Baklavaua, desertul paganilor

Acestui desert dulce i se pierd originile in negura timpului. Atat turcii, cat si grecii isi atribuie reteta originala, insa a ramas in istorie cu numele de "Byzantine favorite".

Vazand pozele si citind reteta, am simtit o nevoie subita de o placere pagana cu gust de scortisoara, miere si multa nuca, invelita in voaluri subtiri si stravezii de aluat. Si asa a inceput calatoria mea pe urmele celei mai bune baklavale!

In Turcia, considerata tara natala a acestei prajituri, exista o reteta veche din 1871, care ne dezvaluie o coca subtire imbracata cu haine de nuca si miere si coapta simplu, in cuptor de piatra.

In Bosnia-Herzegovina, baklavaua este bogata in nuci si prinde culoare tarditionala, servindu-se cu precadere in lunile sfinte ale Ramadanului.

In Iran, baklavaua ia forma de diamant, este mai uscata si stropita cu apa de trandafiri pentru savoare.

In Afganistan, baklavaua este triunghiulara si acoperita delicat cu o crusta delicioasa de fistic.

Si daca v-am trezit pofte aromate cu iz pagan de un desert ce va va transporta in alta lume, tot eu m-am gandit sa va ofer si patru retete traditionale, ca sa aveti pe ce pune mana, ca sa zic asa...

Baklava turceasca

Un pachet de 500 g de foi de patiserie se lasa la dezghetat cateva ore si apoi se acopera cu un prosop umed pana se folosesc. Faci o umplutura din nuca macinata (2 cani), zahar (150 g), scortisoara, putina miere si coaja de lamaie. Intr-o tava se pun jumatate din foile de placinta, unse pe fiecare parte cu putin unt, se toarna apoi umplutura si se acopera cu restul foilor (unse si acestea individual cu unt). Se fac crestaruri usoare pe suprafata prajiturii (in ce forma doriti sa o taiati dupa coacere) si apoi sa da la cuptor. Este gata cand este rumenita bine. In acest timp poti face un sirop din apa, miere, zahar si rom, pe care il torni fierbinte peste prajitura, cand ai scos-o din cuptor.


Baklava egipteana

La fiecare reteta metoda de preparare este aceeasi, difera doar ingredientele. Pentru o baklava egipteana va trebuie: 8 foi de placinta, 350 g fistic decojit si tocat, 100g unt, iar pentru sirop: 150g zahar, 1 lamaie si ulei de portocale (puteti folosi si lichior de portocale).

Baklava libaneza

Aluat fin de patiserie, pentru umplutura: nuci, alune si fistic, maruntite, putin zahar si 2 linguri apa de trandafiri. Pentru sirop: apa, zahar, sucul de la o lamaie si apa de trandafiri.

Baklava greceasca

500g foietaj (foile se ung cu ulei de masline, nu cu unt), pentru umplutura: nuci taiate mare, scortisoara, cuisoare, nucsoara si zahar; pentru sirop: apa, miere si vanilie.


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Galuste cu prune

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Musaca greceasca de vinete

Musaca greceasca de vinete

Musacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...

Musaca greceasca de vinete
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Floare de Colt
1
Prajituri

Prajitura Floare de Colt

Prajitura Floare de colt este o reteta de prajitura cu doua tipuri de creme si fructe, o prajitura delicioasa pe masura...

Prajitura Floare de Colt
Lichior de bere de casa
2
Lichioruri

Lichior de bere de casa

Pentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.

Lichior de bere de casa
Mutabal
3
Salate de legume

Mutabal

Sunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...

Mutabal
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
4
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Amandina insiropata cu cafea
5
Prajituri

Amandina insiropata cu cafea

Amandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...

Amandina insiropata cu cafea
Parteneri
Rulada cu sunca si branza de capra
Bucataras.RO

Rulada cu sunca si branza de capra

A iesit o rulada asa de buna cu un blat moale, completat cu branza si sunca, ce mai, perfecta pentru masa de Revelion!

Rulada cu sunca si branza de capra
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Placinta cu prune (Mosocoarna)
ReteteCulinare.RO

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia