Tocana din legume ca la manastire

Mancarea de post pe care o vedeti aici nu e neaparat o reteta copiata din catastifele vreunei cuhnii de manastire insa respecta un principiu de la care maicutele ori calugarii care gatesc nu se prea abat: nu are carne, nu are defel produse animale, e usoara ca sa nu ingreuneze trupul si se face destul de repede, sa nu zaboveasca preacuviosii prea mult printre cele lumesti.

Timp pregatire
35 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • un ardei gras
  • o vanata
  • doua rosii
  • o mana de orez
  • un cartof
  • o ceapa
  • doi catei de usturoi
  • cateva ciuperci

Mod de preparare

Viata monahilor nu-i usoara, au ales un drum dificil prin lume, dar asta nu i-a impiedicat niciodata sa preamareasca darurile divinitatii prin mancaruri grozav de gustoase si bauturi nu intotdeauna pioase (vezi vestitele beri manastiresti). Mancarea pe care o vedeti aici nu e neaparat o reteta copiata din catastifele vreunei cuhnii de manastire insa respecta un principiu de la care maicutele ori calugarii care gatesc nu se prea abat: nu are carne, nu are defel produse animale, e usoara ca sa nu ingreuneze trupul si se face destul de repede, sa nu zaboveasca preacuviosii prea mult printre cele lumesti. Un ardei gras ori doi, poate un gogosar daca-i de gasit, o ceapa, doi catei de usturoi, o vanata, un cartof, o mana de orez, doua rosii despielitate si cateva ciuperci, de se poate, de padure. De nu, sunt bune si cele de cultura. Se spala-curata toate celea, se taie ardeiul si vanata in cuburi, cartoful in felii subtiri, sa se patrunda repede si ceapa in solzi. Mai intai ajunge-n oala ceapa, cu putin ulei. Langa ea, usturoiul. Dupa ce incep a sticli, li se da sa bea putina apa, sa se inmoaie bine. Abia apoi vin in oala ardeiul si orezul, impreuna si deodata. Dupa ce sticleste orezul, se mai adauga o ceasca de apa si se lasa sa scada pe foc mic. Dupa ce a scazut apa, urmeaza-n oala vanata si cartoful. Si inca o ceasca de apa. Dupa ce scade si aceasta, vine randul rosiilor (puteti pune bulion, fara grija). Cu trei minute inainte de a fi stins focul, se pun ciupercile.


La urma, niste patrunjel maruntit si capacul pentru cinci minute, sa se roage tocana la toti sfintii si sa fie buna-buna si hranitoare si pentru spirit cat e pentru trup. Se serveste cu felii de paine HapiHap.

Alte retete recomandate:

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Placinta cu dovlecei

O placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

O mancare gustoasa pe timpul rece

Parteneri
Bucataras.RO

Chiftelute cu spaghete, in sos de smantana si cascaval

Îmi plac foarte mult toate aceste ingrediente, așa că m-am gândit să le combin, pentru a face o mâncare...

Chiftelute cu spaghete, in sos de smantana si cascaval
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa