Ackee (este un fruct care se gaseste in caraibe) & Saltfish (fileuri de cod, sarate) este un mic dejun traditional care se serveste in Jamaica. Dar se
Ackee (este un fruct care se gaseste in caraibe) & Saltfish (fileuri de cod, sarate) este un mic dejun traditional care se serveste in Jamaica. Dar se poate servi fie la pranz ori ca aperitiv seara la cina; e foarte consitent datorita painicilor/dumplings cu care se mananca dar si a bananelor/plantains (un tip de banane care se pot manca in felul acesta; nu si bananele noastre pe care le stim).
Metoda de Preparare:
Amestecul de legume cu peste:
-mai intai scoatem pestele din pachet, il trecem pe sub jetul de apa rece sa se ia toata sarea de pe el apoi, il rupem in bucati potrivite si-l punem intr-un bol peste care turnam apa fiarta;
-il lasam asa vreo 15 minute apoi scurgem apa; rupem pestele cu mana in bucatele mici de tot peste care turnam apa rece de data asta si-l mai lasam asa vreo 5 minute;
-scurgem apa din nou si gustam o bucatica din peste sa vedem daca ne place cat este de sarata; ar trebui sa ramana un pic sarat, ca si cum ati pune sare peste el la mancare; deci aici ramane dupa gustul vostru la cat de sarat va place.
-taiem ceapa si ardeiul feliute; rosia se taie si ea subtire si ardeiul iute la fel (observati cat de putin am taiat din scotch bonnet; este extrem de iute)
-intre timpul acesta, desfacem conserva cu ackee (nu taiem capacul de tot) si scurgem sucul acestuia; apoi, tinem cutia sub jetul de apa foarte usor de la chiuveta si lasam pana aceasta se incarca, intoarcem cutia usor de jos in sus sa se spele bine ackee; (am atasat o poza de pe net sa aveti idee cam cum arata fructul ackee);
-apoi punem ceapa la calit in uleiul incins; doar cat sa se inmoaie;
-adaugam si ardeiul gras, ardeiul iute si rosia si lasam sa se caleasca si acestea, amestecand din cand in cand;
-adaugam si pestele, amestecam si lasam in continuare pe foc timp de 5-6 minute;
-reducem focul, adaugam ackee si amestecam usor de jos in sus cu o paleta pentru a nu se faramita fructul altfel nu se mai intelege nimic din el (este foarte moale; mai moale decat un galbenus de ou, fiert tare);
-mai lasam un minut asa la foc mic apoi piperam si stingem focul.
Dumplings / painicile:
-punem faina cernuta intr-un bol si facem o groapa in mijloc;
-adaugam sarea, praful de copt si untul apoi turnam laptele cate putin si cu o mana amestecam pana obtinem un aluat moale, elastic;
-pastram la loc caldut vreo 35-40 minute;
-apoi rasturnam aluatul pe o suprafata neteda, intinsa, il framantam cateva secunde si-l rupem in bucati mici potrivite;
-formam dumplings-urile cu mana si le turtim asa ca la gogosi (daca preferati sa le taiati cu paharul, e bine si-asa; insa e mai rapid si usor cu mana);
-se prajesc in uleiul incins pe ambele parti; se lasa pe un prosop de hartie sa absoarbe excesul de ulei;
Plantains/bananele
- Bananele acestea cu cat sunt mai negre, cu atat mai bune; sunt dulci si moi;
- Se curata de coaja, se taie pe jumatate apoi in felii potrivite ;
- Se prajesc in uleiul ramas de la dumplings;
- Se pastreaza pe un prosop de hartie.
Toate acestea se servesc impreuna cu ackee prezentate mai sus.
Reteta propusa de Rebella