Patrunjelul
se consuma sub doua forme: radacina si frunze. Frunzele sunt mai des
folosite mai ales ca si garnitura. Supele, sosurile, tocanitele
capata o aroma deosebita atunci cand se presara cateva frunze de
patrunjel, pentru ca aroma sa fie cat mai buna aceasta trebuie sa fie
presarata dupa ce mancarea este gata preparata.
Chiar
daca patrunjelul este privit mai mult ca si un ornament, o aroma
pentru mancare patrunjelul este si foarte sanatos.
Patrunjelul
contine mai multa vitamina C decat o portocala si mai mult fier decat
spanacul.Valori
nutritive pe 100g de patrunjel:
vitamina
C 133mg
calciu
138 mg
fier
62 mg
magneziu
50 mg
zinc
1,1 mg
vitamina
B3 1,3 mg
Mararul
este un plus de valoare adus salatelor de cruditati, cremelor de
branza sau preparatelor de peste si fructe de mare.
Muraturile
ies mult mai aromate daca in borcan se pun cateva crengute sau
seminte de marar.
Semintele
de marar sunt indeale in fripturile la cuptor sau pentru otetul cu
ierburi aromate.Valori
nutritive pe 100 g de marar:
energie
43 kcal
proteine
3,46 g
vitamina
C 85 mg
fosfor
66 mg
magneziu
55 mg
calciu
208 mg
Urzicile
se pot prepara in mai multe feluri va fi gasita sub forma de piure,
se poate face salata si se poate folosi ca si garnitura pentru
friptura. Ceea ce trebuie facut este sa ...
fierbeti urzicile (de
preferat cele care au fost crescute intr-un mediu curat fara
poluatie), se paseaza pana se formeaza o pasta fina si se adauga mult
usturoi.
Valori
nutritive pe 100 g de urzici:
energie
185 kcal
proteine
7g
grasimi
0,6 g
calciu
713 mg
fosfor
138 mg
vitamina
A 80 mg
Leusteanul
se poate deosebi de frunzele de telina dupa frunza de culoare vie si
mai mici si mai subtiri decat cele ale telinei. Se foloseste adesea
la ciorbe si sosuri, dar poate fi folosit in salate alaturi de alte
cruditati. Leusteanul trebuie pus cu masura deoarece este foarte
parfumat si riscati ca sa va parfumeze prea mult preparatul.
preferat cele care au fost crescute intr-un mediu curat fara
poluatie), se paseaza pana se formeaza o pasta fina si se adauga mult
usturoi.
Valori
nutritive pe 100 g de urzici:
energie
185 kcal
proteine
7g
grasimi
0,6 g
calciu
713 mg
fosfor
138 mg
vitamina
A 80 mg
Leusteanul
se poate deosebi de frunzele de telina dupa frunza de culoare vie si
mai mici si mai subtiri decat cele ale telinei. Se foloseste adesea
la ciorbe si sosuri, dar poate fi folosit in salate alaturi de alte
cruditati. Leusteanul trebuie pus cu masura deoarece este foarte
parfumat si riscati ca sa va parfumeze prea mult preparatul.
Nu rata nicio reteta sau afla ce mai
punem la cale pe