Acolo unde mincarea e picanta...

(0)
admin postat de


Vanilia, avogado, rosii, porumb, ciocolata, papaya, guava sint citeva dintre gusturile pe care intreaga lume le-a descoperit datorita Mexicului. Daca fiecare tara are ceva aparte, care o diferentiaza, in cultura Mexicului, bucataria este extrem de importanta. La fel cum a influentat bucatariile altor popare, Mexic a primit elemente ale bucatariei spaniole, franceze si americane.





In Mexic, fiecare regiune are traditii culinare puternice, printre care se remarca Puebla, Oaxaca si Yucat�n, Baj�o. Specialitatile acestor zone se identifica prin aroma, gust si textura. De exemplu, in Baj�o, este tipica bucataria azteca in combinatie cu cea spaniola. De peste o suta de ani, aici se prepara un celebru sos, "mole poblano", pe baza de ardei iuti uscati, nuci, condimente, diverse seminte si cacao. La rindul sau, zona de sud este renumita prin fripturile aromate cu ierburi uscate si ardei iuti uscati.





Mincarea pe baza de fructe de mare, garnisita cu rosii si verdeata, urmata de o cana mare de cafea este specialitatea pe Coasta Pacificului. In Mexic, ingredientele cel mai des folosite sint porumbul, fructele si legumele (rosii, cartofi, fasole neagra, avocado, nuca de cocos, ananas, papaya). Condimentele sint folosite cu darnicie: scortisoara, cuisoare, chimion, coriandru, chimen si maghiran, chili. Principala caracteristica a mincarii mexicane este, si datorita ...
acestor ingredinete, aroma.





Mincarurile celebre mexicane, pe care orice strain venit in Mexic le cauta, sint burrito si enchilada, tacos, fajitas. Este vorba, de fapt, despre diverse variante de tortilla, cu umplutura de salata, carne de vita, brinza, fasole, smintina, sos de rosii. Tortilla este un fel de lipie facuta din faina sau malai. Cu toate acestea, burritos si enchilada sint doar o mica parte a bucatariei mexicane si oricine doreste sa descopere aceasta tara si din punct de vedere culinar nu trebuie sa se opreasca aici.







O zi tipica in Mexic decurge astfel: un mic dejun pe baza de fructe, oua, suc, prajitura (gen cozonac sau chec), cafea sau ciocolata fierbinte; prinz bogat, pe la ora 13.00, aperitive si bauturi la ora 20,00, urmate de cina la ora 21,00.

La micul dejun, se poate servi: huevos rancheros - ou prajit servit cu tortilla si sos de rosii condimentat; huevos a la mexicana - omleta cu sos de rosii; chilaquiles - tortilla prajita in sos de gogonele, servita cu brinza, carne de pui si smintina; caf� de olla - cafea cu scortisoara si zahar negru. La prinz, in meniu pot fi incluse: pozole - supa de porc, carne de pui sau curcan cu sos mole (sos brun), tamales - porumb cu brinza sau legume si carne, gatite in frunze de porumb sau de banana, menudo - supa din burta de vaca. Printre vestitele mincaruri cu fructe de mare, numite mariscos, se remarca: camarones al mojo de ajo - crevete cu usturoi si unt, filete de pescado - file de peste cu sos alb, ceviche - aperitiv cu peste marinat in suc de lamiie, usturoi, ceapa, chile si rosii. La desert, mexicanii servesc: flan (caramel), mangos flameados - mango flambat, pastel de queso - prajitura cu brinza, helado - inghetata. Ca bautura, mexicanii pot alege tequilla - caracteristica Mexicului, originara din regiunea Jalisco. Are la baza o planta numita Agave cactus, asemanatoare ananasului. Dar mexicanii beau si bere, vin si cocktailuri specifice tarii lor: margarita, sangrita.





Citeva dintre aceste specialitati mexicane le gasesti si in Bucuresti, la restaurente cu specific:



Don Taco Mexican Cantina


bd. 13 Septembrie 108-112







El Pueblo Mexicana


bd. Aviatorilor 108







Santa Fe


str. Tache Ionescu 14





Daca insa vrei sa incerci acasa una dintre specialitatile mexicane, iata ce iti recomanda Culinar:



Orez mexican





2 cani orez, 3 cani cu bucati de carne de pui, taiat marunt, jumatate de ceasca de rosii pasate, o ceapa mica, un catel de usturoi, 2 morcovi mici, jumatate ceasca de mazare, 2 ardei iuti mici, ulei





Se caleste ceapa in ulei, se pune si usturoiul si se lasa citeva minute. Se dauga orezul care se lasa pina se aureste si se inmoaie bobul. Se scurge excesul de ulei. Se pun rosiile si se lasa 2-3 minute. Se adauga carnea de pui si se lasa sa fiarba inabusit. Spre sfirsit se adauga legumele. Se lasa la foc mic 15 minute. Orezul trebuie sa iasa uscat.
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite