Saramura de peste - Reteta video

M-am gandit sa-ti pregatesc inca o reteta care are sute de versiuni si care totodata starneste competitia in pescarii de pretutindeni: saramura de peste.

Portii
6
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
20 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 5 tipuri diferite de peste
  • 3 gogonele
  • 100 ml zeama gogonelelor
  • 1 lingura de capere
  • 4 rosii
  • 1 lingurita de coaja rasa de lamaie sau lime
  • ½ lingurita de ghimbir ras
  • 2 ardei rosii
  • 2 morcovi
  • 3 cepe salote
  • 2 batoane de telina apio
  • 4 catei de usturoi
  • ½ de legatura de patrunjel
  • ½ de legatura de leustean
  • ½ lingurita de pasta de ardei iute
  • 1 lingurita de pasta de ardei dulce
  • 2 buc. de anason stelat
  • 5 linguri de ulei de masline
  • sare si piper dupa gust

Mod de preparare

Ai nevoie de mai multe tipuri de peste – eu am ales 5 pesti diferiti (fiecare-si aduce contributia la gust prin unicitatea sa). Pestii au fost eviscerati si curatati de solzi in prealabil.

Pune intr-o tava cu hartie de copt rosiile, usturoiul si ardeii;

Introdu-le in cuptor la 180 de grade pana ce acestea se coc;

Verifica-le din cand in cand pentru ca unele legume se vor coace mai repede decat altele;

Intoarce-le pentru a se patrunde uniform;

Unge pestii cu 2-3 linguri de ulei de masline si sareaza-i dupa plac – nu exagera cu sarea pentru ca s-ar putea ca zeama din gogonele sa fie la randul ei sarata;

Incinge o tigaie grill si pune pestii acolo cca 1 minut pe fiecare parte;

Pestele cand este gata se intoarce foarte usor. Nu il grabiti pentru ca acesta se va lipi;

Scoate pestii pe o farfurie;

Da pe razatoare morcovii si telina apio, iar ceapa salota tai-o cuburi;

Incinge o tigaie si caleste putin morcovii in 2 linguri de ulei de masline;

Adauga apoi piper, ghimbir ras, coaja de lamaie rasa, caperele si zeama de la capere;

Adauga si gogonelele tocate cubulete mici in prealabil;

Caleste inca 1 min si ia de pe foc;

Rastoarna totul intr-o oala;

Scoate legumele din cuptor, in functie de cat de repede s-au copt;

Curata rosia de pielita si toac-o marunt;

Pune mai multe straturi de folie de plastic peste ardeii copti fierbinti si lasa-i cca 10 min;

Curata-i apoi cu usurinta, indeparteaza semintele si taie-i cubulete mici;

Zdrobeste usturoiul intr-un mojar;

Adauga apoi toate legumele care au fost in cuptor peste cele din oala;

Pune pestele si anasonul deasupra si completeaza cu apa fierbinte;

Pune oala pe foc mic si lasa saramura sa scada cca 10 min;

Adauga spre sfarsit zeama de la gogonele, rosiile, pasta de ardei iute si dulce si mai lasa sa dea intr-un clocot;

Potriveste de sare si piper daca mai e cazul;

Toaca patrunjel si leustean si presara pe deasupra cu generozitate;

Scoate pestele si serveste-l alaturi de un sos aioli sau clasicul mujdei si mamaliguta, iar zeama savureaz-o separat;

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face...

Conopida pane

O reteta gustoasa si rapida cu conopida. Conopida pane delicioasa servita calda cu un sos rece de smantana cu maioneza.

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!