Daca ai descoperit hasmatuchiul, nu il ocoli, ia-l acasa cu tine si vei putea prepara o salata delicioasa de cartofi sau un peste cu ierburi aromate la cuptor.
Hasmatuchiul este originar din sudul Europei, insa se foloseste cu precadere in Franta, de aceea si denumirea de "patrunjel frantuzesc". De la planta se folosesc frunzele, tocate marunt, la asezonarea mancarurilor de peste, pui, legume si oua.
Unele gospodine presara frunze proaspete de hasmatuchi in supe cremoase, in loc de patrunjel, pentru o aroma mai intensa, sau le marineaza in otet de vin alb.
In general, se consuma proaspat deoarece frunzele uscate nu mai au aceeasi savoare.
Frantuzoaicele folosesc hasmatuchiul la "french fine herbes" (patrunjel, tarhon si hasmatuchi) si in "bouquet garni" (verdeturi pentru supe si tocanite: busuioc, hasmatuchi, rozmarin, tarhon).
Hasmatuchiul are si cateva intrebuintari traditionale. Femeile insarcinate obisnuiau sa se imbaieze in infuzie de hasmatuchi pentru o nastere usoara, se face si o lotiune de hasmatuchi folosita ca demachiant natural si este considerata o planta care purifica sangele.
Hasmatuchiul ajuta digestia, scade tensiunea si infuzat in vinegreta ajuta la tratarea sughitului.
Iata mai jos cateva retete cu hasmatuchi:
Supa de hasmatuchi
Supa pasata de rosii si cartofi
Supa crema de mazare verde
Ciorba picanta
Sos de sunca
Inlocuieste patrunjelul sau mararul din salate cu hasmatuchi si te vei bucura de un gusta aromat, de primavara. Preferata mea este salata orientala cu oua, cartofi, ceapa, masline si hasmatuchi si ornata cu gogosari in otet!
Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...
Tort cu crema de branza si dovleac placintarDe cate ori pregatesc aceasta mancare, imi aminteste de mama cum o pregatea si cum toata casa este invadata de acest miros al...
Gutui cu carne de puiAceasta reteta de aluat pentru placinta poate fi folosita la orice placinta cu fructe sau umplutura de bezea sau creme...
Aluat dulce pentru placinta• puneti in mini-tocatorul de la blender vertical Breville Hand Blender pieptul de pui taiat cuburi, morcovul si cartoful...
Chiftelute de pui la cuptor si piure de mazareO reteta delicioasa cu mere care se gasesc pe tot parcursul anului nu doar primavara, deci desertul rapid si bun gata de...
Prajitura cu mere, budinca si foietajRetete usoare de Primavara!
Chec aperitiv cu urzici proaspeteMere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Comentarii