Sandwich-urile existau cu mult timp inainte ca prezenta lor sa fie inregistrata. Cea mai veche inregistrare despre combinatia dintre felii de paine si umplutura intre ele a fost in anul 100 inainte de Cristos, cand rabinul Hillel a combinat felii de matzo cu feliute de mar si nuci pisate pentru a-l manca cu ierburile amarui in timpul postului pastelui.
Prima mentiune a cuvantului "sandwich" a fost facuta in anul 1726 cand un reporter a publicat un articol in Daily News despre John Montague, cel de-al patrulea conte de Sandwich. Contele fiind un jucator impatimit petrecea ore intregi la masa de joc si singurele lucruri pe care le cerea erau bauturile spirtoase, apa, paine, feli de branza si carne. Si pentru ca nu avea decat o mana libera pentru a manca deoarece in cealalta tinea cartile de joc a pus carnea si branza intre feliile de paine. Ceilalti jucatori au vazut noua inventie a contelui si au cerut si ei acelasi fel de mancare ca si Sandwich.
In 1827, o populara carte de bucate a timpurilor Instructiunile Domnisoarei Leslie pentru gatit a publicat o reteta de sandwich cu sunca si a introdus acesta reteta in mod oficial in categoria de feluri de mancare principale. Acest lucru a condus la adoptarea in masa a sandwich-urilor in intreaga SUA. In 1900, bucati de paine alba moale si nefeliata a inceput sa fie comercializata in bacanii.
Incepand cu anii '20 parintii au inceput sa foloseasca sandwich-urile pentru pachetelele de mancare ale copiilor, cea mai populara umplutura fiind sunca si ouale.
Prima paine alba feliata a fost comercializata in anii 1930 de catre Wonder Bread (Painea Minunata). Sandwich-ul preferat in America este bineinteles cel cu unt de arahide si jeleu, creat de catre soldatii care luptau in cel de-al doilea razboi mondial. Acestia au combinat painea, untul de arahide si jeleul din ratiile lor. Acest tip de umplutura s-a raspandit in intreaga armata Americana si apoi ideea a fost transmisa si familiilor de acasa.
Un alt sandwich la fel de cunoscut este favoritul lui Elvis Presley, acesta continea unt de arahide prajit si bucati de banana. In ziua de astazi pentru realizarea sandwich-urilor se pot folosi o gama larga de tipuri de paine (neagra, graham, secara etc), dar si derivate din paine precum tortilla, focaccia, matzo, pita si multe altele.
Se pare ca fiecare cultura si-a creat propria versiune de sandwich acesta fiind ideal pentru valorificarea ramasitelor si drept masa in timpul calatoriilor.
Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....
Lasagna vegetarianaSupa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!
Supa crema de legumeAceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...
Placinta frageda cu mereUn desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.
Chec de postMelcişorii ăştia sunt preferaţii mamei mele. De data aceasta am ales să-i pregătesc dintr-un aluat pufos de brioşe,...
Melcisori cu nuca si gem de maceseGulasul unguresc cu carne de porc este o mancare delicioasa cu carne pe care o puteti pregati cu usurinta. Gulasul este o...
Gulas unguresc cu carne de porcPrajitura Raffaello este o prajitura de casa pentru care nu gasesc suficiente cuvinte de lauda. Are aroma intensa de cocos,...
Prajitura RaffaelloAm folosit pentru prima data lapte de cocos intr-un aluat de prajitura. Am fost sceptica la inceput, ma gandeam ca poate nu...
Negresa de post cu lapte de cocos, visine si nuca la slow cooker Crock-PotReteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...
Prajitura pufoasa cu fructe
Comentarii