Cat de specialist esti in arta aranjarii mesei?

(0)
admin postat de
In primul rand se vor aseza

intr-o maniera logica si estetica scaunele in jurul mesei, dupa care se va

acoperi masa cu o fata de masa curata, sau se va curata foarte bine masa si se

vor aseza servete decorative pentru fiecare persoana in parte. Dupa cum spune

un aforism: omul inteligent se hraneste

cu ochii. Fata de masa trebuie sa fie din in. In cazul meselor festive, fata

de masa, cat si servetelele, trebuie sa fie imaculate, iar pentru intalniri

intime se pot folosi si fete de masa colorate. Este interzisa folosirea celor

din material plastic. E bine sa asezati sub fata de masa un moton subtire,

pentru a proteja furnirul mesei.Trebuie sa asiguri un spatiu pentru fiecare

invitat. Acest spatiu trebuie sa fie de circa 50 cm.



Daca pestele sau crustaceele fac parte din aperitive, nu le mai serviti inca o

data ca fel principal. Daca serviti ca aperitiv feluri calde sau preparate ce

contin maioneza, oferiti-le dupa aceea invitatilor o supa clara (consome). Daca

serviti ca aperitiv salate, puteti oferi ca fel urmator o ciorba dreasa.

In ceea ce priveste aranjarea tacamurilor acesta ne da de

multe ori batai de cap. Pentru a nu mai avea astfel de probleme hai sa facem o

recapitulare:


1.In dreapta farfuriei: lingura de supa, cutitul de peste, cutitul de carne;


2. In stanga farfuriei: furculita de peste si cea de carne;


3.In fata paharelor: furculita, cutitul si lingurita de desert.


4. ...
Lamele cutitelor vor fi intotdeauna indreptate spre farfurie.


5. Paharele se aseaza in fata farfuriei, de preferat unul pentru bauturi

racoritoare si unul pentru vin; daca se servesc si bauturi tari (whisky, vodca

etc) este necesar un pahar special pentru acestea; la fel si in cazul

sampaniei.

Paharele se aranjeaza in fata farfuriei, drept, oblic sau in semicerc,

numarul lor depinzand de cel al bauturilor servite; fiecare fel de vin se bea

dintr-un pahar separat. La un dineu, de exemplu, la care se vor servi doua

feluri de vin si sampanie se vor pune patru pahare, cel mai mare fiind pentru

apa. Daca aperitivul se serveste direct la masa, se pune in plus paharelul de vodca

(sau alta bautura) care, de obicei, se umple inainte de asezarea oaspetilor la

masa. Paharele de lichior sau coniac se pun pe masa odata cu cafeaua sau putin

mai inainte.

Servetelele de material se vor aseza

in general in stanga furculitelor. Servetelele vor fi impaturite in forma de

triunghi sau sul si legate cu o funda frumoasa sau stranse cu un inel special.

Pot fi asezate si in paharele de apa sub forma de floare, sau deasupra

farfuriei. Dupa ce sunt folosite servetelele de material se vor aseza in poala,

niciodata la gat. Se pot folosi si servetele de hartie, in acest caz fiti

pregatita sa le strangeti pe cele folosite si sa oferiti unele noi. Servetele

de hartie pot fi asezate si in suporturi de metal sau plastic stilizat.



La o masa mai pot fi aranjate: servicii pentru sare, piper, mustar sau alte

diverse condimente, scrumiere etc. In cazul cand la masa se serveste peste sau

fructe care necesita folosirea degetelor pentru scoaterea oaselor, respectiv a

samburilor, se obisnuieste ca in dreptul fiecarui invitat sa se puna cate un

bol cu apa, in care oaspetii isi vor putea clati degetele. In apa se pot pune petale de flori, felii

de lamaie etc.

Daca toti participantii

fumeaza puteti pune din loc in loc scrumiere si brichete sau chibrituri, desi

ideal ar fi ca la masa doar sa se manance, si dupa aceea sa se fumeze in alta

parte in camere special amenajate.

Daca respectati aceste sfaturi

veti observa aprecierea din ochii invitatilor.
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite