Legume? Cum?

Prima regula: alege ingrediente de calitate. Cu cit legumele sint mai proaspete, cu atit produsul final va fi mai reusit.


Legumele proaspete, pe care le cumperi din piata, pot fi gatite intregi, cum ar fi pastaile, fasolea sau cartofii de dimensiuni mici. Spanacul si frunzele de varza se ruleaza spre virf si se asaza pe o parte in tigaie. Alte legume trebuie taiate neaparat pentru a fi patrunse, cum sint sfecla, cartofii de dimensiune mare, verzisoarele de Bruxelles.

La unele mese este potrivit doar un tip de leguma, in timp ce la alte preparate este nevoie de o combinatie. In acest caz este foarte important sa stii ordinea in care se adauga legumele, pentru ca nu toate au acelasi timp de gatire.

Timp de fierbere:

45 minute: dovlecei, morcovi

25 minute: cartofi, broccoli � bucati intregi, pastai, mazare, telina, radacina de patrunjel

15 minute: usturoi, varza, ardei, conopida, ceapa

7 minute: ciuperci, buchetele de broccoli, dovlecei

Legumele verzi nu trebuie gatite prea mult. Pentru a le pastra aroma, culoarea, textura si valoarea nutritiva trebuie tinute pe foc doar pina se inmoaie. Cu cit se foloseste mai putina apa la gatit si cu cit este mai redus timpul de preparare, cu atit substantele nutritive se vor pastra. Legumele trebuie gatite cu atentie, pentru ca cele de culoare verde inchis sint excelente surse de vitamina A si C si, prin fierbere exagerata, se distruge continutul nutritiv.

Legumele verzi contin un pigment de colorare numit clorofila. Daca sint gatite prea mult si daca se aduga substante acide (otet) vor deveni maronii la culoare. Nu se pune bicarbonat de sodiu pentru a grabi fierberea; desi pastreaza culoarea verde, distruge vitaminele si inmoaie legumele.

Asadar, retine:

Legumele verzi se gatesc intr-o cantitate mica de apa, sarata, pina cind se inmoaie
Nu se pune otet sau lamiie la gatit
Legumele se pot gratina in putin ulei incins, intr-o tigaie, pina se inmoaie

Pigmentii rosii din legume, cum ar fi cazul verzei rosii, ridichilor, sfeclei, se dizolva repede la gatit. Daca vrei sa nu isi piarda culoarea adauga o substanta acida, cum ar fi sucul de lamiie, de portocale sau otetul.

La sfecla se pastreaza mai bine culoarea daca pastrezi frunzele si radacina si o cureti dupa ce s-a fiert.

Pentru ca varza sa nu devina albastrie la fiert, adauga la fiert un mar, suc de lamiie sau un pic de otet.

Sugestii de combinatii de legume:

Se taie dovleacul rondele, ciupercile in bucati mici, spanacul fisii sau se lasa frunzele intregi. Morcovii se taie bucati; se pune mazarea boabe. Se toaca varza. Ceapa si dovleceii se taie felii. Cartofii se taie bucati, patrunjelul se toaca. La sfirsit se adauga broccoli si conopida

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu mere

Placinta cu mere

Ne place mult placinta cu mere, de obicei mama soacra este cea care o prepara mai des. Mie imi place sa ma joc cu aluaturile,...

Placinta cu mere
Piure de cartofi cu spanac si leurda

Piure de cartofi cu spanac si leurda

Din categoria rețetelor de post, dar și din categoria rețetelor cu leurdă, rețete de primăvară, azi am preparat...

Piure de cartofi cu spanac si leurda
Salata de cartofi noi cu dressing de iaurt si mustar

Salata de cartofi noi cu dressing de iaurt si mustar

Salata de cartofi noi cu dressing de iaurt și muștar este o combinație răcoritoare și gustoasă, perfectă pentru zilele...

Salata de cartofi noi cu dressing de iaurt si mustar
Cele mai apreciate rețete
Eclere
1
Dulciuri

Eclere

Delicioase

Eclere
Bulgur colorat cu snitele de soia
2
Mancaruri de post

Bulgur colorat cu snitele de soia

O mancarica usoara si satioasa, numai buna pentru zilele de post. Pofta buna!

Bulgur colorat cu snitele de soia
Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
3
Prajituri

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)

Prajitura cu parfum de toamna! O alta varianta a prajiturii cu mere, care se face foarte usor si are un gust exceptional.

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
Mâncare de năut cu sos de ceapă
4
Mancaruri de post

Mâncare de năut cu sos de ceapă

Mâncare de năut cu sos cu multă ceapă, garnisită cu pătrunjel proaspăt și lămâie. Se poate servi cu bere cu ghimbir...

Mâncare de năut cu sos de ceapă
Placinta (melcisori) cu mere
5
Dulciuri

Placinta (melcisori) cu mere

O reteta in ton cu vremea de-afara.

Placinta (melcisori) cu mere
Parteneri
Limoncello - Lichior din coaja de lamaie
Bucataras.RO

Limoncello - Lichior din coaja de lamaie

Lămâile sunt nelipsite din bucătăria mea. Lunile trecute, chiar am avut nevoie de multe lămâi, pentru sucuri,...

Limoncello - Lichior din coaja de lamaie
Placinta cu branza proaspata de vaci
Gustos.RO

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci
Flan cu Lapte Condensat Indulcit
ReteteCulinare.RO

Flan cu Lapte Condensat Indulcit

Flan cu Lapte Condensat Indulcit