Febra pregatirilor pentru mesele copioase ce vor urma in timpul Craciunului si a Anului Nou a inceput in multe case. Ca in fiecare an, medicii atrag atentia ca excesele alimentare pot strica cheful de petrecere. Problemele medicale, in asemenea situatii, apar mai ales atunci cand organismul nu este pregatit pentru un aport alimentar abuziv.
In primul rand, incearca sa eviti mesele copioase, sa mananci pana cand "simti ca plesnesti". Persoanele care au diverse afectiuni - gastrita, ulcer gastroduodenal, litiaza biliara sau colecistopatie cronica - este bine sa incerce sa se abtina sa consume mancaruri grele, in cantitati mari.
Sigur, ideal este ca aceste persoane sa nu consume deloc sarmale, carnati, prajituri, mancaruri pe baza de maioneza, insa cate putin din fiecare este permis, macar o data pe an.
Cei suferinzi si nu numai ar fi bine sa foloseasca mai ales grasimile vegetale pentru prepararea mancarurilor, sa conserve cu precautie mezelurile si preparatele din carne, si sa evite consumul unor produse alimentare greu digerabile, cum ar fi varza calita, sarmale, muraturi sau salate de cruditati.
Cei care au tendinta de a consuma pranzuri bogate in grasimi (carne grasa de porc, maioneza, salata de boeuf), trebuie sa fie foarte atenti pentru ca stomacul ar putea ajunge la incapacitatea de a digera alimentele, ceea ce va duce la o stare de greata, voma sau chiar colici biliare. Extrem de neplacuta poate fi - mai ales in clipe de sarbatoare - o suferinta a pancreasului, care se manifesta cu o durere permanenta in abdomen si care apare, in general, dupa o masa imbelsugata, udata cu cantitati insemnate de alcool.
Efectele nefavorabile ale alcoolului in cantitati crescute sint cunoscute. Mai ales, persoanele hipertensive, cardiace si, in general, persoanele in virsta care sufera de ateroscleroza ar trebui sa evite sa consume alcool. Aceleasi recomandari si pentru cei care au suferinte hepatice, pentru ca, si in cazul lor, metabolizarea alcoolului si a alimentelor se realizeaza cu o dificultate crescuta.
Consumul abuziv de alcool poate duce la agravarea unei pancreatite cronice, dar si la tulburari cardiovasculare.
Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniCand vine primavara trebuie sa incerci macar o data acest preparat de sezon plin de vitamine: mancarea de urzici cu mamaliga,...
Mancare de urzici cu mamaligaPentru că este sezonul leurdei, azi am preparat un delicios Hummus cu leurdă și lipii de casă. Chiar delicios și...
Hummus cu leurda si lipii de casaMorcovii au multe vitamine si saruri minerale, dar si cel mai mult beta-caroten dintre toate legumele. Combinatia perfecta o...
Supa Crema de Morcovi, Mere si Ghimbir - de post, pregatita cu blenderul OsterDe multe ori cei mici au anumite legume la care se stramba si nu prea reusim sa ii convingem ca sunt sanatoase si gustoase....
Smoothie cu Mar Verde, Morcov si Sirop de CurmalePenbtru risoto cu mancare de rinichi se pregateste orezul si se asaza intr-o forma de tabla cu gaura la mijloc, bine unsa cu...
Risoto cu mancare de rinichiUn aperitiv rapid plin de vitamine
Cosulete aperitiv cu salata de telina si tonUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniIncearca reteta noastra de chec bicolor pufos, jumatate alb si jumatate cu cacao, acoperit cu o glazura fina de ciocolata. Un...
Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasaPrajitura cu crema de lamaie este o combinatie rafinata intre prospețimea citricelor și dulceața delicată a cremei...
Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara
Comentarii