Alimentatia are un efect major asupra intregului organism, inclusiv asupra ochilor. De exemplu, antioxidantii reduc riscurile cataractei si ale glaucomului. Antioxidantii specifici pot avea beneficii aditionale; de exemplu vitamina A previne orbirea si vitamina C joaca un rol insemnat in evitarea glaucomului.
Din acest motiv specialistii oftalmologi recomanda urmatoarele alimente: morcov, cartofi dulci, untul de arahide, ficat, varza, mango, pepene galben (vitamina A), spanac, galbenus de ou, morcov, varza (luteina), nuci, seminte de floarea-soarelui, alune, migdale (vitamina E), varza, capsuni, broccoli, portocale (vitamina C), scoici, hamburgeri, alune, faina (zinc). In general din alimentatia ta nu ar trebui sa lipseasca legumele, pestele (consumat saptamanal), nucile si fructele (in special citricele).
Carotenul este substanta coloranta naturala prezenta in morcovi, rosii, in fructe si in anumite legume verzi. Acest pigment se comporta ca un antioxidant si previne orbirea si cataracta. Vitamina A este un antioxidant pe care-l intalnesti in produse animale precum ficatul si untul, dar si in anumite plante ce contin caroten. Vitamina A este esentiala pentru sanatatea ochiului, iar carotenul sub forma luteinei aduce de asemenea beneficii considerabile sanatatii.
In cazul in care fumezi si consumi bauturi alcoolice in mod constant, ar fi recomandat sa incepi sa-ti administrezi oral vitamina A. Fumatul impiedica absortia acestei vitamine din fructele si legumele consumate, iar alcoolul distruge cantitatea de vitamina A ce este deja acumulata in corp. Vitamina C previne, de asemenea, aparitia glaucomului si a cataractei. Nu numai ca organismul uman nu poate produce vitamina C, dar nici nu o poate inmagazina in corp pentru o perioada foarte lunga de timp. Varza, broccoli, cartoful, capsunile, zmeura, portocalele, pepenele galben sunt alimente ce au un continut ridicat de vitamina C. Este mai bine insa sa consumi sucul de portocale din cutiile de suc opace decat din paharele de sticla. Conservarea fructelor si legumelor cu un continut ridicat de vitamina C are aceleasi repercusiuni ca si in cazul produselor ce contin o mare cantitate de vitamina A: distruge o parte din valorile vitaminice.
Socată reţeta bunicii. Socata aromata este o bautura racoritoare foarte buna. Aceasta se face din 14 flori de soc, 10 l de...
Socată reţeta buniciiRetete dietetice Dovleceii se gătesc repede şi sunt foarte gustoşi. De data asta am ales să-i pregătesc...
Dovlecei crocantiChiftelutele marinate sunt preferatele tuturor. Pana si cei mici le adora si mai au un plus: nu se fac deloc greu!
Chiftelute marinateSecretul acestor tarte consta in carnea proaspata de porc si carnatii facuti de Sarbatoarea Ignatului-taierea porcului...
Placinte cu carne si carnatinimic nu se compara cu o reteta asa delicioasa pe vreme de iarna
Rasturnata cu ananas si gem de gutuiUn aperitiv delicios, pentru o zi frumoasa de toamna!
Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosuRetete dietetice Dovleceii se gătesc repede şi sunt foarte gustoşi. De data asta am ales să-i pregătesc...
Dovlecei crocantiReteta am preluat-o intocmai de la Mirela0911, a iesit exact de 10. Usor de facut si buna-buna! Multumesc pentru reteta,...
Desert briose cu bananeDescopera cum sa faci acasa un jeleu de capsuni fin si aromat, perfect pentru a fi savurat la micul dejun sau adaugat in...
Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri
Comentarii