Diversificarea alimentatiei la bebelusi

Diversificarea alimentatiei la bebelusi

Înca din timpul sarcinii este indicat ca viitoarea mamica sa se informeze cu privire la necesitatile viitorului bebelus pentru a fi pregatita sa ia deciziile potrivite fiecarei  etape din viata micutului sau. Un moment important in viata bebelusului este diversificarea alimentației, în jurul vârstei de 6 luni, când cel mic va începe să descopere gustul legumelor și fructelor, iar organismul va primi vitaminele și mineralele necesare ce nu se regăsesc în laptele matern. Când începem să diversificăm alimentația bebelușului, este indicat să optăm pentru reţete simple, compuse dintr-o singură legumă. Ulterior, putem combina legumele: morcovi, dovlecei, cartofi, păstârnac sau țelină. Trebuie să îl ajutăm pe cel mic să se adapteze treptat la meniul solid. Nu sunt recomandate legumele care se digeră mai greu cum ar fi conopida sau fasolea verde.  Este indicat însă ca primele mese ce conțin legume și fructe să aibă o consistență cât mai moale; ulterior aceste mese pot avea o consistenta mai densa. Unii bebeluși nu sunt deloc încântați de gustul noilor alimente sau de ideea de a mânca cu lingurita, însă mamicile trebuie sa se inarmeze cu rabdare, caci acomodarea va avea loc treptat. Este important să îi dati bebelușului mese cât mai diversificate, dar țineți cont de alimentele pe care acesta le refuză. Nu îl forțați să mănânce ceea ce observați că nu îi place si evitaţi să îl amăgiţi prin sustragerea atenţiei cu ajutorul jucăriilor. După vârsta de 7 luni, când cel mic are deja primii dințișori, putem începe să îi dăm puţină carne fiartă de găina sau de vacă, însă aceasta trebuie să fie pasată foarte bine. Începem cu 1/2-1 linguriță, o dată la 2-3 zile. Apoi cantitatea poate crește treptat spre vârsta de 1 an. Îi puteți da micuțului carnea la începutul mesei de prânz alături de puțin piure. Sfatul nostru este sa va ajutati la pasarea legumelor si a carnii de un blender sau un robot de bucatie. După vârsta de 1 an, cel mic se descurcă din ce în ce mai bine cu mestecatul, așa că îi puteţi oferi un biscuite sau o bucată de pâine pe care o va mânca singurel. Hidratarea este esenţială la bebeluşi, mai ales că micuţii  consumă mai multă apă decât adulţii, în special pentru că au un metabolism accentuat, pielea lor este în continuă maturizare, funcţiile lor renale încă nu sunt suficient de dezvoltate. Dacă în primele şase luni hidratarea micuţilor se face prin laptele matern, în momentul în care începeţi diversificarea alimentaţiei, este recomandat să introduceţi treptat în alimentaţia acestora şi apa. Conform specialiştilor, până la vârsta de 1 an este indicat ca bebeluşul să consume maxim 250 ml de apă pe zi, cantitate ce poate creşte în anumite situaţii, precum diaree, constipaţie, febră sau în zilele toride de vară. Apa minerala naturala necarbogazificata (plata) Bucovina este o apa echilibrata din punct de vedere al continutului de minerale, adica nu contine minerale in exces care sa-i dea un caracter specific: nu este o apa magneziana, calcica, potasica, sodica, sulfatata sau feruginoasa. Are un reziduu sec (total minerale dizolvate ) mic, de doar de doar 78mg/l. Apa minerala naturala necarbogazificata (plata) are toate calitatile pentru a fi folosita in alimentatia bebelusului, fapt certificat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului Alfred Rusescu (IOMC).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Paste cu sos de rosii si busuioc

Paste cu sos de rosii si busuioc

Fiica mea le adoră. Reteta inventata de mine.

Paste cu sos de rosii si busuioc
Tarta cu piersici

Tarta cu piersici

Pentru azi o reţetă foarte simplă dar tare gustoasă. Am ales să pregătesc această reţetă pentru că mamei mele nu-i...

Tarta cu piersici
Cele mai apreciate rețete
Prajitura foaie peste foaie
1
Romania

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
2
Romania

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)

Aceasta reteta de prajitura cu gem si aluat razuit se mai numeste si prajitura raioasa. Este o prajitura de casa simpla si...

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
Gogosari cu conopida si struguri
3
Romania

Gogosari cu conopida si struguri

E toamna! Da...e toamna...e vremea conservelor pentru iarna. Cel putin la mine acasa. Am mancat la o matusa din Bistrita o...

Gogosari cu conopida si struguri
Ghiveci calugaresc de vinete
4
Romania

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Tarta cu piersici
5
Romania

Tarta cu piersici

Pentru azi o reţetă foarte simplă dar tare gustoasă. Am ales să pregătesc această reţetă pentru că mamei mele nu-i...

Tarta cu piersici