Tocana din legume ca la manastire

Mancarea de post pe care o vedeti aici nu e neaparat o reteta copiata din catastifele vreunei cuhnii de manastire insa respecta un principiu de la care maicutele ori calugarii care gatesc nu se prea abat: nu are carne, nu are defel produse animale, e usoara ca sa nu ingreuneze trupul si se face destul de repede, sa nu zaboveasca preacuviosii prea mult printre cele lumesti.

Timp pregatire
35 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • un ardei gras
  • o vanata
  • doua rosii
  • o mana de orez
  • un cartof
  • o ceapa
  • doi catei de usturoi
  • cateva ciuperci

Mod de preparare

Viata monahilor nu-i usoara, au ales un drum dificil prin lume, dar asta nu i-a impiedicat niciodata sa preamareasca darurile divinitatii prin mancaruri grozav de gustoase si bauturi nu intotdeauna pioase (vezi vestitele beri manastiresti). Mancarea pe care o vedeti aici nu e neaparat o reteta copiata din catastifele vreunei cuhnii de manastire insa respecta un principiu de la care maicutele ori calugarii care gatesc nu se prea abat: nu are carne, nu are defel produse animale, e usoara ca sa nu ingreuneze trupul si se face destul de repede, sa nu zaboveasca preacuviosii prea mult printre cele lumesti. Un ardei gras ori doi, poate un gogosar daca-i de gasit, o ceapa, doi catei de usturoi, o vanata, un cartof, o mana de orez, doua rosii despielitate si cateva ciuperci, de se poate, de padure. De nu, sunt bune si cele de cultura. Se spala-curata toate celea, se taie ardeiul si vanata in cuburi, cartoful in felii subtiri, sa se patrunda repede si ceapa in solzi. Mai intai ajunge-n oala ceapa, cu putin ulei. Langa ea, usturoiul. Dupa ce incep a sticli, li se da sa bea putina apa, sa se inmoaie bine. Abia apoi vin in oala ardeiul si orezul, impreuna si deodata. Dupa ce sticleste orezul, se mai adauga o ceasca de apa si se lasa sa scada pe foc mic. Dupa ce a scazut apa, urmeaza-n oala vanata si cartoful. Si inca o ceasca de apa. Dupa ce scade si aceasta, vine randul rosiilor (puteti pune bulion, fara grija). Cu trei minute inainte de a fi stins focul, se pun ciupercile.


La urma, niste patrunjel maruntit si capacul pentru cinci minute, sa se roage tocana la toti sfintii si sa fie buna-buna si hranitoare si pentru spirit cat e pentru trup. Se serveste cu felii de paine HapiHap.

Alte retete recomandate:

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert eclere cu crema de fructe de padure

M-am tot gândit ce desert să fac. Chiar dacă a fost o zi minunată de toamnă,nu prea am avut chef să mă complic...

Desert eclere cu crema de fructe de padure
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii