Febra pregatirilor pentru mesele copioase ce vor urma in timpul Craciunului si a Anului Nou a inceput in multe case. Ca in fiecare an, medicii atrag atentia ca excesele alimentare pot strica cheful de petrecere. Problemele medicale, in asemenea situatii, apar mai ales atunci cand organismul nu este pregatit pentru un aport alimentar abuziv.
In primul rand, incearca sa eviti mesele copioase, sa mananci pana cand "simti ca plesnesti". Persoanele care au diverse afectiuni - gastrita, ulcer gastroduodenal, litiaza biliara sau colecistopatie cronica - este bine sa incerce sa se abtina sa consume mancaruri grele, in cantitati mari.
Sigur, ideal este ca aceste persoane sa nu consume deloc sarmale, carnati, prajituri, mancaruri pe baza de maioneza, insa cate putin din fiecare este permis, macar o data pe an.
Cei suferinzi si nu numai ar fi bine sa foloseasca mai ales grasimile vegetale pentru prepararea mancarurilor, sa conserve cu precautie mezelurile si preparatele din carne, si sa evite consumul unor produse alimentare greu digerabile, cum ar fi varza calita, sarmale, muraturi sau salate de cruditati.
Cei care au tendinta de a consuma pranzuri bogate in grasimi (carne grasa de porc, maioneza, salata de boeuf), trebuie sa fie foarte atenti pentru ca stomacul ar putea ajunge la incapacitatea de a digera alimentele, ceea ce va duce la o stare de greata, voma sau chiar colici biliare. Extrem de neplacuta poate fi - mai ales in clipe de sarbatoare - o suferinta a pancreasului, care se manifesta cu o durere permanenta in abdomen si care apare, in general, dupa o masa imbelsugata, udata cu cantitati insemnate de alcool.
Efectele nefavorabile ale alcoolului in cantitati crescute sint cunoscute. Mai ales, persoanele hipertensive, cardiace si, in general, persoanele in virsta care sufera de ateroscleroza ar trebui sa evite sa consume alcool. Aceleasi recomandari si pentru cei care au suferinte hepatice, pentru ca, si in cazul lor, metabolizarea alcoolului si a alimentelor se realizeaza cu o dificultate crescuta.
Consumul abuziv de alcool poate duce la agravarea unei pancreatite cronice, dar si la tulburari cardiovasculare.
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniSe spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.
Salata de leurdaPentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...
Chiftelute frigaruiBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii