Orez la aburi - Reteta video

Aceasta este o metoda Iraniana de pregatire a orezului, pe care-o stiu de la bunul meu prieten Mehrzad, fost coleg al celui mai popular show culinar din lume.

Portii
6
Timp pregatire
5 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 300 g orez Basmati Indian foarte calitativ,
  • 1 lipie libaneza
  • putin ulei de floarea soarelui
  • 80 g unt calitativ
  • sare si piper alb dupa gust
  • ierburi uscate (cate 1 lingurita cu frunze de telina, frunze de coriandru si patrunjel, ceapa verde tocata uscata si marar)
  • 1 pumn de sare pentru a spala orezul

Mod de preparare

Este esential sa ai o cratita din material antiaderent, ca sa eviti neplacerea de a avea un orez lipit si ars la sfarsit; Spala orezul cu un pumn de sare in prima apa pentru a elimina o mare cantitate de amidon; Arunca apa si spala-l apoi in alte doua ape fara sare de aceasta data; Pune apa cu putina sare la fiert (cca 3litri) si cand aceasta a inceput sa dea in clocot adauga orezul inauntru; La fiecare minut amesteca usor cu o spumiera, avand grija sa nu spargi bobul de orez si totodata sa eviti sa se lipeasca de peretii oalei; Fierbe pentru cca 10 minute, pana cand exteriorul este al dente iar miezul usor moale; Scurge orezul de apa intr-o sita si amesteca intr-un castron toate ierburile uscate. Pregateste o cratita mai mare, teflonata sau de ceramica; Pune ulei la baza sa si adauga lipia libaneza; Pune cate 3-4 linguri de orez in mijlocul lipiei, presara o mica cantitate din ierburile uscate si repeta acest proces pana epuizezi orezul si ierburile – trebuie sa formezi o piramida de orez in interiorul cratitei teflonate (fara a depasi nivelul de inaltime al acesteia si fara a avea orez pe peretii interiori ai sai); Inveleste capacul intr-un prosop de bumbac si pune-l deasupra; Asaza cratita pe cel mai mare ochi al plitei/aragazului la focul cel mai mic si lasa-l acolo cca 45 de minute (pana se gateste in intregime) – prosopul va absorbi orice condens, iar rezultatul va fi unul spectaculos – un orez gustos, parfumat, bob cu bob, si cu o cantitate redusa de amidon. ! Sa nu cumva sa ridici capacul in primele 15 minute ! Odata gata, amesteca orezul cu unt si asezoneaza cu sare si piper. Lipia care s-a prajit la baza cratitei se numeste Tahdig (fundul ceaunului) si este o bunatate – ea poate fi inlocuita cu un pat de cartofi de cca 4-5 mm grosime sau de 2-3 straturi de salata; Un orez remarcabil pe care pasionatii de gatit si nu numai il vor pregati ori de cate ori vor avea ocazia. Frumusetea sa este ca-si pastreaza aceasta textura minunata de „bob cu bob” timp indelungat.

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca