Incursiune in bucataria sardiniana

Sardinia este o insula din Marea Mediterana, situata intre Italia, Franta si Tunisia. Acesta face parte din teritoriul italian incepand cu 1860 cand regele Sardiniei a devenit si regele Italiei. Regiunea este divizata in mai multe provincii fiecare diferentiindu-se atat prin traditii cat si prin bucatarie. Mai jos sunt prezntate preparatele traditionale din doua regiuni din Sardinia, Sulcis-Iglesiente si Cagliari, care este si capitala insulei. Zona Sulcis-Iglesiente este cea mai veche zona geologica din Sardinia, si timp de secole a fost una dintre cele mai importante bazine de minerale din Mediterana. Contrastul puternic al peisajelor se regaseste si in bucataria specifica acestei zone, o combinatie interesanta intre specialitatile din peste cu influenta genoveza si preparatele din carne care tin de cele mai autenitce traditii sardiniene. Tonul, o specialitate in Carloforte, este unul dintre multele elemente care tin de bucataria Sulcis – Iglesiente, cu diferitele versiuni carlofortini si calasetta (ravioli), se serveste impreuna cu couscous-ul de origine Maghrebiana. Bucataria traditionala este prezenta si in preparatele facute in casa precum ravioli aromatizate ragù sau mistret fiert si asezonat cu ierburi aromate locale. Carne de capra gatita in paine cu rosii proaspete este de asemenea un preparat traditional; branzeturi si iaurturi gustoase sunt produse din lapte de capra. Mielul fiert cu lamaie este de asemenea excelent. Pentru incursiunile dumenavoastra culinare in Sardinia trebuie sa mai tineti cont si de urmatoarele speicalitati: carnaciori saritzzu, masline din care se produce un ulei excelent, ciuperci, legume proaspete sau murate si branza proaspata. Masa se poate incheia cu vin si desert, va recomandam un pahar de Alb de Malyasia. Pentru mesele pe baza de carne puteti comanda cu incredere o sticla de Carignano, sau Monica di Sardegna, iar pentru preparatele pe baza de peste o sticla de Nuragus sau Vermentino. Cagliari este capitala insulei Sardinia, aceasta impreuna cu zonele agricole care o inconjoara ofera vizitatorilor o bucatarie pe toate gusturile. Iesirea la mare a oferit orasului Cagliari posibilitatea de a asimila variate influente culturale, si astfel a reusit sa isi creeze o bucatarie unica bazata pe preparate din peste, carnuri si vegetale aduse din insula. Un pranz caracterisic pentru zona Cagliaritano/Campidanese incepe cu savurosul vermicelli sau spaghete cu sos de arici de mare. O mare varietate de fructe de mare poate fi mancata ca aperitiv, inclusiv midii, orziaras (actinia prajita), si bucconis (scoici murex fierte si servite fierbinti). Nu poti sa nu gusti delicioasa „fregola con cocciula” (bliute din faina de grau, gatite cu rosii si scoici). „Burrida” (peste fiert cu usturoi, ficat de peste si nuci pisate), si nu in ultimul rand „cassola de pisci” (ciorba de peste), bogata si asezonata cu sos picant de rosii si crutoane sunt excelente pentru felul doi. Daca preferi carnea in locul pestelui, alege faimosul „malloreddus” (paste mici din faina de grau) preparat in stil ragù, asezonate cu carne de porc sau carnaciori sau ravioli umpluti cu branza ricotta, sofran si spanac. Preparatele puternic condimentate din carne sunt de asemenea caracterisitce zonei, unul dintre acestea este tocanita de iepure asezonata cu codimente obtinute din ierburi Mediternaeene. Un alt preparat interesant este „caboniscu a prenu” (pui umplut) si „pudda in tianu” (gaina gatita in tigaie) cu condimente, sau memorabilul „porchetto” (porc prajit) preparat traditional in toata bucataria sardiniana bogata in garnituri de legume proaspete si murate. O masa delicioasa trebuie intotdeauna insotita de un vin bun, specialitatile din peste pot fi insotite de un vin alb rece, precum Nuragus, preparatele din carne alba pot fi acompaniate de o sticla de Cannonau sau Monica di Sardenga. Nu ignorati branzeturile din branza de oaie, aveti la dipozitie mai multe sortimente de branza si nici deserturile traditionale precum „pardulas”, „guelfos” si „amaretti” , care sunt realizate in general din branza si migdale.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Salata de boeuf

Salata de boeuf

Unele persoane o prepara doar de sarbatori, eu o prepar cand poftesc :)

Salata de boeuf
Toba de casa din carne de porc

Toba de casa din carne de porc

Toba de casa din carne de porc este o reteta romaneasca pe care cei mai multi oameni o fac iarna atunci cand se taie porcul....

Toba de casa din carne de porc
Cele mai apreciate rețete
Prajitura simpla cu nuci si mere
1
Prajituri

Prajitura simpla cu nuci si mere

Se curata merele si se dau pe razatoarea mare, intr-un castron. Se adauga ouale intregi si se amesteca. Se pune zaharul,...

Prajitura simpla cu nuci si mere
Prajitura Raffaello
2
Prajituri

Prajitura Raffaello

Prajitura Raffaello este o prajitura de casa pentru care nu gasesc suficiente cuvinte de lauda. Are aroma intensa de cocos,...

Prajitura Raffaello
Salata de boeuf
3
Aperitive

Salata de boeuf

Unele persoane o prepara doar de sarbatori, eu o prepar cand poftesc :)

Salata de boeuf
Gris cu lapte
4
Bebelusi > 12 luni

Gris cu lapte

Gris cu lapte, cea mai indragita reteta de-a lungul timpului pentru bebelusi.

Gris cu lapte
Foi de placinta de casa
5
Aluaturi

Foi de placinta de casa

Placinta cu foi este delicioasa si usor de pregatit. Foile pregatite in casa pentru placinta nu sunt deloc greu de facut,...

Foi de placinta de casa
Parteneri
Aperitiv omleta cu ciuperci si ceapa verde
Bucataras.RO

Aperitiv omleta cu ciuperci si ceapa verde

Inaugurez prima mea reteta de pe telefon, cu omleta cu ciuperci si ceapa Verde. Excelenta alaturi de gogonele!

Aperitiv omleta cu ciuperci si ceapa verde
Turta dulce cu miere
Gustos.RO

Turta dulce cu miere

Reteta de turta dulce cu miere. Turta dulce cu miere reteta simpla si delicioasa. Turta dulce decoarata cu glazura regala....

Turta dulce cu miere
Trubochki - Cornulete Rusesti
ReteteCulinare.RO

Trubochki - Cornulete Rusesti

Trubochki - Cornulete Rusesti