Maslinul este, in Grecia, darul zeilor, simbolul intelegerii si pacii, iar uleiul de masline, simbol al puritatii si simplitatii. Uleiul de masline este, de fapt, un suc de fructe. Avind in vedere ca e natural, nu e de mirare ca are atitea proprietati curative.
Procedura dupa care se obtine uleiul este simpla: maslinele se curata si se piseaza, dupa care sucul obtinut este centrifugat pentru extragerea apei. Rezultatul: cel mai sanatos ulei. Proprietatile benefice pentru organism se datoreaza acizilor grasi nesaturati, prezenti in proportie de 75%, care au rol in digestie.
Specialistii au descoperit ca acizii grasi nesaturati din uleiul de masline sint similari celor prezenti in laptele matern. Astfel se explica de ce aceasta substanta este tolerata foarte bine de organism. Uleiul de masline are rol pozitiv in metabolismul complex al lipidelor, fiind recomandat persoanelor cu afectiuni biliare si ale intestinului. Cercetatorii au descoperit ca previne aparitia bolilor cardio-vasculare si cresterea colesterolului in singe. Uleiul de masline mai este recomandat pentru persoanele cu par uscat si pentru tratarea unghiilor.
In bucatarie, uleiul de masline poate inlocui obisnuitul ulei de floarea soarelui la orice preprarat, la salate, mincaruri cu peste sau dulciuri. Pentru mincarurile mai aromate se recomanda un ulei cu o aroma mai puternica. In general, uleiul de masline fabricat in tarile mediteraneene este mai tare. In lume, foarte multe tari produc acest ulei, cum ar fi: Grecia, Algeria, Argentina, Cipru, Israel, Turcia, SUA, dar producatorii de baza ramin Spania (30% din productia mondiala) si Italia (24%)
Atentie!
Alege sticlele pe care scrie "ulei de masline extra virgin". Aceasta expresie certifica faptul ca uleiul a fost obtinut la rece, fara interventia altor substante chimice.
Pastreaza uleiul ferit de lumina si caldura, de preferabil in camara. Poate fi conservat si in frigider, dar se ingroasa si va trebui usor incalzit, inainte de folosire.
Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.
Prajitura cu mere si crusta de nuciAdor să servesc primăvara o așa ciorbă de lobodă cu franjuri de ou, acrișoară!De data aceasta am acrit-o cu zeamă de...
Ciorba de loboda cu franjuri de ouSamosa cu cartofi este una dintre inepuizabilele variatiuni ale acestui fel indian de mancare de strada. In plus este o...
Samosa cu cartofiPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieNe place mult placinta cu mere, de obicei mama soacra este cea care o prepara mai des. Mie imi place sa ma joc cu aluaturile,...
Placinta cu mereSupa ungureasca de chimen este foarte buna si foarte sanatoasa. Pentru aceasta reteta de supa trebuie sa folositi 1 lingurita...
Supa ungureasca de chimenPentru sos tartar cu patrunjel ouale se spala, se fierb tari, se curata si se toaca marunt. Ceapa verde si patrunjelul se...
Sos tartar cu patrunjelN-ai spune ca se poate face pandispan cu cirese, fara cirese, doar cu rahat. Urmareste reteta pas cu pas si invata cum sa...
Pandispan cu rahatDescopera reteta de pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Afla cum sa faci un desert delicios si aromat,...
Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii