Baklavaua, desertul paganilor

Acestui desert dulce i se pierd originile in negura timpului. Atat turcii, cat si grecii isi atribuie reteta originala, insa a ramas in istorie cu numele de "Byzantine favorite".

Vazand pozele si citind reteta, am simtit o nevoie subita de o placere pagana cu gust de scortisoara, miere si multa nuca, invelita in voaluri subtiri si stravezii de aluat. Si asa a inceput calatoria mea pe urmele celei mai bune baklavale!

In Turcia, considerata tara natala a acestei prajituri, exista o reteta veche din 1871, care ne dezvaluie o coca subtire imbracata cu haine de nuca si miere si coapta simplu, in cuptor de piatra.

In Bosnia-Herzegovina, baklavaua este bogata in nuci si prinde culoare tarditionala, servindu-se cu precadere in lunile sfinte ale Ramadanului.

In Iran, baklavaua ia forma de diamant, este mai uscata si stropita cu apa de trandafiri pentru savoare.

In Afganistan, baklavaua este triunghiulara si acoperita delicat cu o crusta delicioasa de fistic.

Si daca v-am trezit pofte aromate cu iz pagan de un desert ce va va transporta in alta lume, tot eu m-am gandit sa va ofer si patru retete traditionale, ca sa aveti pe ce pune mana, ca sa zic asa...

Baklava turceasca

Un pachet de 500 g de foi de patiserie se lasa la dezghetat cateva ore si apoi se acopera cu un prosop umed pana se folosesc. Faci o umplutura din nuca macinata (2 cani), zahar (150 g), scortisoara, putina miere si coaja de lamaie. Intr-o tava se pun jumatate din foile de placinta, unse pe fiecare parte cu putin unt, se toarna apoi umplutura si se acopera cu restul foilor (unse si acestea individual cu unt). Se fac crestaruri usoare pe suprafata prajiturii (in ce forma doriti sa o taiati dupa coacere) si apoi sa da la cuptor. Este gata cand este rumenita bine. In acest timp poti face un sirop din apa, miere, zahar si rom, pe care il torni fierbinte peste prajitura, cand ai scos-o din cuptor.


Baklava egipteana

La fiecare reteta metoda de preparare este aceeasi, difera doar ingredientele. Pentru o baklava egipteana va trebuie: 8 foi de placinta, 350 g fistic decojit si tocat, 100g unt, iar pentru sirop: 150g zahar, 1 lamaie si ulei de portocale (puteti folosi si lichior de portocale).

Baklava libaneza

Aluat fin de patiserie, pentru umplutura: nuci, alune si fistic, maruntite, putin zahar si 2 linguri apa de trandafiri. Pentru sirop: apa, zahar, sucul de la o lamaie si apa de trandafiri.

Baklava greceasca

500g foietaj (foile se ung cu ulei de masline, nu cu unt), pentru umplutura: nuci taiate mare, scortisoara, cuisoare, nucsoara si zahar; pentru sirop: apa, miere si vanilie.


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Paste cu sos de rosii si busuioc

Paste cu sos de rosii si busuioc

Fiica mea le adoră. Reteta inventata de mine.

Paste cu sos de rosii si busuioc
Tarta cu piersici

Tarta cu piersici

Pentru azi o reţetă foarte simplă dar tare gustoasă. Am ales să pregătesc această reţetă pentru că mamei mele nu-i...

Tarta cu piersici
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
1
Romania

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)

Aceasta reteta de prajitura cu gem si aluat razuit se mai numeste si prajitura raioasa. Este o prajitura de casa simpla si...

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
Prajitura foaie peste foaie
2
Romania

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Salata de fasole verde
3
Romania

Salata de fasole verde

Se fierbe fasolea verde si se taie bucatele mici. Se rade morcovul, se taie patrunjelul, ceapa si 2-3 catei de usturoi. Se...

Salata de fasole verde
Lichior de menta
4
Romania

Lichior de menta

Lichiorul de menta este o bautura deosebita. Pentru a face aceasta reteta de lichior aveti nevoie frunze de menta, alcool si...

Lichior de menta
Plachie de crap
5
Romania

Plachie de crap

Plachia, una dintre cele mai simple si delicioase retete cu peste.

Plachie de crap