Cafeaua pe care ti-o doresti

(0)
postat de


Espresso defineste o modalitate de a extrage aroma din boabele de cafea, pentru a pastra ce e mai select, folosind apa care nu a ajuns la punctul de fierbere si presiunea aerului.


In mod general, espresso descrie orice tip de cafea facuta sub presiunea aburului. Cuvintul se refera la metoda de preparare si nu la o marca anume de cafea.

Diferenta dintre cafeaua la filtru si espresso are la baza modul in care circula apa fierbinte. La cafeaua espresso, apa iriga cafeaua, trecind cu presiune direct printre boabe, producind o aroma intensa. Presiunea necesara pentru ca apa sa treaca printre boabele de cafea creste pe masura ce cafeaua este macinata mai fin si gradul de compresie este mai mare. Cu cit cafeaua este mai comprimata, cu atit aroma este mai puternica, mai complexa.

In general, cuvintul �expresso�, aflat la originea numelui acestui tip de cafea, denumeste ceva rapid, iute (cum este trenul express). Espresso se spune ca provine ori din combinatia dintre expresso si esprimersi, care inseamna �a exprima� sau, in acceptiunea generala, din �espressamente �, �in mod expres pentru tine�. Este o notiune folosita pentru mincaruri si bauturi preparate in momentul in care au fost comandate. De aceea, in general, cind cineva solicita o cafea intr-un restaurant sau bar inseamna ca doreste o cafea special preparata pentru el. Si o astfel ...
de cafea este espresso.

Luigi Bezzera a inventat prima masina de facut cafea espresso, in 1903. Functionarea masinii presupune ca o cantitate anume de cafea este pastrata intr-un compartiment special, prevazut cu o valva ce se deschide, permitind aburului sa preseze apa, care trece prin cafea. Procedeul dureaza putin si se spune ca instalatia producea o mie de cesti pe ora. Se spune ca Bezera ar fi inventat aceasta masinarie pentru ca angajatii lui pierdeau prea mult in pauza de cafea. Bezzera i-a spus �Masina de facut cafea rapida�. De atunci cuvintul espresso a fost asociat atit cu masinaria rapida, cit si cu produsul: cafeaua. Espresso este mai aromata, cu o textura mai catifelata, de vreme ce apa abia atinge cafeaua.

Prepararea cafelei espresso este o arta ce necesita indeminari speciale; cit de prajita este cafeaua, ce dimensiune are, care este presiunea aburului, ce cantitate de apa este folosita sint factori importanti pentru reusita cafelei. Daca boabele de cafea sint risnite mai putin, cafeaua nu va fi suficient de aromata, in timp ce daca se adauga prea multa apa, vor fi extrase prea multe substante din cafea si, in plus, aceasta va fi prea diluata.

In 1935 un italian, Francesco Illy, a regindit masina de facut espresso, pe care a denumit-o Illetta, dupa numele sotiei sale. El a considerat ca e mai eficient, mai usor daca presiunea aburului este inlocuita cu presiunea aerului. Ultimele schimbari au fost facute in 1950, de italianul Ernest Valente, care a automatizat complet procesul.

Instalatiile moderne de espresso sint mai putin pretentioase si nu solicita prea multa indeminare din partea celui care realizeaza cafeaua. O cana de espresso este gata in 20 � 25 de secunde.

Un mit despre cafeaua espresso este ca are un continut ridicat de cofeina. O ceasca de cafea obisnuita are 115 miligrame de cofeina, o cafea espresso � 80 de miligrame, iar o ceasca de ness � 65 miligrame. Cafeaua fara cofeina nu este complet decofeinizata, avind aproximativ 3 miligrame.
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.