Ce si cum se mai mananca prin lume

(0)
admin postat de
In Japonia, de exemplu, in trecut, mancare imparatilor -denumita

kaiseki- a devenit acum cireasa de pe tortul bucatariei japoneze;

putine restaurante servesc un meniu mai rafinat decat Kikunoi, in

fosta capitala imperiala. Experienta incepe inainte de a fi puse

farfuriile pe masa, cu decorul. Camera trebuie sa fie speciala, cu

cateva suluri cu caligrafie japoneza, o floare de sezon intr-un colt

-un crin-. Apoi, incepe sa soseasca mancarea, fel dupa fel, portii

bine definite, aduse de un "ospatar” imbracat in kimono: sushi in

frunze de bambus, peste ayu cu otet, si alte specialitati. Modul de a

manca denumit Kaiseki este produsul secular al unei evolutii

culturale insa, pana la urma, el contine elementele de baza folosite

in bucataria japoneza: orez, peste, legume si supa, prezentate cu

arta in portii mici, sanatoase.

Japonia nu este singura. Mancarea si dieta sunt aspecte de baza

ale oricarei culturi, unele din cele mai importante simboluri ale

identitatii nationale. Ganditi-va la lungul pranz spaniol, urmat de

siesta, un ritm al mancarii urmata de odihna numai potrivit pentru

caldura din peninsula Iberica in timpul verii. Sau ganditi-va la

mesele de orez, legume si carne din China, servite in vase mari,

comune, cele mai potrivite pentru cinele luate de familiile numeroase

impreuna. Dietele nationale incorporeaza mult mai multe aspecte

culturale decat ar parea, la prima ...
vedere: tabuurile religioase,

structura pe clase, geografia, economia si guvernarea. Cand mancam

impreuna, "facem ordine in lumea din jur si definim comunitatea

care conteaza pentru noi” spune Martin Jones, bio-arheolog la

Cambridge.

Chiar si traditiile pe care le invatam de la altii, le adoptam si

adaptam in modul nostru personal. Japonia a primit betigasele din

China; rosiile, elemente esentiale pentru paste si pizza in Italia,

au ajuns in Europa de Sud datorita lui Columb. Din acest motiv,

multe din lucrurile pe care le credem ale noastre din totdeauna, vin

de foarte departe.

In era comunicatiilor instant si al comertului accelerat, aceste

schimburi culturale pur si simplu au explodat. La nivel culinar si de

sanatate, grasimile saturate si carnea au inceput sa inlocuiasca

cerealele si legumele proaspete. Timpul de luat masa se scurteaza.

Poti gasi McDonald's peste tot in lume. Din Chile pana in China,

riscul obezitatii, al diabetului si al problemelor cu inima este in

crestere.


Africa, cu toate problemele ei economice si politice, a reusit cat

de cat sa isi pastreze traditiile nealterate. In mare parte din

continent, oamenii au ramas conectati cu pamantul pe care il lucreaza

si cele mai multe mese sunt sarace in calorii si grasimi, carnea

ramanand o indulgenta rara, pastrata pentru sarbatori si festivaluri.

In cea mai mare parte a lumii, insa, s-au pierdut multe elemente

culinare de-a lungul timpului. In Italia, de exemplu, cu dieta

concentrata pe ulei de masline, fructe de mare si produse proaspete;

initial, italienii isi incepeau ziua cu o masa frugala -colazione-

compusa din cafea si produse de patiserie; masa principala venea la

ora 1p.m si era compusa din paste, orez si supa. Urmate de carne si

legume. Apoi, fructe si bineinteles vin. Intre pranz si cina, urma o

masa scurta, -merenda-. Seara, era cina, bogata.

In mod paradoxal, lucrul care a contribuit cel mai mult la

deterioarea identitatii culturale a tarilor a fost insasi lucrul care

a scos multe tari din criza fortei de munca: prezenta femeilor in

categoria celor care muncesc. "Daca femeile au inceput sa munceasca

zilnic, ele nu au mai putut face cumparaturi si gati zilnic mese

sanatoase”.

Nici macar francezii nu mai au atat de mult timp pentru gatit;

mesele sunt rapide si nu li se mai dedica timp ca odinioara.



(dupa Bryan Walsh, time.com)






















Alte articole cu:
Japonia
recomandari

 
Bucataria libaneza
Mancarurile libaneze au specfic mediteranean si se bazeaza pe legume, carnea ...

citește—
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite