stropiti cu zeama de la o lamaie, adaugati 100 ml ulei de masline si 500 ml apa fierbinte. Asezati o farfurie peste dolmathakia, puneti capacul si fierbeti la foc mic timp de 1 ora. Lasati-le sa se raceasca in tigaie.


Se servesc reci, la deschiderea pranzului sau cinei.

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Facaluita lu’ Godina la slow cooker Crock-Pot 4,7 L Digital

Bucatarasul a lansat o provocare/concurs cum ca sa-i facem lu’domnu’ politist Godina o reteteta cu dedicatie,...

Facaluita lu’ Godina la slow cooker Crock-Pot 4,7 L Digital
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca