Baklavaua, desertul paganilor

Acestui desert dulce i se pierd originile in negura timpului. Atat turcii, cat si grecii isi atribuie reteta originala, insa a ramas in istorie cu numele de "Byzantine favorite".

Vazand pozele si citind reteta, am simtit o nevoie subita de o placere pagana cu gust de scortisoara, miere si multa nuca, invelita in voaluri subtiri si stravezii de aluat. Si asa a inceput calatoria mea pe urmele celei mai bune baklavale!

In Turcia, considerata tara natala a acestei prajituri, exista o reteta veche din 1871, care ne dezvaluie o coca subtire imbracata cu haine de nuca si miere si coapta simplu, in cuptor de piatra.

In Bosnia-Herzegovina, baklavaua este bogata in nuci si prinde culoare tarditionala, servindu-se cu precadere in lunile sfinte ale Ramadanului.

In Iran, baklavaua ia forma de diamant, este mai uscata si stropita cu apa de trandafiri pentru savoare.

In Afganistan, baklavaua este triunghiulara si acoperita delicat cu o crusta delicioasa de fistic.

Si daca v-am trezit pofte aromate cu iz pagan de un desert ce va va transporta in alta lume, tot eu m-am gandit sa va ofer si patru retete traditionale, ca sa aveti pe ce pune mana, ca sa zic asa...

Baklava turceasca

Un pachet de 500 g de foi de patiserie se lasa la dezghetat cateva ore si apoi se acopera cu un prosop umed pana se folosesc. Faci o umplutura din nuca macinata (2 cani), zahar (150 g), scortisoara, putina miere si coaja de lamaie. Intr-o tava se pun jumatate din foile de placinta, unse pe fiecare parte cu putin unt, se toarna apoi umplutura si se acopera cu restul foilor (unse si acestea individual cu unt). Se fac crestaruri usoare pe suprafata prajiturii (in ce forma doriti sa o taiati dupa coacere) si apoi sa da la cuptor. Este gata cand este rumenita bine. In acest timp poti face un sirop din apa, miere, zahar si rom, pe care il torni fierbinte peste prajitura, cand ai scos-o din cuptor.


Baklava egipteana

La fiecare reteta metoda de preparare este aceeasi, difera doar ingredientele. Pentru o baklava egipteana va trebuie: 8 foi de placinta, 350 g fistic decojit si tocat, 100g unt, iar pentru sirop: 150g zahar, 1 lamaie si ulei de portocale (puteti folosi si lichior de portocale).

Baklava libaneza

Aluat fin de patiserie, pentru umplutura: nuci, alune si fistic, maruntite, putin zahar si 2 linguri apa de trandafiri. Pentru sirop: apa, zahar, sucul de la o lamaie si apa de trandafiri.

Baklava greceasca

500g foietaj (foile se ung cu ulei de masline, nu cu unt), pentru umplutura: nuci taiate mare, scortisoara, cuisoare, nucsoara si zahar; pentru sirop: apa, miere si vanilie.


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Parteneri
Pateuri cu dovleac
Bucataras.RO

Pateuri cu dovleac

Cand am facut umplutura de dovleac am facut dintr-un dovleac de 3 kg din care am facut trei retete. Am pus la fiecare reteta...

Pateuri cu dovleac
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise