Cum trebuie servite si prezentate bucatele (partea II)

Torturile se glaseaza si se garnisesc cu fructe zaharate, fructe din dulceata scurse bine de sirop, nuci, migdale, alune pralinate, frisca etc. fructele se pot taia in diferite forme din care se fac petale de flori si frunzisoare. Ca sa obtinem felii frumoase de tort, facem o taietura cu ajutorul unui pahar in mijlocul tortului, apasand bine ca sa se taie pana la fund. Apoi cu un cutit bine ascutit taiem feliile. Se servesc cu lopatica de tort.

Checul se taie in felii de grosimea unui deget si se asaza in lungul unui platou, punand feliile una peste alta, in forma de scara.

Prajiturile se randuiesc frumos una langa alta pe farfurii.

La o masa aranjata cu putina atentie si cu mancaruri garnisite aspectuos, pofta de mancare creste.

La masa se sta drept fara a avea totusi o atitudine intepenita pe scaunul nu prea indepartat de masa. Bratele trebue sa fie cat mai apropiate de corp, iar mainile sa ramana linistite de o parte si de alta a farfuriei. Este nepermisa framantarea cocoloaselor de paine, jocul cu tacamul sau cu servetul. Niciodata coatele nu trebuie sprijinite sau intinse pe masa, iar mainile asezate pe genunchi sau in buzunare. Se mananca nici prea repede, nici prea incet si se mesteca intotdeauna cu gura inchisa.

Lingura se tine in mana dreapta, supa sau ciorba se mananca fara a sorbi zgomotos si fara a umple lingura. Farfuria nu se apleaca pentru a lua si ultimul strop de pe fundul ei. Dupa terminare lingura se asaza in farfurie cu partea convexa in jos.

Furculita se tine in mana dreapta atunci cand felurile servite nu necesita sa fie taiate, in caz contrar se tine in mana stanga, iar cutitul in mana dreapta.

Bucatile de carne din mancaruri, friptura, snitelul, se taie fixandu-le cu furculita si taind cu cutitul cate o bucatica pe masura ce mancam. Nu se incarca furculita cu prea multa mancare.

Chiftelele, rulada de carne, sarmalele, ardeii umpluti, salata verde, pestele (atunci cand nu exista tacam special), legumele fierte, se mananca numai cu furculita, daca bucatile sunt mai mari se taie cu muchea furculitei.

Icrele de peste, salata de vinete, pateul de ficat nu se asaza cu furculita pe bucatile de paine ci se mananca luandu-le pe varful furculitei.

In general nimic nu se pune cu furculita pe paine iar cutitul nu se foloseste niciodata pentru a-l duce la gura. Branza se taie cu cutitul si se asaza pe o bucatica de paine.

Carnea de pe os (inclusiv cea de pasare) se desprinde numai cu ajutorul furculitei si al cutitului; niciodata nu se pune mana pe os.

Prajiturile, placintele, gogosile si fructele tari se mananca cu cutitul si furculita de desert, cremele, sarlotele, tartele cu lingurita.

Painea se rupe cu mana bucatica cu bucatica, nu se musca niciodata din felie (este admis numai in cazul tartinelor) nu se pun niciodata bucatele de paine in ceai, cafea cu lapte, supa sau direct cu mana in sosul de mancare, in cazul din urma numai infigand-o in furculita.

Apa se bea cu sorbituri mici, niciodata dintr-odata pana la fund lasand capul pe spate si niciodata cu gura plina.

Ceaiul sau cafeaua cu lapte nu se amesteca zgomotos cu lingurita. Zaharul se pune cu lingurita sau cu clestele (bucatile de zahar nu se iau niciodata cu mana). Cand zaharul este topit se scoate lingurita din ceasca sau pahar si se depune incet pe farfurioara.

In timpul mesei nu trebuie sa se auda zgomot de tacamuri sau farfurii, acestea dupa sau in timpul intrebuintarii se asaza incet.

Discutiile se vor purta cu voce scazuta, linistit, fara sa se gesticuleze, evitand comentarea evenimentelor neplacute de peste zi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac inflorat cu doua umpluturi

Cozonac inflorat cu doua umpluturi

Un cozonac ce are 2 umpluturi:dulceata de zmeura si crema de nuca si cacao.

Cozonac inflorat cu doua umpluturi
Drob din miel

Drob din miel

Vedeta mesei Pascale!!

Drob din miel
Ciorbă de miel reţetă

Ciorbă de miel reţetă

Ciorbă de miel reţetă

Ciorbă de miel reţetă
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Rulouri cu ciuperci
2
Aperitive cu ciuperci

Rulouri cu ciuperci

Un aperitiv delicios, se poate servi cald sau rece, potrivit in orice moment!

Rulouri cu ciuperci
Tort Inima de primavara
3
Torturi

Tort Inima de primavara

Tort Inima de primavara este o reteta de tort deosebita. Un tort aspectuos, vesel, in culori de primavara, cu aroma delicata...

Tort Inima de primavara
Supa de rosii
4
Supe de legume

Supa de rosii

Hidratanta, detoxifianta.

Supa de rosii
Cremes
5
Prajituri

Cremes

Cremesul este o reteta clasica de prajitura cu crema vanilata si foi sfaramicioase de aluat frantuzesc. Cremes sau cremsnit,...

Cremes
Parteneri
Tartine cu unt aromat, branza brie si nuca
Bucataras.RO

Tartine cu unt aromat, branza brie si nuca

Tartine pregatite dupa o reteta de Cristi Roman, un adevarat deliciu!

Tartine cu unt aromat, branza brie si nuca
Saramura de miel
Gustos.RO

Saramura de miel

Spalam carnea si o stergem.

Saramura de miel
Cozonac cu stafide si crema de nuci cu cacao
ReteteCulinare.RO

Cozonac cu stafide si crema de nuci cu cacao

Cozonac cu stafide si crema de nuci cu cacao