Hasmatuchi, patrunjelul frantuzesc

Daca ai descoperit hasmatuchiul, nu il ocoli, ia-l acasa cu tine si vei putea prepara o salata delicioasa de cartofi sau un peste cu ierburi aromate la cuptor.

Hasmatuchiul este originar din sudul Europei, insa se foloseste cu precadere in Franta, de aceea si denumirea de "patrunjel frantuzesc". De la planta se folosesc frunzele, tocate marunt, la asezonarea mancarurilor de peste, pui, legume si oua.

Unele gospodine presara frunze proaspete de hasmatuchi in supe cremoase, in loc de patrunjel, pentru o aroma mai intensa, sau le marineaza in otet de vin alb.

In general, se consuma proaspat deoarece frunzele uscate nu mai au aceeasi savoare.

Frantuzoaicele folosesc hasmatuchiul la "french fine herbes" (patrunjel, tarhon si hasmatuchi) si in "bouquet garni" (verdeturi pentru supe si tocanite: busuioc, hasmatuchi, rozmarin, tarhon).

Hasmatuchiul are si cateva intrebuintari traditionale. Femeile insarcinate obisnuiau sa se imbaieze in infuzie de hasmatuchi pentru o nastere usoara, se face si o lotiune de hasmatuchi folosita ca demachiant natural si este considerata o planta care purifica sangele.

Hasmatuchiul ajuta digestia, scade tensiunea si infuzat in vinegreta ajuta la tratarea sughitului.

Iata mai jos cateva retete cu hasmatuchi:

Supa de hasmatuchi

Supa pasata de rosii si cartofi

Supa crema de mazare verde

Ciorba picanta

Sos de sunca

Inlocuieste patrunjelul sau mararul din salate cu hasmatuchi si te vei bucura de un gusta aromat, de primavara. Preferata mea este salata orientala cu oua, cartofi, ceapa, masline si hasmatuchi si ornata cu gogosari in otet!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Cozonaci Babani
1
Cozonac

Cozonaci Babani

Pregatirea cozonacilor incepe intotdeauna cu aluatul. Intr-un castron mai mare cerne faina, chiar si de doua ori ca sa fie...

Cozonaci Babani
Pasca cu smantana
2
Retete de Pasti

Pasca cu smantana

Preferata mea pentru masa de Paste este pasca cu smantana!

Pasca cu smantana
Ciorbă de miel reţetă, reteta video
3
Retete de Pasti

Ciorbă de miel reţetă, reteta video

Ciorbă de miel reţetă. Ciorba de miel, din carne frageda asezonata cu legume proaspete, tarhon si leustean, e un deliciu...

Ciorbă de miel reţetă, reteta video
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
4
Prajituri

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

O prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
Cozonac Rosenkranz
5
Cozonac

Cozonac Rosenkranz

Cozonacul Rosenkranz este ideal pentru deserturile de sarbatori, avand un alt aspect decat cozonacul obisnuit, dar la fel de...

Cozonac Rosenkranz
Parteneri
Desert savarina cu apa de trandafiri si cardamom
Bucataras.RO

Desert savarina cu apa de trandafiri si cardamom

Provocarea GastroArt mi-a aprins iar creativitatea, modernizand reteta propusa prin gatirea compozitiei in vasul Rice...

Desert savarina cu apa de trandafiri si cardamom
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide