Paine plamadita (cu maia)

Aceasta e painea originala, cu adevarat naturala. Este vorba aici despre ingrediente biblice. In loc sa folosim drojdia comerciala, facem paine cu dro

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • 500 g faina de secara
  • apa
  • 1 mana de faina normala
  • 1 kg de faina speciala pentru paine
  • sare

Mod de preparare

Aceasta e painea originala, cu adevarat naturala. Este vorba aici despre ingrediente biblice. In loc sa folosim drojdia comerciala, facem paine cu drojdii naturale. Prepararea ei dureaza 1 saptamana, dar odata ce ati obtinut maiaua initiala, puteti face paine in fiecare zi.

E bine de stiut ca trebuie sa folositi faina de secara organica in prima zi dupa macinare, deoarece aceasta contine drojdii salbatice (neselectionate) si bacterii. De asemenea, trebuie sa aveti in vedere ca orice aditiv sau substanta chimica poate opri dezvoltarea microflorei (suna oarecum tehnic, dar cred ca ati vrea sa stiti toate acestea).

Luni, intr-un castron, amestecati 500 g faina de secara organica si suficienta apa, astfel incat sa faceti un aluat moale. Lasati-I in aer liber pentru 1 ora, apoi aduceti-l inauntru, intr-un loc cald, si acoperiti-l cu folie transparenta.

Marti, va incepe sa se umfle cu aer. Lasati-I in pace.

Miercuri, aluatul va continua sa se umfle si se va colora usor in gri. In acest moment, amestecati in el 1 mana de faina si putina apa, suficient cat sa obtineti aceeasi consistenta a amestecului ca in ziua de luni. Lasati-I in pace din nou, tinandu-l tot acoperit.

Joi, lasati-I in pace.

Vineri dupa-amiaza: Pana acum, ati obtinut un amestec ce miroase a malt, ca pentru bere, de culoare cenusie, plin de drojdii naturale si cu multa personalitate. Veti face painea amestecand toata aceasta maia cu 1 kg de faina speciala pentru paine, apoi adaugand suficienta apa cat sa rezulte un aluat ferm, usor manevrabil, care nu se lipeste. Framantati-I timp de 5 minute bune. Inainte de a adauga orice alt ingredient, opriti separat o bucata de 500 g de aluat pentru a face viitoarea maia, acoperiti-o si puneti-o deoparte, pentru a fi gata sa repetati procesul in ziua urmatoare... si asa mai departe.

Apoi, daca doriti, adaugati sare in aluatul ramas. Dati-i forma si puneti-l intr-un vas sau intr-o forma de copt, dupa care acoperiti-l cu un servet de bucatarie presarat cu faina. Lasati-I asa 14 ore.
Se serveste calda sau rece.

Alte retete recomandate:

Aluat frantuzesc

Placinta cu dovleac

Placinta cu branza

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Tarta cu mere si scortisoara

O minunatie de prajitura....care umple casa de parfum de mere si scortisoara...delicios!

Tarta cu mere si scortisoara
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca