Diversificarea alimentatiei la bebelusi

Diversificarea alimentatiei la bebelusi

Înca din timpul sarcinii este indicat ca viitoarea mamica sa se informeze cu privire la necesitatile viitorului bebelus pentru a fi pregatita sa ia deciziile potrivite fiecarei  etape din viata micutului sau. Un moment important in viata bebelusului este diversificarea alimentației, în jurul vârstei de 6 luni, când cel mic va începe să descopere gustul legumelor și fructelor, iar organismul va primi vitaminele și mineralele necesare ce nu se regăsesc în laptele matern. Când începem să diversificăm alimentația bebelușului, este indicat să optăm pentru reţete simple, compuse dintr-o singură legumă. Ulterior, putem combina legumele: morcovi, dovlecei, cartofi, păstârnac sau țelină. Trebuie să îl ajutăm pe cel mic să se adapteze treptat la meniul solid. Nu sunt recomandate legumele care se digeră mai greu cum ar fi conopida sau fasolea verde.  Este indicat însă ca primele mese ce conțin legume și fructe să aibă o consistență cât mai moale; ulterior aceste mese pot avea o consistenta mai densa. Unii bebeluși nu sunt deloc încântați de gustul noilor alimente sau de ideea de a mânca cu lingurita, însă mamicile trebuie sa se inarmeze cu rabdare, caci acomodarea va avea loc treptat. Este important să îi dati bebelușului mese cât mai diversificate, dar țineți cont de alimentele pe care acesta le refuză. Nu îl forțați să mănânce ceea ce observați că nu îi place si evitaţi să îl amăgiţi prin sustragerea atenţiei cu ajutorul jucăriilor. După vârsta de 7 luni, când cel mic are deja primii dințișori, putem începe să îi dăm puţină carne fiartă de găina sau de vacă, însă aceasta trebuie să fie pasată foarte bine. Începem cu 1/2-1 linguriță, o dată la 2-3 zile. Apoi cantitatea poate crește treptat spre vârsta de 1 an. Îi puteți da micuțului carnea la începutul mesei de prânz alături de puțin piure. Sfatul nostru este sa va ajutati la pasarea legumelor si a carnii de un blender sau un robot de bucatie. După vârsta de 1 an, cel mic se descurcă din ce în ce mai bine cu mestecatul, așa că îi puteţi oferi un biscuite sau o bucată de pâine pe care o va mânca singurel. Hidratarea este esenţială la bebeluşi, mai ales că micuţii  consumă mai multă apă decât adulţii, în special pentru că au un metabolism accentuat, pielea lor este în continuă maturizare, funcţiile lor renale încă nu sunt suficient de dezvoltate. Dacă în primele şase luni hidratarea micuţilor se face prin laptele matern, în momentul în care începeţi diversificarea alimentaţiei, este recomandat să introduceţi treptat în alimentaţia acestora şi apa. Conform specialiştilor, până la vârsta de 1 an este indicat ca bebeluşul să consume maxim 250 ml de apă pe zi, cantitate ce poate creşte în anumite situaţii, precum diaree, constipaţie, febră sau în zilele toride de vară. Apa minerala naturala necarbogazificata (plata) Bucovina este o apa echilibrata din punct de vedere al continutului de minerale, adica nu contine minerale in exces care sa-i dea un caracter specific: nu este o apa magneziana, calcica, potasica, sodica, sulfatata sau feruginoasa. Are un reziduu sec (total minerale dizolvate ) mic, de doar de doar 78mg/l. Apa minerala naturala necarbogazificata (plata) are toate calitatile pentru a fi folosita in alimentatia bebelusului, fapt certificat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului Alfred Rusescu (IOMC).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Napolitane cu cacoa si menta
3
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Napolitane cu cacoa si menta

ALUAT: 1. Se amesteca 1 cana unt, 6 linguri cacao, 1 cana zahar, 1 ou. Adaugam apoi esenta vanilie, 1 lingura lapte plus 1...

Napolitane cu cacoa si menta
Supa crema de usturoi
4
Supe de legume

Supa crema de usturoi

Nu-s fana supelor crema, dar sincer asta m-a dat pe spate, mi-a placut maxim, mai ales ca am incercat sa o pregatesc oarecum...

Supa crema de usturoi
Prajitura cu mere, budinca si foietaj
5
Prajituri

Prajitura cu mere, budinca si foietaj

O reteta delicioasa cu mere care se gasesc pe tot parcursul anului nu doar primavara, deci desertul rapid si bun gata de...

Prajitura cu mere, budinca si foietaj
Parteneri
Pizza cu coronita de cabanosi
Bucataras.RO

Pizza cu coronita de cabanosi

Aluaturi de casa Asa de bine arata pizza asta a lui Merisor, ca a trebuit sa o fac si eu.

Pizza cu coronita de cabanosi
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!