Cozonac cu aroma de portocala

Cozonacul facut de bunica mea era cel mai bun. Nu voi uita niciodata mirosul cozonacului cald copt pe vatra. Cand eram mica, sarcina mea era sa tin de postava in care bunica framanta cozonacii. Am urmarit-o de atatea ori cum framanta si apoi, cum umplea cozonacii cu cacao, rahat si nuca. Preferatul meu era cozonacul cu cacao, fara nuca si fara rahat, pe care-l facea special pentru mine. Bunica spunea ca secretul cozonacilor este framantatul. Tin minte ca oboseam eu tinand de postava, atat de mult ii framanta. Bunica nu avea cantitati fixe. Imi spunea pui cam atata lapte, zahar cam atat, oua mai multe, faina cat cuprinde si tot asa. Am scris o reteta din ce-mi aminteam, dar cozonacul meu este departe de cel facut de bunica. Imi e atat de dor de bunici!

Portii
5
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • 1200 g faina
  • 200 g zahar
  • 5 oua
  • un praf de sare
  • un plic drojdie uscata
  • 700 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • un galbenus pt uns
  • coaja de la o portocala
  • cacao
  • zahar
  • rahat pt umplut

Mod de preparare

Mai intai, pregatim maiaua. Amestecam drojdia cu 3-4 linguri de lapte caldut, o lingurita zahar si 3-4 linguri faina. Lasam sa creasca. Cernem faina de 2 ori intr-un vas incapator. Nu punem toata faina in vas de la inceput, punem jumatate, restul adaugam pe parcurs. Incalzim laptele, topim zaharul in lapte, batem albusurile spuma si frecam galbenusurile. Spalam bine o portocala, stergem bine coaja de apa, apoi o radem si o adaugam peste lapte (bunica punea intotdeauna doar lamaie). Facem o adancitura in mijlocul fainii, adaugam maiaua crescuta, galbenusurile si laptele pe rand, amestecand usor dupa fiecare. Amestecam bine cu faina, adaugam si albusurile spuma, framantand cu mana. Adaugam treptat si uleiul, framantand cat putem de mult. Eu nu am rezistat mai mult de 15 minute. Lasam aluatul sa creasca pana isi dubleaza volumul.

Intre timp. taiem rahatul cuburi si amestecam 5-6 linguri de cacao cu 7-8 linguri zahar. Cand a crescut aluatul, il impartim in patru. Pe fiecare bucata de aluat intinsa, presaram rahat sau cacao amestecata cu zahar, apoi rulam si impletim cate doua rulouri. Obtinem doi cozonaci. Eu am facut un cozonac din doua rulouri cu cacao si unul dintr-un rulou cu cacao si unul cu rahat. Punem cozonacii in tavile in care am pus hartie de copt (bunica le ungea cu ulei si tapeta cu faina) si lasam sa mai creasca o jumatate de ora. Ungem cozonacii cu galbenus amestecat cu cateva linguri de lapte si ii presaram cu zahar.

Introducem la cuptor, lasam pana se coc. Coptul depinde de cuptorul fiecaruia. Eu cred ca i-am lasat 50-60 minute. La inceput la foc mare, apoi mediu.

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Parteneri
Bucataras.RO

Salata de paste cu carnati, telemea si sos pesto

Salatele sunt cele mai rapide soluții atunci când nu ai timp de stat în bucătărie! Plus de asta, în...

Salata de paste cu carnati, telemea si sos pesto
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii