In primul rand se vor aseza
intr-o maniera logica si estetica scaunele in jurul mesei, dupa care se va
acoperi masa cu o fata de masa curata, sau se va curata foarte bine masa si se
vor aseza servete decorative pentru fiecare persoana in parte. Dupa cum spune
un aforism: omul inteligent se hraneste
cu ochii. Fata de masa trebuie sa fie din in. In cazul meselor festive, fata
de masa, cat si servetelele, trebuie sa fie imaculate, iar pentru intalniri
intime se pot folosi si fete de masa colorate. Este interzisa folosirea celor
din material plastic. E bine sa asezati sub fata de masa un moton subtire,
pentru a proteja furnirul mesei.Trebuie sa asiguri un spatiu pentru fiecare
invitat. Acest spatiu trebuie sa fie de circa 50 cm.
Daca pestele sau crustaceele fac parte din aperitive, nu le mai serviti inca o
data ca fel principal. Daca serviti ca aperitiv feluri calde sau preparate ce
contin maioneza, oferiti-le dupa aceea invitatilor o supa clara (consome). Daca
serviti ca aperitiv salate, puteti oferi ca fel urmator o ciorba dreasa.
In ceea ce priveste aranjarea tacamurilor acesta ne da de
multe ori batai de cap. Pentru a nu mai avea astfel de probleme hai sa facem o
recapitulare:
1.In dreapta farfuriei: lingura de supa, cutitul de peste, cutitul de carne;
2. In stanga farfuriei: furculita de peste si cea de carne;
3.In fata paharelor: furculita, cutitul si lingurita de desert.
4. ...
intr-o maniera logica si estetica scaunele in jurul mesei, dupa care se va
acoperi masa cu o fata de masa curata, sau se va curata foarte bine masa si se
vor aseza servete decorative pentru fiecare persoana in parte. Dupa cum spune
un aforism: omul inteligent se hraneste
cu ochii. Fata de masa trebuie sa fie din in. In cazul meselor festive, fata
de masa, cat si servetelele, trebuie sa fie imaculate, iar pentru intalniri
intime se pot folosi si fete de masa colorate. Este interzisa folosirea celor
din material plastic. E bine sa asezati sub fata de masa un moton subtire,
pentru a proteja furnirul mesei.Trebuie sa asiguri un spatiu pentru fiecare
invitat. Acest spatiu trebuie sa fie de circa 50 cm.
Daca pestele sau crustaceele fac parte din aperitive, nu le mai serviti inca o
data ca fel principal. Daca serviti ca aperitiv feluri calde sau preparate ce
contin maioneza, oferiti-le dupa aceea invitatilor o supa clara (consome). Daca
serviti ca aperitiv salate, puteti oferi ca fel urmator o ciorba dreasa.
In ceea ce priveste aranjarea tacamurilor acesta ne da de
multe ori batai de cap. Pentru a nu mai avea astfel de probleme hai sa facem o
recapitulare:
1.In dreapta farfuriei: lingura de supa, cutitul de peste, cutitul de carne;
2. In stanga farfuriei: furculita de peste si cea de carne;
3.In fata paharelor: furculita, cutitul si lingurita de desert.
4. ...
Lamele cutitelor vor fi intotdeauna indreptate spre farfurie.
5. Paharele se aseaza in fata farfuriei, de preferat unul pentru bauturi
racoritoare si unul pentru vin; daca se servesc si bauturi tari (whisky, vodca
etc) este necesar un pahar special pentru acestea; la fel si in cazul
sampaniei.
Paharele se aranjeaza in fata farfuriei, drept, oblic sau in semicerc,
numarul lor depinzand de cel al bauturilor servite; fiecare fel de vin se bea
dintr-un pahar separat. La un dineu, de exemplu, la care se vor servi doua
feluri de vin si sampanie se vor pune patru pahare, cel mai mare fiind pentru
apa. Daca aperitivul se serveste direct la masa, se pune in plus paharelul de vodca
(sau alta bautura) care, de obicei, se umple inainte de asezarea oaspetilor la
masa. Paharele de lichior sau coniac se pun pe masa odata cu cafeaua sau putin
mai inainte.
Servetelele de material se vor aseza
in general in stanga furculitelor. Servetelele vor fi impaturite in forma de
triunghi sau sul si legate cu o funda frumoasa sau stranse cu un inel special.
Pot fi asezate si in paharele de apa sub forma de floare, sau deasupra
farfuriei. Dupa ce sunt folosite servetelele de material se vor aseza in poala,
niciodata la gat. Se pot folosi si servetele de hartie, in acest caz fiti
pregatita sa le strangeti pe cele folosite si sa oferiti unele noi. Servetele
de hartie pot fi asezate si in suporturi de metal sau plastic stilizat.
La o masa mai pot fi aranjate: servicii pentru sare, piper, mustar sau alte
diverse condimente, scrumiere etc. In cazul cand la masa se serveste peste sau
fructe care necesita folosirea degetelor pentru scoaterea oaselor, respectiv a
samburilor, se obisnuieste ca in dreptul fiecarui invitat sa se puna cate un
bol cu apa, in care oaspetii isi vor putea clati degetele. In apa se pot pune petale de flori, felii
de lamaie etc.
Daca toti participantii
fumeaza puteti pune din loc in loc scrumiere si brichete sau chibrituri, desi
ideal ar fi ca la masa doar sa se manance, si dupa aceea sa se fumeze in alta
parte in camere special amenajate.
Daca respectati aceste sfaturi
veti observa aprecierea din ochii invitatilor.
5. Paharele se aseaza in fata farfuriei, de preferat unul pentru bauturi
racoritoare si unul pentru vin; daca se servesc si bauturi tari (whisky, vodca
etc) este necesar un pahar special pentru acestea; la fel si in cazul
sampaniei.
Paharele se aranjeaza in fata farfuriei, drept, oblic sau in semicerc,
numarul lor depinzand de cel al bauturilor servite; fiecare fel de vin se bea
dintr-un pahar separat. La un dineu, de exemplu, la care se vor servi doua
feluri de vin si sampanie se vor pune patru pahare, cel mai mare fiind pentru
apa. Daca aperitivul se serveste direct la masa, se pune in plus paharelul de vodca
(sau alta bautura) care, de obicei, se umple inainte de asezarea oaspetilor la
masa. Paharele de lichior sau coniac se pun pe masa odata cu cafeaua sau putin
mai inainte.
Servetelele de material se vor aseza
in general in stanga furculitelor. Servetelele vor fi impaturite in forma de
triunghi sau sul si legate cu o funda frumoasa sau stranse cu un inel special.
Pot fi asezate si in paharele de apa sub forma de floare, sau deasupra
farfuriei. Dupa ce sunt folosite servetelele de material se vor aseza in poala,
niciodata la gat. Se pot folosi si servetele de hartie, in acest caz fiti
pregatita sa le strangeti pe cele folosite si sa oferiti unele noi. Servetele
de hartie pot fi asezate si in suporturi de metal sau plastic stilizat.
La o masa mai pot fi aranjate: servicii pentru sare, piper, mustar sau alte
diverse condimente, scrumiere etc. In cazul cand la masa se serveste peste sau
fructe care necesita folosirea degetelor pentru scoaterea oaselor, respectiv a
samburilor, se obisnuieste ca in dreptul fiecarui invitat sa se puna cate un
bol cu apa, in care oaspetii isi vor putea clati degetele. In apa se pot pune petale de flori, felii
de lamaie etc.
Daca toti participantii
fumeaza puteti pune din loc in loc scrumiere si brichete sau chibrituri, desi
ideal ar fi ca la masa doar sa se manance, si dupa aceea sa se fumeze in alta
parte in camere special amenajate.
Daca respectati aceste sfaturi
veti observa aprecierea din ochii invitatilor.
Nu rata nicio reteta sau afla ce mai
punem la cale pe