Incursiune in bucataria sardiniana

Sardinia este o insula din Marea Mediterana, situata intre Italia, Franta si Tunisia. Acesta face parte din teritoriul italian incepand cu 1860 cand regele Sardiniei a devenit si regele Italiei. Regiunea este divizata in mai multe provincii fiecare diferentiindu-se atat prin traditii cat si prin bucatarie. Mai jos sunt prezntate preparatele traditionale din doua regiuni din Sardinia, Sulcis-Iglesiente si Cagliari, care este si capitala insulei. Zona Sulcis-Iglesiente este cea mai veche zona geologica din Sardinia, si timp de secole a fost una dintre cele mai importante bazine de minerale din Mediterana. Contrastul puternic al peisajelor se regaseste si in bucataria specifica acestei zone, o combinatie interesanta intre specialitatile din peste cu influenta genoveza si preparatele din carne care tin de cele mai autenitce traditii sardiniene. Tonul, o specialitate in Carloforte, este unul dintre multele elemente care tin de bucataria Sulcis – Iglesiente, cu diferitele versiuni carlofortini si calasetta (ravioli), se serveste impreuna cu couscous-ul de origine Maghrebiana. Bucataria traditionala este prezenta si in preparatele facute in casa precum ravioli aromatizate ragù sau mistret fiert si asezonat cu ierburi aromate locale. Carne de capra gatita in paine cu rosii proaspete este de asemenea un preparat traditional; branzeturi si iaurturi gustoase sunt produse din lapte de capra. Mielul fiert cu lamaie este de asemenea excelent. Pentru incursiunile dumenavoastra culinare in Sardinia trebuie sa mai tineti cont si de urmatoarele speicalitati: carnaciori saritzzu, masline din care se produce un ulei excelent, ciuperci, legume proaspete sau murate si branza proaspata. Masa se poate incheia cu vin si desert, va recomandam un pahar de Alb de Malyasia. Pentru mesele pe baza de carne puteti comanda cu incredere o sticla de Carignano, sau Monica di Sardegna, iar pentru preparatele pe baza de peste o sticla de Nuragus sau Vermentino. Cagliari este capitala insulei Sardinia, aceasta impreuna cu zonele agricole care o inconjoara ofera vizitatorilor o bucatarie pe toate gusturile. Iesirea la mare a oferit orasului Cagliari posibilitatea de a asimila variate influente culturale, si astfel a reusit sa isi creeze o bucatarie unica bazata pe preparate din peste, carnuri si vegetale aduse din insula. Un pranz caracterisic pentru zona Cagliaritano/Campidanese incepe cu savurosul vermicelli sau spaghete cu sos de arici de mare. O mare varietate de fructe de mare poate fi mancata ca aperitiv, inclusiv midii, orziaras (actinia prajita), si bucconis (scoici murex fierte si servite fierbinti). Nu poti sa nu gusti delicioasa „fregola con cocciula” (bliute din faina de grau, gatite cu rosii si scoici). „Burrida” (peste fiert cu usturoi, ficat de peste si nuci pisate), si nu in ultimul rand „cassola de pisci” (ciorba de peste), bogata si asezonata cu sos picant de rosii si crutoane sunt excelente pentru felul doi. Daca preferi carnea in locul pestelui, alege faimosul „malloreddus” (paste mici din faina de grau) preparat in stil ragù, asezonate cu carne de porc sau carnaciori sau ravioli umpluti cu branza ricotta, sofran si spanac. Preparatele puternic condimentate din carne sunt de asemenea caracterisitce zonei, unul dintre acestea este tocanita de iepure asezonata cu codimente obtinute din ierburi Mediternaeene. Un alt preparat interesant este „caboniscu a prenu” (pui umplut) si „pudda in tianu” (gaina gatita in tigaie) cu condimente, sau memorabilul „porchetto” (porc prajit) preparat traditional in toata bucataria sardiniana bogata in garnituri de legume proaspete si murate. O masa delicioasa trebuie intotdeauna insotita de un vin bun, specialitatile din peste pot fi insotite de un vin alb rece, precum Nuragus, preparatele din carne alba pot fi acompaniate de o sticla de Cannonau sau Monica di Sardenga. Nu ignorati branzeturile din branza de oaie, aveti la dipozitie mai multe sortimente de branza si nici deserturile traditionale precum „pardulas”, „guelfos” si „amaretti” , care sunt realizate in general din branza si migdale.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de portocale cu crema

Tort de portocale cu crema

Tortul de portocale cu crema este pur si simplu savuros. Aceasta reteta de tort cu crema poate fi pregatit pentru Craciun sau...

Tort de portocale cu crema
Zabaione

Zabaione

Zabaione este o reteta de crema italiana, pe baza de oua si zahar. Crema este usoara si poate fi folosita la diferite retete...

Zabaione
Gulas cu carne de vaca

Gulas cu carne de vaca

Gulasul cu carne de vaca intruneste toate calitatile nutritive ale unei mancari cu proteine si vitamine. Daca puteti sa-l...

Gulas cu carne de vaca
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu mere
1
Prajituri

Placinta cu mere

Foaie de placinta: - toate ingredientele de mai sus se pun la gramada intr-un castron, faina puneti pt. inceput cam 400 gr....

Placinta cu mere
Mini ardei umpluti cu branza
2
Aperitive cu branza

Mini ardei umpluti cu branza

Bunatati de Paste

Mini ardei umpluti cu branza
Chec pufos
3
Checuri

Chec pufos

Un chec pufos si gustos pe care vi-l recomand cu drag

Chec pufos
Prajitura simpla cu nuci si mere
4
Prajituri

Prajitura simpla cu nuci si mere

Se curata merele si se dau pe razatoarea mare, intr-un castron. Se adauga ouale intregi si se amesteca. Se pune zaharul,...

Prajitura simpla cu nuci si mere
Salata Pickles
5
Muraturi combinate

Salata Pickles

O salată care nouă ne place foarte mult. Se poate adapta uşor gusturilor proprii. Se pregăteşte foarte uşor, aşa că...

Salata Pickles
Parteneri
Turtă dulce - rețeta clasică
Bucataras.RO

Turtă dulce - rețeta clasică

Se spune despre turta dulce că a apărut cam pe la sfârșitul primului mileniu, când un călugăr armean pe nume Grigore...

Turtă dulce - rețeta clasică
Prajitura cu foi de napolitana
Gustos.RO

Prajitura cu foi de napolitana

Reteta de prajitura cu foi de napolitana. Cum prepari prajitura cu foi de napolitana reteta simpla, rapida, fara coacere.

Prajitura cu foi de napolitana
Gogosari in sos de mustar cu otet
ReteteCulinare.RO

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet