Patrunjelul se consuma sub doua forme: radacina si frunze. Frunzele sunt mai des folosite mai ales ca si garnitura. Supele, sosurile, tocanitele capata o aroma deosebita atunci cand se presara cateva frunze de patrunjel, pentru ca aroma sa fie cat mai buna aceasta trebuie sa fie presarata dupa ce mancarea este gata preparata. Chiar daca patrunjelul este privit mai mult ca si un ornament, o aroma pentru mancare patrunjelul este si foarte sanatos. Patrunjelul contine mai multa vitamina C decat o portocala si mai mult fier decat spanacul.Valori nutritive pe 100g de patrunjel: vitamina C 133mg calciu 138 mg fier 62 mg magneziu 50 mg zinc 1,1 mg vitamina B3 1,3 mg
Mararul este un plus de valoare adus salatelor de cruditati, cremelor de branza sau preparatelor de peste si fructe de mare. Muraturile ies mult mai aromate daca in borcan se pun cateva crengute sau seminte de marar. Semintele de marar sunt indeale in fripturile la cuptor sau pentru otetul cu ierburi aromate.Valori nutritive pe 100 g de marar:
energie 43 kcal proteine 3,46 g vitamina C 85 mg fosfor 66 mg magneziu 55 mg calciu 208 mg
Urzicile se pot prepara in mai multe feluri va fi gasita sub forma de piure, se poate face salata si se poate folosi ca si garnitura pentru friptura. Ceea ce trebuie facut este sa fierbeti urzicile (de preferat cele care au fost crescute intr-un mediu curat fara poluatie), se paseaza pana se formeaza o pasta fina si se adauga mult usturoi.
Valori nutritive pe 100 g de urzici:
energie 185 kcal proteine 7g grasimi 0,6 g calciu 713 mg fosfor 138 mg vitamina A 80 mg
Leusteanul se poate deosebi de frunzele de telina dupa frunza de culoare vie si mai mici si mai subtiri decat cele ale telinei. Se foloseste adesea la ciorbe si sosuri, dar poate fi folosit in salate alaturi de alte cruditati. Leusteanul trebuie pus cu masura deoarece este foarte parfumat si riscati ca sa va parfumeze prea mult preparatul.
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de
Fasole păstăi cu sos de soia si baconDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseSa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...
Tocanita de hribi cu smantana si mamaligaAcești cartofi evantai cu unt aromatizat, pe lângă faptul că sunt aspectuoși și de efect, pot constitui baza...
Aperitiv cartofi evantai cu unt aromatizat, o garnitura perfecta, greu de refuzatDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii