Marinarea mielului de Pasti in vin si mirodenii

Marinarea mielului de Paste in vin si mirodenii poate parea un proces complicat dar nu este deloc si va asigur ca merita deoarece carnea de miel iese frageda si aromata.

Timp pregatire
400 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Carne:
  • Jumatate de miel (32 kg)
  • Jumatate de ied (25 kg)
  • Ingrediente lichide:
  • Ulei de floarea soarelui (aprox 200 ml)
  • Vin alb (05 l)
  • Vin rosu (05 l)
  • Ingrediente “uscate”:
  • Rozmarin proaspat sau uscat (2 legaturi)
  • Cimbru uscat (2 lingurite)
  • Ceapa verde (3 legaturi)
  • Usturoi verde (2 legaturi)
  • Foi de dafin (5,6 foi)
  • Piper boabe (2 linguri)
  • Piper macinat (3 lingurite)
  • Sare (dupa gust, nu mai putin de 3 linguri)

Mod de preparare

Iata reteta video:





1. Pregatim ingredientele uscate:
Spalam si tocam ceapa verde si usturoiul verde, continuam cu rozmarinul si adaugam toate celelalte arome, intr-un castron. Le amestecam.

2. Trecem acum la pregatirea carnii
Separam pulpele de restul carnii, in cazul in care avem jumatate de miel sau ied si taiem cu un cutit ascutit pielitele mai groase, insa nu indepartam si grasimea, intrucat aceasta, da o savoare excelenta preparatului nostru. Spalam bine pulpele si apoi facem crestaturi folosind varful cutitul, pentru a le umple cu arome si pentru a permite vinului pe care il vom adauga ulterior, sa patrunda bine in carne.

3. Aromam carnea
Asezam pulpele intr-un recipient suficient de inalt si incepem sa umplem golurile din crestaturi, mai intai cu cate o boaba de piper in fiecare crestatura, iar apoi cu mixul de ingrediente uscate. Dureaza cam 10 – 15 minute aceasta metoda de aromare a carnii, insa carnea va capata o aroma puternica dupa cateva zile, veti vedea in final, merita.

4. Adaugam lichidele
Adaugam in vas uleiul de floarea soarelui, apoi vinul alb si cel rosu. Daca aveti posibilitatea, folositi un vin de tara. Cu cat vinul cumparat va fi mai ieftin, cu atat gustul preparatului final, nu va fi cel asteptat. In concluzie, nu va zgarciti la vin :) 

5. Amestecam si acoperim recipientul cu folie si il introducem in frigider. Dupa doua zile, intoarcem carnea, astfel incat sa se patrunda uniform pe toate partile.

6. Noi tinem la fezandat in acest fel, minim 3 zile, dar nu mai mult de 6.

7. In duminica Pastelui, il tinem la cuptor aproximativ 3 ore, impreuna cu jumatate din zeama in care a stat la fezandat. Scoatem o parte din foile de dafin cand introducem tava in cuptor. In primele 2 ore tava este acoperita cu folie de aluminiu pentru a se innabusi carnea. Apoi, scoatem folia si intoarcem carnea pentru a se rumeni. Tot atunci gustam zeama si o echilibram, dupa gust, cu sare si piper. Temperatura nu trebuie sa fie foarte mare, este in regula la 150 – 160 grade. Zeama va scadea, iar carnea va fi foarte frageda si aromata si … se va topi in gura.

Nu va speriati, va dura ceva toata preagatirea, dar am ajuns la concluzia ca merita, pentru o masa copioasa de Pasti, alaturi de familie.

Pofta buna!


Noi servim friptura de miel altaturi de celelalte produse traditionale de Pasti, iar daca simtim nevoia de o garnitura facem niste cartofi separat la cuptor cu mirodenii.

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Aperitiv rulouri cu spanac si branza

Aceste rulouri sunt asa pufoase si bune, bune, mai ales daca va place spanacul. Daca nu aveti timp sa luati masa, va puneti...

Aperitiv rulouri cu spanac si branza
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca