Cozonaci Pascali

Anul acesta am pregătit pentru Paşte doi cozonaci mari cu cacao, nucă, stafide şi rahat. Pe unul din ei l-am luat la ţară, unde am petrecut alături de naşa şi alte rude, sărbătorile Pascale. Au fost cu toţii încântaţi de cozonac. Ce am schimbat la reţetă faţă de alţi cozonaci pregătiţi anterior: nu am mai pregătit maia, ci am frământat direct. La final, am lăsat la crescut cozonacii în tăvi un timp dublu comparativ cu alte dăţi. Au ieşit mai pufoşi şi mai mari.

Portii
24
Timp pregatire
170 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • pentru 2 cozonaci mari:
  • 75 g drojdie (un cub şi jumătate)
  • 4 ouă
  • Aprox 1 kg făină
  • 300 ml lapte călduţ
  • 250 ml apă caldă
  • 1 linguriță sare
  • 5 linguri zahăr
  • Aprox 150 ml ulei pentru frământat
  • pentru umplut:
  • 7 linguri zahăr
  • 5 linguri cacao
  • 5 linguri de nuci rumenite şi măcinate
  • 1 plic zahăr vanilat
  • stafide înmuiate în vin alb
  • rahat asortat tăiat cubuleţe
  • 1 gălbenuş şi puţin lapte pentru uns înainte de copt
  • în plus: puţină apă şi zahăr pentru uns după copt

Mod de preparare

Se fărâma drojdia şi se dizolvă în puţin lapte cald. Se adaugă zahărul, ouăle, restul de lapte, apa, şi sarea, încorporând făina treptat. Se frământă, adăugând la nevoie ulei, câte puţin, până devine consistent, bine legat, dar pufos, nu vârtos. Se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la crescut până îşi dublează volumul, într-un loc ferit de curenţi.

Se presară făină pe masa de lucru şi se împarte aluatul în două părţi.

Pentru cozonacul împletit, am întins o foaie, pe care am împărţit-o în trei fâşii. Se presară pe fiecare câte puţin din amestecul de cacao, nucă, zahăr, zahăr vanilat, stafide şi rahat. Se împletesc fâşiile. Se aşază cozonacul într-o tavă cu foaie de copt.

Pentru cozonacul simplu, se întinde al doilea aluat în foaie, se presară restul de umplutură şi se rulează. Se aşază şi el în tavă.

Se lasă cozonacii la crescut în tăvi, de data aceasta, i-am lăsat până au depăşit tăvile. Se ung cu gălbenuş de ou amestecat cu puţin lapte. Se coc la cuptorul preîncălzit, la foc mic, 50 de minute sau până se rumenesc. După ce se scot din cuptor, se ung cu apă şi zahăr, pentru luciu, apoi se acoperă cu un prosop de bucătărie, iar când se răcesc, se pot felia.

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/04/cozonaci-pascali-2018.html

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Parteneri
Bucataras.RO

Spaghetti cu ciuperci, sunca, smantana si crutoane cu usturoi

Un pranz delicios si satios!

Spaghetti cu ciuperci, sunca, smantana si crutoane cu usturoi
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii