Ce si cum se mai mananca prin lume

In Japonia, de exemplu, in trecut, mancare imparatilor -denumita kaiseki- a devenit acum cireasa de pe tortul bucatariei japoneze; putine restaurante servesc un meniu mai rafinat decat Kikunoi, in fosta capitala imperiala. Experienta incepe inainte de a fi puse farfuriile pe masa, cu decorul. Camera trebuie sa fie speciala, cu cateva suluri cu caligrafie japoneza, o floare de sezon intr-un colt -un crin-. Apoi, incepe sa soseasca mancarea, fel dupa fel, portii bine definite, aduse de un "ospatar” imbracat in kimono: sushi in frunze de bambus, peste ayu cu otet, si alte specialitati. Modul de a manca denumit Kaiseki este produsul secular al unei evolutii culturale insa, pana la urma, el contine elementele de baza folosite in bucataria japoneza: orez, peste, legume si supa, prezentate cu arta in portii mici, sanatoase. Japonia nu este singura. Mancarea si dieta sunt aspecte de baza ale oricarei culturi, unele din cele mai importante simboluri ale identitatii nationale. Ganditi-va la lungul pranz spaniol, urmat de siesta, un ritm al mancarii urmata de odihna numai potrivit pentru caldura din peninsula Iberica in timpul verii. Sau ganditi-va la mesele de orez, legume si carne din China, servite in vase mari, comune, cele mai potrivite pentru cinele luate de familiile numeroase impreuna. Dietele nationale incorporeaza mult mai multe aspecte culturale decat ar parea, la prima vedere: tabuurile religioase, structura pe clase, geografia, economia si guvernarea. Cand mancam impreuna, "facem ordine in lumea din jur si definim comunitatea care conteaza pentru noi” spune Martin Jones, bio-arheolog la Cambridge. Chiar si traditiile pe care le invatam de la altii, le adoptam si adaptam in modul nostru personal. Japonia a primit betigasele din China; rosiile, elemente esentiale pentru paste si pizza in Italia, au ajuns in Europa de Sud datorita lui Columb. Din acest motiv, multe din lucrurile pe care le credem ale noastre din totdeauna, vin de foarte departe. In era comunicatiilor instant si al comertului accelerat, aceste schimburi culturale pur si simplu au explodat. La nivel culinar si de sanatate, grasimile saturate si carnea au inceput sa inlocuiasca cerealele si legumele proaspete. Timpul de luat masa se scurteaza. Poti gasi McDonald's peste tot in lume. Din Chile pana in China, riscul obezitatii, al diabetului si al problemelor cu inima este in crestere.
Africa, cu toate problemele ei economice si politice, a reusit cat de cat sa isi pastreze traditiile nealterate. In mare parte din continent, oamenii au ramas conectati cu pamantul pe care il lucreaza si cele mai multe mese sunt sarace in calorii si grasimi, carnea ramanand o indulgenta rara, pastrata pentru sarbatori si festivaluri. In cea mai mare parte a lumii, insa, s-au pierdut multe elemente culinare de-a lungul timpului. In Italia, de exemplu, cu dieta concentrata pe ulei de masline, fructe de mare si produse proaspete; initial, italienii isi incepeau ziua cu o masa frugala -colazione- compusa din cafea si produse de patiserie; masa principala venea la ora 1p.m si era compusa din paste, orez si supa. Urmate de carne si legume. Apoi, fructe si bineinteles vin. Intre pranz si cina, urma o masa scurta, -merenda-. Seara, era cina, bogata. In mod paradoxal, lucrul care a contribuit cel mai mult la deterioarea identitatii culturale a tarilor a fost insasi lucrul care a scos multe tari din criza fortei de munca: prezenta femeilor in categoria celor care muncesc. "Daca femeile au inceput sa munceasca zilnic, ele nu au mai putut face cumparaturi si gati zilnic mese sanatoase”. Nici macar francezii nu mai au atat de mult timp pentru gatit; mesele sunt rapide si nu li se mai dedica timp ca odinioara. (dupa Bryan Walsh, time.com)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere. Aceasta reteta nu contine gluten

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere
Ciorba de loboda cu franjuri de ou

Ciorba de loboda cu franjuri de ou

Ador să servesc primăvara o așa ciorbă de lobodă cu franjuri de ou, acrișoară!De data aceasta am acrit-o cu zeamă de...

Ciorba de loboda cu franjuri de ou
Chec zebra cu portocale sau chec marmorat

Chec zebra cu portocale sau chec marmorat

Daca iti e pofta de un desert cu arome de fructe, am eu o solutie si rapida si gustoasa: Chec zebra cu portocale sau chec...

Chec zebra cu portocale sau chec marmorat
Cele mai apreciate rețete
Mucenici moldovenesti insiropati
1
Preparate dulci

Mucenici moldovenesti insiropati

Mucenicii moldovenesti sau sfintisorii sunt facuti din aluat pufos si aromat, in forma cifrei 8, rumeniti in cuptor, unsi...

Mucenici moldovenesti insiropati
Mancare de spanac cu ou ochi
2
Bebelusi 12-18 luni

Mancare de spanac cu ou ochi

Mancarea de spanac cu ou ochi pentru bebelusi este o delicioasa reteta nutritiva, perfecta pentru diversificarea alimentatiei...

Mancare de spanac cu ou ochi
Tort crema de zahar ars
3
Torturi

Tort crema de zahar ars

Tortul crema de zahar ars este un tort minunat ce combina traditionala reteta de crema de zahar ars cu un blat pufos de...

Tort crema de zahar ars
Nectar de caise
4
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Prajitura cu crema de ciocolata
5
Prajituri

Prajitura cu crema de ciocolata

Prajitura cu crema de ciocolata este o reteta minunata de prajitura de casa, ce ii va incanta pe tot membrii familiei. Nimic...

Prajitura cu crema de ciocolata
Parteneri
Spaghetti cu parmezan si rosii cherry
Bucataras.RO

Spaghetti cu parmezan si rosii cherry

Imi plac pastele...MULT ! Cat mai simple ! Si de cele mai multe ori fara carne, salam, sunca, carnati sau mai stiu ce alte...

Spaghetti cu parmezan si rosii cherry
Pariziene cu branza dulce
Gustos.RO

Pariziene cu branza dulce

Reteta de pariziene cu branza dulce. Pariziene cu branza dulce reteta simpla. Reteta de cornuri pariziene cu umplutura de...

Pariziene cu branza dulce