La restaurant, cea mai importanta este politetea!

Stii ca barbatul intra in restaurant inaintea femeii? Si ca ea este cea care are prioritate in alegerea locului? Afla cum trebuie sa te comporti pentru a nu face o impresie neplacuta celor de linga tine.


La intrare

La intrarea in restaurant, barbatul deschide usa femeii, lasind-o sa treaca in fata, pentru a intra prima. Aveti grija la persoanele din spate care doresc sa intre, sa nu le trintiti usa in nas. Asteptati pina reusesc sa ajunga in apropiere, tinind usa. Primul care intra in local este barbatul, pentru a feri doamna de privirile indiscrete ale celorlalti si pentru a cauta o masa libera.

Cind sinteti intr-un local, trebuie sa va comportati cu bun simt, fara a atrage atentia asupra dumneavoastra. Trebuie sa respectati obiceiurile localului. De exemplu, daca va asteapta un chelner sa va conduca la masa nu treceti pe linga el ca si cum nu l-ati vedea, din dorinta de a merge singur la masa pe care o doriti. Daca restaurantul are si garderoba, nu va temeti sa lasati hainele. Daca le veti aseza pe spatarul scaunului nu veti face o impresie placuta. In cazul in care nu exista garderoba, este posibil sa fie suporturi speciale pe perete sau cuiere in interior. De asemenea, trebuie sa stiti ca unele restaurante au zone speciale pentru fumatori si sa respectati acest obicei.

Servirea mesei

La masa se asaza intii femeia, care are prioritate in alegerea locului. Barbatul trebuie sa ii tina scaunul, dupa care se va aseza pe locul din partea opusa sau alaturi. Daca nu este nici o masa libera, va puteti aseza la masa cu alte persoane, dar numai dupa ce ati cerut, in prealabil, acordul. Meniul trebuie consultat de fiecare in parte, dupa care domnul va da comanda chelnerului. O adevarata doamna evita sa discute cu ospatarul, pe tot parcursul mesei.

In timpul mesei, nu priviti insistent vecinii, nu ii comentati, nu vorbiti sau rideti galagios. Nu veti face decit sa atrageti privirile suparate ale celorlalti. Asezati-va confortabil in scaun. Servetul nu trebuie tinut pe genunchi, ci se foloseste doar pentru stergerea gurii. La sfirsit, se impatureste frumos si se pune intr-o parte.

Daca, in lipsa chelnerului, barbatul serveste bauturile, nu va pune sticla pe masa, ci in frapiera. Vinurile se degusta la inceput de catre domn, care se decide asupra celui potrivit. Daca v-a facut recomandari chelnerul, luati-le in considerare. El ar putea sti, de exemplu, ca pestele merge cu vin alb, friptura cu vin rosu.

Reclamatiile nu trebuie facute cu voce tare. Evitati cearta cu chelnerul, adresindu-va direct sefului de sala sau patronului.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori