De la nucile de cocos se consuma atat miezul parfumat, ras si tratat, cat si lichidul dulce din interior, care este foarte racoritor si nutritiv. Acest lichid transparent este de multe ori confundat cu laptele de cocos, care de fapt este o bautura obtinuta din miezul ras al fructului.
Pentru a alege cele mai bune nuci de cocos din supermarket, trebuie sa le canatariti in mana, sa para grele pentru dimensiunea lor si sa se auda lichidul din interior.
Cocosul are intrebuintari multiple in gastronomia asiatiac si indiana, iar in Europa se consuma mai mult proaspat sau sub forma de preparate dulci.
Sucul de cocos se consuma de obicei proaspat, miezul poate fi folosit la diverse sosuri ca si condiment, iar din miez se extrage si un ulei foarte bun la gatit sau pentru salate.
Si palmierul de cocos este prelucrat in Asia, din tulpina lui extragandu-se zaharul de cocos, iar din seva se face o bautura fermentata, destul de tare si aromata sau chiar otet de palmier.
Din miezul de cocos, inmuiat in apa calda se obtine laptele de cocos, cu o aroma dulce si smantana de cocos, folosita in patiserie.
Miezul de cocos ras se foloseste in diverse retete indiene, alaturi de alte condimente ca ardei iuti, coriandru, chimen pentru aromarea orezurilor si pastelor condimentate.
In Sri Lanka painea se face din faina de orez, lapte de cocos si drojdie, din care se obtine un aluat consistent care se coace pe plita.
In Thailanda, carnurile se gatesc in lapte de cocos si multe alte condimente, obtinandu-se preparate fragede si aromate. Un exemplu de mancare thailandeza cu lapte de cocos: se pregateste un sos curry din ardei iute, ghimbir, usturoi, ceapa, chimen si coriandru cu pasta de creveti si frunze de lime. Acest amestec se prajeste in ulei si apoi se dizolva in lapte de cocos si se fierbe. In aceasta fiertura se adauga carne de vita sau pui si legume ca vinete, rosii sau bambus.
Iata cateva retete cu miez de cocos:
Cuiburi cu cocos
Cafea cu lapte de cocos
Banane in aluat de cocos
Pulpe de pui cu cocos si orez cu stafide
File de peste in crusta de cocos
Salata de cocos cu macrou afumat
Chec"Gugelhupf"cu cocos si glazura de lamiie
Bile de cocos la cuptor
Un aperitiv special pentru masa de Paste!
Terina de miel in crusta de dovlecei si susanAstazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.
Cozonac floare, reteta videoPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!
Carnati de porc cu cartofi taranestiCatina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...
Suc antiraceala prin presare la rece la KuvingsSiropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...
Sirop din muguri de bradPrima oara cand am vazut reteta asta a fost la cei de la Crama Haiducilor. Mi-a placut ideea tare mult si am zis ca este o...
Sarmale in dovleacIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii