Ce si cum se mai mananca prin lume

In Japonia, de exemplu, in trecut, mancare imparatilor -denumita kaiseki- a devenit acum cireasa de pe tortul bucatariei japoneze; putine restaurante servesc un meniu mai rafinat decat Kikunoi, in fosta capitala imperiala. Experienta incepe inainte de a fi puse farfuriile pe masa, cu decorul. Camera trebuie sa fie speciala, cu cateva suluri cu caligrafie japoneza, o floare de sezon intr-un colt -un crin-. Apoi, incepe sa soseasca mancarea, fel dupa fel, portii bine definite, aduse de un "ospatar” imbracat in kimono: sushi in frunze de bambus, peste ayu cu otet, si alte specialitati. Modul de a manca denumit Kaiseki este produsul secular al unei evolutii culturale insa, pana la urma, el contine elementele de baza folosite in bucataria japoneza: orez, peste, legume si supa, prezentate cu arta in portii mici, sanatoase. Japonia nu este singura. Mancarea si dieta sunt aspecte de baza ale oricarei culturi, unele din cele mai importante simboluri ale identitatii nationale. Ganditi-va la lungul pranz spaniol, urmat de siesta, un ritm al mancarii urmata de odihna numai potrivit pentru caldura din peninsula Iberica in timpul verii. Sau ganditi-va la mesele de orez, legume si carne din China, servite in vase mari, comune, cele mai potrivite pentru cinele luate de familiile numeroase impreuna. Dietele nationale incorporeaza mult mai multe aspecte culturale decat ar parea, la prima vedere: tabuurile religioase, structura pe clase, geografia, economia si guvernarea. Cand mancam impreuna, "facem ordine in lumea din jur si definim comunitatea care conteaza pentru noi” spune Martin Jones, bio-arheolog la Cambridge. Chiar si traditiile pe care le invatam de la altii, le adoptam si adaptam in modul nostru personal. Japonia a primit betigasele din China; rosiile, elemente esentiale pentru paste si pizza in Italia, au ajuns in Europa de Sud datorita lui Columb. Din acest motiv, multe din lucrurile pe care le credem ale noastre din totdeauna, vin de foarte departe. In era comunicatiilor instant si al comertului accelerat, aceste schimburi culturale pur si simplu au explodat. La nivel culinar si de sanatate, grasimile saturate si carnea au inceput sa inlocuiasca cerealele si legumele proaspete. Timpul de luat masa se scurteaza. Poti gasi McDonald's peste tot in lume. Din Chile pana in China, riscul obezitatii, al diabetului si al problemelor cu inima este in crestere.
Africa, cu toate problemele ei economice si politice, a reusit cat de cat sa isi pastreze traditiile nealterate. In mare parte din continent, oamenii au ramas conectati cu pamantul pe care il lucreaza si cele mai multe mese sunt sarace in calorii si grasimi, carnea ramanand o indulgenta rara, pastrata pentru sarbatori si festivaluri. In cea mai mare parte a lumii, insa, s-au pierdut multe elemente culinare de-a lungul timpului. In Italia, de exemplu, cu dieta concentrata pe ulei de masline, fructe de mare si produse proaspete; initial, italienii isi incepeau ziua cu o masa frugala -colazione- compusa din cafea si produse de patiserie; masa principala venea la ora 1p.m si era compusa din paste, orez si supa. Urmate de carne si legume. Apoi, fructe si bineinteles vin. Intre pranz si cina, urma o masa scurta, -merenda-. Seara, era cina, bogata. In mod paradoxal, lucrul care a contribuit cel mai mult la deterioarea identitatii culturale a tarilor a fost insasi lucrul care a scos multe tari din criza fortei de munca: prezenta femeilor in categoria celor care muncesc. "Daca femeile au inceput sa munceasca zilnic, ele nu au mai putut face cumparaturi si gati zilnic mese sanatoase”. Nici macar francezii nu mai au atat de mult timp pentru gatit; mesele sunt rapide si nu li se mai dedica timp ca odinioara. (dupa Bryan Walsh, time.com)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Frunze de vita oparite
1
Conserve de iarna

Frunze de vita oparite

Iarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...

Frunze de vita oparite
Sos de mere cu smantana
2
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
3
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
4
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Desert tort cu mere, nuci si crema de branza
Bucataras.RO

Desert tort cu mere, nuci si crema de branza

Pentru aceasta reteta am avut ca sursa de inspiratie o reteta de-a Andreei.

Desert tort cu mere, nuci si crema de branza
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise