Mitul lactatelor se spulbera

In copilarie ai aflat ca laptele este bun pentru sanatatea oaselor. Dar sint lactatele cea mai buna sursa de calciu? Raspunsul la aceasta intrebare se dovedeste a fi foarte controversat, pentru ca noile cercetari contrazic ideea ca lactatele sint cel mai sigur mijloc de a intari oasele, prin aportul de calciu.

Nutritionistii au descoperit ca proteinele continute de lactate "fura" de fapt calciul din oase, indicind ca o dieta bazata pe plante si exercitiile fizice sint mai eficiente. Asadar, relatia dintre proteinele din produsele lactate si calciul din oase nu este prea buna... Calciul este extras din oase pentru a insoti proteinele animale - nu doar cele provenite din lapte - prin organism, o data ce sint digerate. Cum dieta moderna este foarte bogata in proteine, specialistii avertizeaza ca un consum ridicat de lactate duce la pierderea calciului din oase.

Cind consumi alimente bogate in protenie, cum este laptele, organismul nu absoarbe calciul in oase, ci de fapt il elimina prin urina, dupa ce a ajutat la transportul proteinelor. In acest sens, este relevant un studiu care arata ca femeile de virsta a doua, care abia consumau lactate, au avut mai putine fracturi decit cele care consumau foarte des aceste produse.

Unii cercetatori resping aceasta idee. Ei cred ca problema calciului eliminat prin urina nu este atit de importata. Nutritionistii de la Universitatea Purdue din SUA au facut un calcul pentru a demonstra ca o parte din calciul continut in lactate ramine in organism. Pentru fiecare gram de proteine consumat se pierd 1,75 miligrame de calciu. Un pahar de lapte are 8 grame de proteine, ceea ce inseamna o pierdere de 14 miligrame, din cele 300, cite contine un pahar. "Nu este foarte grav", spun doctorii. Produsele lactate nu trebuie evitate, pentru ca nu contin doar calciu si proteine, ci si fosfor, magneziu, vitamina D, potasiu si alte substante nutritive asociate cu rezistenta oaselor.

Oasele sint, ca si pielea, intr-un proces continuu de regenerare. Copiii au nevoie de calciu, pentru ca in aceasta perioada se formeaza partea interioara a osului, cea mai rezistenta, mai densa. Dar si adultii au nevoie de calciu. Acesta se depoziteaza la suprafata osului, intocmai ca inelele copacului. Cu cit inelele cresc, diametrul osului se mareste si osul devine mai puternic. Nutritionistii sustin ca nu este atit de importanta sursa care asigura organismului calciu, cit cantitatea acestei substante. Daca vrei sa eviti laptele, nu este nici o problema, atit timp cit suplimentezi aportul de calciu.

Cele 300 de miligrame de calciu pe care ti le asigura un pahar de lapte pot proveni si din sucul de portocale, lapte de soia imbunatatit cu vitamine, cereale cu supliment de calciu sau din fructe uscate. Alte alimente bogate in calciu sint: mazarea, fasolea si broccoli.

Nutritionistii recomanda un consum zilnic de calciu de peste 1300 de miligrame, pentru copii si adolescenti, sub 1000 de miligrame pentru adulti intre 19 si 50 de ani si peste 1200 de miligrame la persoanele peste 51 de ani.

In mod clar, calciul este necesar pentru organism. Cercetatorii nu au cazut de acord daca lactatele sint principala sursa, dar exista si alte metode de a asigura sanatatea organismului, oferindu-i calciul de care are nevoie. Nu renunta la lactate, dar ia in considerare si alte surse de calciu, cum ar fi laptele de soia, salata verde sau sucuri cu supliment de vitamine.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Frunze de vita oparite
1
Conserve de iarna

Frunze de vita oparite

Iarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...

Frunze de vita oparite
Sos de mere cu smantana
2
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
3
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
4
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Copanele in fulgi de porumb la cuptor
Bucataras.RO

Copanele in fulgi de porumb la cuptor

Copanele in fulgi este un preparat iubit de multa lume, in special de cei mici, dar nici cei mari nu le refuza niciodata! Pot...

Copanele in fulgi de porumb la cuptor
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise