Mitul lactatelor se spulbera

In copilarie ai aflat ca laptele este bun pentru sanatatea oaselor. Dar sint lactatele cea mai buna sursa de calciu? Raspunsul la aceasta intrebare se dovedeste a fi foarte controversat, pentru ca noile cercetari contrazic ideea ca lactatele sint cel mai sigur mijloc de a intari oasele, prin aportul de calciu.

Nutritionistii au descoperit ca proteinele continute de lactate "fura" de fapt calciul din oase, indicind ca o dieta bazata pe plante si exercitiile fizice sint mai eficiente. Asadar, relatia dintre proteinele din produsele lactate si calciul din oase nu este prea buna... Calciul este extras din oase pentru a insoti proteinele animale - nu doar cele provenite din lapte - prin organism, o data ce sint digerate. Cum dieta moderna este foarte bogata in proteine, specialistii avertizeaza ca un consum ridicat de lactate duce la pierderea calciului din oase.

Cind consumi alimente bogate in protenie, cum este laptele, organismul nu absoarbe calciul in oase, ci de fapt il elimina prin urina, dupa ce a ajutat la transportul proteinelor. In acest sens, este relevant un studiu care arata ca femeile de virsta a doua, care abia consumau lactate, au avut mai putine fracturi decit cele care consumau foarte des aceste produse.

Unii cercetatori resping aceasta idee. Ei cred ca problema calciului eliminat prin urina nu este atit de importata. Nutritionistii de la Universitatea Purdue din SUA au facut un calcul pentru a demonstra ca o parte din calciul continut in lactate ramine in organism. Pentru fiecare gram de proteine consumat se pierd 1,75 miligrame de calciu. Un pahar de lapte are 8 grame de proteine, ceea ce inseamna o pierdere de 14 miligrame, din cele 300, cite contine un pahar. "Nu este foarte grav", spun doctorii. Produsele lactate nu trebuie evitate, pentru ca nu contin doar calciu si proteine, ci si fosfor, magneziu, vitamina D, potasiu si alte substante nutritive asociate cu rezistenta oaselor.

Oasele sint, ca si pielea, intr-un proces continuu de regenerare. Copiii au nevoie de calciu, pentru ca in aceasta perioada se formeaza partea interioara a osului, cea mai rezistenta, mai densa. Dar si adultii au nevoie de calciu. Acesta se depoziteaza la suprafata osului, intocmai ca inelele copacului. Cu cit inelele cresc, diametrul osului se mareste si osul devine mai puternic. Nutritionistii sustin ca nu este atit de importanta sursa care asigura organismului calciu, cit cantitatea acestei substante. Daca vrei sa eviti laptele, nu este nici o problema, atit timp cit suplimentezi aportul de calciu.

Cele 300 de miligrame de calciu pe care ti le asigura un pahar de lapte pot proveni si din sucul de portocale, lapte de soia imbunatatit cu vitamine, cereale cu supliment de calciu sau din fructe uscate. Alte alimente bogate in calciu sint: mazarea, fasolea si broccoli.

Nutritionistii recomanda un consum zilnic de calciu de peste 1300 de miligrame, pentru copii si adolescenti, sub 1000 de miligrame pentru adulti intre 19 si 50 de ani si peste 1200 de miligrame la persoanele peste 51 de ani.

In mod clar, calciul este necesar pentru organism. Cercetatorii nu au cazut de acord daca lactatele sint principala sursa, dar exista si alte metode de a asigura sanatatea organismului, oferindu-i calciul de care are nevoie. Nu renunta la lactate, dar ia in considerare si alte surse de calciu, cum ar fi laptele de soia, salata verde sau sucuri cu supliment de vitamine.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Ciorba de legume cu perisoare
3
Ciorbe

Ciorba de legume cu perisoare

O ciorba plina de legume, foarte gustoasa pe care o recomand in zilele de toamna.

Ciorba de legume cu perisoare
Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
4
Budinci

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata

a) Blat: 1. Se spumeaza untul, zaharul si ouale dupa care se adauga praful de cacao, faina si praful de copt. 2. Se aseaza...

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
Supa finlandeza cu somon
5
Supe de legume

Supa finlandeza cu somon

o supa delicioasa si hranitoare

Supa finlandeza cu somon
Parteneri
Cosulete din foietaj, cu de toate
Bucataras.RO

Cosulete din foietaj, cu de toate

Initial am vrut sa prepar niste pizzette pe foietaj, dar pentru ca mi-am achizitionat forme noi de silicon, pentru briose,...

Cosulete din foietaj, cu de toate
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!