Daca ai descoperit hasmatuchiul, nu il ocoli, ia-l acasa cu tine si vei putea prepara o salata delicioasa de cartofi sau un peste cu ierburi aromate la cuptor.
Hasmatuchiul este originar din sudul Europei, insa se foloseste cu precadere in Franta, de aceea si denumirea de "patrunjel frantuzesc". De la planta se folosesc frunzele, tocate marunt, la asezonarea mancarurilor de peste, pui, legume si oua.
Unele gospodine presara frunze proaspete de hasmatuchi in supe cremoase, in loc de patrunjel, pentru o aroma mai intensa, sau le marineaza in otet de vin alb.
In general, se consuma proaspat deoarece frunzele uscate nu mai au aceeasi savoare.
Frantuzoaicele folosesc hasmatuchiul la "french fine herbes" (patrunjel, tarhon si hasmatuchi) si in "bouquet garni" (verdeturi pentru supe si tocanite: busuioc, hasmatuchi, rozmarin, tarhon).
Hasmatuchiul are si cateva intrebuintari traditionale. Femeile insarcinate obisnuiau sa se imbaieze in infuzie de hasmatuchi pentru o nastere usoara, se face si o lotiune de hasmatuchi folosita ca demachiant natural si este considerata o planta care purifica sangele.
Hasmatuchiul ajuta digestia, scade tensiunea si infuzat in vinegreta ajuta la tratarea sughitului.
Iata mai jos cateva retete cu hasmatuchi:
Supa de hasmatuchi
Supa pasata de rosii si cartofi
Supa crema de mazare verde
Ciorba picanta
Sos de sunca
Inlocuieste patrunjelul sau mararul din salate cu hasmatuchi si te vei bucura de un gusta aromat, de primavara. Preferata mea este salata orientala cu oua, cartofi, ceapa, masline si hasmatuchi si ornata cu gogosari in otet!
Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !
Prajitura cu ciocolata si zmeuraO mancare de toamna usoara!
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de puiAstazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori
Comentarii